Publikációk - Élelmiszertechnológiai Intézet

Dr. Stündl László

  • Harangi S., Baranyai E., Fehér M., Tóth Cs. N., Herman P, Stündl L., Fábián I., Tóthmérész B., Simon E.: Accumulation of Metals in Juvenile Carp (Cyprinus carpio) Exposed to Sublethal Levels of Iron and Manganese: Survival, Body Weight and Tissue
  • Homoki J., Gyémánt Gy., Balogh P., Stündl L., Bíró-Molnár P., Paholcsek M., Váradi J., Fenyvesi F., Kelentey B., Nemes J., Remenyik J.: Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans (a pilot clinical study)
  • Nemes A., Szőllősi E., Biró A., Stündl L., Homoki J.R., Szarvas M.M., Balogh P., Cziáky Z., Remenyik J.: Determination of flavonoid and proanthocyanidin profile of Hungarian sour cherry
  • Biro, A; Gál, F; Hegedűs, Cs; Batta, Gy; Cziáky, Z; Peitl, B; Stündl, L; Gyémánt, Gy; Remenyik, J: Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.)
  • Kiss, R., Pesti-Asbóth, G., Szarvas, M.M., Stündl, L., Cziáky, Z., Hegedűs, Cs., Kovács, D., Badale, A., Máthé, E., Szilvássy, Z., and Remenyik, J.: Diosgenin and its Fenugreek Based Biological Matrix Affect Insulin Resistance and Anabolic Hormones in a Rat Based Insulin Resistance Model

Dr. Babka Beáta

  • Dóra Bodnár – Olga Ruzsnavszky – Tamás Oláh – Ildikó Balatoni – Éva Ungvari – Ilona Benkő – Beáta Babka – József Prokisch – Lászlo Csernoch – Péter Szentesi. Dietary selenium augments sarcoplasmic calcium release and mechanical performance in mice. Nutrition & Metabolism (2016) 13:76 p. 13 (DOI 10.1186/s12986-016-0134-6) (IF: 3,57)
  • Domokos-Szabolcsy Éva – Márton László – Sztrik Attila – Babka Beáta – Prokisch József – Fári Miklós (2012). Accumulation of red elemental selenium nanoparticles and their biological effects in Nicotinis tabacum. Plant growth Regulation. 68 (3). pp. 525-531. (IF: 1,604)
  • Beáta Babka – István Futó – Szilárd Szabó. 2018. Seasonal evaporation cycle in oxbow lakes formed along the Tisza River in Hungary for flood control. Hydrological Processes. (2018) 32. pp. 2009–2019. (DOI: 10.1002/hyp.13126; Online ISSN:1099-1085) (IF:3,181 (2017)
  • Marie Spohn – Beáta Babka – Luise Giani 2013. Changes in soil organic matter quality during sea-influenced marsh soil development at the North Sea coast. Catena 107 (2013) pp. 110-117.(IF: 1,889)
  • Beáta Babka – István Futó – Szilárd Szabó 2011. Clustering oxbow lakes in the Upper-Tisza Region on the basis of stabile isotope measurements. Journal of Hydrology 410 (2011) pp. 105-113. (IF: 2,514)

Dr. Diósi Gerda

  • Diósi G., Sipos P.: Megosztott nitrogén és kén fejtrágyázás hatása az őszi búza minőségére. Agártud. közl. 67, 27-31, 2016 ISSN: 1587-1282
  • Diósi G., Móré M., Sipos P.: Role of farinograph test in the wheat flour quality determination Acta Univ. Sapientiea. Alimentaria 8, 104-110, 2015 ISSN: 1844-7449
  • Diósi G., Móré M., Sipos P.: Reological properties of teh mixture produce of apple pomace and wheat flour. J. Process. Energy Agric. 18., 151-153, 2015 ISSN:1821-4487
  • Diósi G., Soós Á., Sipos P.: Mineral element composition of grain. In: Integration of science on food chain: Book of proccedings. 61-64, 2015 ISBN: 9789635036035
  • Nikolett, Czipa ; Gerda, Diósi ; Clive, Phillips ; Béla, Kovács: Examination of honeys and flowers as soil element indicators

