Bemutatkozás - Élelmiszertechnológiai Intézet

Az Élelmiszertechnológiai Intézet a Kar legfiatalabb egysége, 2014. októberében alakult. Alapfeladata az élelmiszeripar területéhez kapcsolódó elsősorban technológiai oktató és kutatómunka végzése, koordinálása.

Feladatunk elsősorban az egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák fejlesztése, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára. Célunk az intézményben felhalmozott K+F+I eredmények gyakorlatba ültetése, ezáltal a vállalkozások és a kutatási szféra közötti együttműködések támogatása, illetve a partnerségi kapcsolatok erősítése. A hungarikumok és tájjellegű ételek népszerűsítésével hozzájárulunk a társadalmi szemléletformáláshoz, ezáltal a természetes alapanyagú termékek iránti kereslet erősítéséhez.

Az Intézet irányítása alatt áll egy korszerű, innovatív gyakorlati képző- és kutatóhely. A közel 600 m2-es épületben hat egység található: húsfeldolgozó, tejfeldolgozó és minőség-ellenőrző tejlabor, malom, sütő- és édesipari, száraztészta, valamint zöldség- és gyümölcsfeldolgozó egység. Az oktatási feladatokon túlmenően itt egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása. Az üzemegységek kapacitása félüzemi méretű: kb. 150-200 kg /500 liter nyersanyag/ nap feldolgozása.

Legutóbbi frissítés: 2025. 01. 14. 10:26