Bemutatkozás - Táplálkozástudományi Intézet

A Táplálkozástudományi Intézet fő kutatási tevékenysége az olyan új, egészséget támogató élelmiszerek kifejlesztésére, illetve azok pozitív hatásának tudományos igazolására irányul, amelyek hatékonyan segítik a megelőző és/vagy a terápiás táplálkozást. Egyre több bizonyíték támasztja alá a megfelelő táplálkozás jelentőségét az egészségmegőrzés és a krónikus betegségek kapcsán.

 

Fő célunk a gének/genomok - táplálkozás - hipoxia - pszichés állapotok és fizikai aktivitás ok-okozati összefüggéseinek megértése különös tekintettel a gyulladásos állapotok, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, rák, metabolikus szindróma, szívkoszorúér-betegség, magas vérnyomás és az öregedés összefüggéseiben.

 

 

 

 

Ugyanakkor, hangsúlyt helyezünk a teljes élelmiszerlánc vertikumán átívelő fejlesztési koncepciók kapcsán, a technológiai folyamatok indukálta fizikai és kémiai módosulásokra, amelyek jelentősen befolyásolhatják a tápanyagok, különös tekintettel a bioaktív hatóanyagok és élelmi rostok biohasznosulását. Feladatunknak tekintjük a helyi jellegű alapanyagokból előállítható magas hozzáadott értékű élelmiszereknek a kifejlesztését a KKV szektorral együttműködve.

Intézetünk négy fő egységből áll

  • ÉLELMISZERFIZIKAI ÉS REOLÓGIAI KUTATÓCSOPORT
  • ÉLELMISZERVERTIKUM KUTATÓCSOPORT
  • PREDIKTÍV TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI KUTATÓCSOPORT
  • TÁPLÁLKOZÁSGENETIKA ÉS GENOMIKA KUTATÓCSOPORT
Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 28. 10:51