Bemutatkozás - Élelmiszertechnológiai Intézet

Az Élelmiszertechnológiai Intézet a Kar legfiatalabb egysége, 2014. októberében alakult. Alapfeladata az élelmiszeripar területéhez kapcsolódó elsősorban technológiai oktató és kutatómunka végzése, koordinálása.

Feladatunk elsősorban az egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, humán- és takarmányozási célú hatóanyagok előállítása valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák fejlesztése, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára. Célunk az intézményben felhalmozott K+F+I eredmények gyakorlatba ültetése, ezáltal a vállalkozások és a kutatási szféra közötti együttműködések támogatása, illetve a partnerségi kapcsolatok erősítése. A hungarikumok és tájjellegű ételek népszerűsítésével hozzájárulunk a társadalmi szemléletformáláshoz, ezáltal a természetes alapanyagú termékek iránti kereslet erősítéséhez.

Az élelmiszergazdaság területén folyó oktató- és kutatómunka során együttműködünk a Debreceni Egyetem élettudományok területén aktív egységeivel, az Általános Orvostudományi Kar (funkcionális élelmiszerek fejlesztése), a Természettudományi és Technológia Kar (molekulák és hatásazonosítása, növényi és állati és biotechnológia, molekuláris biológia) valamint a Műszaki Kar (műszaki fejlesztés, automatizálás, energiahatékonyság) munkacsoportjaival.

Az Intézet irányítása alatt áll egy korszerű, innovatív gyakorlati képző- és kutatóhely. A közel 600 m2-es épületben hat egység található: húsfeldolgozó, tejfeldolgozó és minőség-ellenőrző tejlabor, malom, sütő- és édesipari, száraztészta, valamint zöldség- és gyümölcsfeldolgozó egység. Az oktatási feladatokon túlmenően itt egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása. Az üzemegységek kapacitása félüzemi méretű: kb. 150-200 kg /500 liter nyersanyag/ nap feldolgozása.

    Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:31