Fekete István

  • I. Fekete, N. Rakonczás, D. Andrási, É. Bódi, B. Kovács (2012): Effects of various grape rootstocks on macro and micro element uptake of ’Cserszegi fűszeres’ grape cultivar. Eur. Chem. Bull. ISSN: 2063-5346. 1 (12), 524-527.
  • I. Fekete, B. Kovács, D. Andrási, É. Bódi, N. Rakonczás (2013): Effects of the different grape rootstocks on berry skin B, Cu, Fe, Mn and Zn contents of ’Cserszegi Fűszeres’ cultivar. Scientific Papers. Series B. Horticulture., Vol. LVII, ISSN 2285-5653, 55-60.
  • É. Bódi, I. Fekete, D. Andrási, B. Kovács (2013): The role of selenium-enriched food sprouts with respect to our daily selenium needs. Eur. Chem. Bull. ISSN: 2063-5346. 2 (1), 46-48.
  • Bódi E., Remenyika J., Homoki J., Peles F., Fekete I., Kovács B. (2013): The determination of antioxidant activity of selenium-enriched wheat and pea sprouts, as well as their microbiological analysis. Scientific Papers. Series A. Agonomy., Vol. LVI, ISSN 2285-5785, 196-201.
  • I. Fekete, B. Kovács, N. Rakonczás (2016): Study of element uptake characteristics of different grape rootstock cultivars in the case of 'Cserszegi fűszeres' scion cultivar 2011-2013. In: 1st Meeting of Young Researchers from V4 Countries. Ed.: Monika Wesołowska, University of Rzeszow, Rzeszow, 28, 2016.

Kun-Nemes Andrea

  • Homoki J. R., Nemes A., Fazekas E., Gyémánt Gy., Balogh P., Gál F., Al-Asri j., Mortier J., Wolberg G., Babinszky L., Remenyik J. Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and -amylase inhibitor activity of differetnt Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) Food Chemistry 194: 222-229, 2016 IF: 4,529 (2016)
  • Biró A., Nemes A., Remenyik J. A meggymag mint ipari gamma-tokoferol forrás Acta Agraria Debreceniensis 63: 27-33, 2015
  • Nemes A., Stefanovits-Bányi Év., Remenyik J. Új mérési eljárás fejlesztése a növényi antioxidáns státusz meghatározására Acta Agraria Debreceniensis 63: 105-112, 2015
  • Nemes A., Baranyai E., Remenyik J. A meggy jelentősége a vaspótlásban Acta Agraria Debreceniensis 63: 101-104, 2015
  • Homoki J. R., Nemes A., Remenyik J. A meggy mint funkcionális élelmiszer Acta Agraria Debreceniensis 55., 2014

Gálné dr. Remenyik Judit

  • Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans (a pilot clinical study) FOOD AND FUNCTION 9: pp. 4008-4016. (2018) IF 3,29
  • Nguyen Thi Le Phuong, Fenyvesi Ferenc, Gálné Remenyik Judit, Homoki Judit, Gogolák Péter, Bácskay Ildikó, Fehér Pálma, Ujhelyi Zoltán, Vasvári Gábor, Vecsernyés Miklós, Váradi Judit Protective Effect of Pure Sour Cherry Anthocyanin Extract on Cytokine-Induced Inflammatory Caco-2 Monolayers NUTRIENTS 10:(7) pp. 1-14. (2018) IF 4,19
  • Szabó K, Gesztelyi R, Lampé N, Kiss R, Remenyik J, Pesti-Asbóth G, Priksz D, Szilvássy Z, Juhász B Fenugreek (Trigonella Foenum-Graecum) Seed Flour and Diosgenin Preserve Endothelium-Dependent Arterial Relaxation in a Rat Model of Early-Stage Metabolic Syndrome INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 19:(3) Paper E798. (2018) IF 3,6
  • Tamás Digruber, László Sass, András Cseri, Kenny Paul, Anna V Nagy, Judit Remenyik, István Molnár, Imre Vass, Ottó Toldi, Csaba Gyuricza, Dénes Dudits Stimulation of energy willow biomass with triacontanol and seaweed extract INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS 120: pp. 104-112. (2018) IF 3,8
  • Homoki Judit R, Nemes Andrea, Fazekas Erika, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Gál Ferenc, Al-Asri Jamil, Mortier Jérémie, Wolber Gerhard, Babinszky László, Remenyik Judit Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and α-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) FOOD CHEMISTRY 194: pp. 222-229. (2016) IF 4,9

Biró Attila

  • Allithiamine alleviates hyperglycaemia-induced endothelial dysfunction
  • Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract Attenuates the Lipopolysaccharide-Induced Endothelial Inflammatory Response
  • Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.)
  • Determination of flavonoid and proanthocyanidin profile of hungarian sour cherry
  • Evaluation of objective signs and subjective symptoms of dry eye disease in patients with inflammatory bowel disease

Dr. Jevcsák Szintia

  • Jevcsák, S., Sipos, P.: Pszeudocereáliákból készített innovatív próbatermékek vizsgálata és fogyasztói értékelése. Táplálkozásmarketing. 6 (1), 57-68, 2019.
  • Jevcsák S., Bíró A., Gálné Remenyik J., Lehoczki G., Murányi E., Jóvér J., Diósi G., Sipos P. Műtrágyakezelés hatása a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére = Effect of fertilization on the fat content and fatty acid profile of sorghum flour samples. Élelmiszervizsgálati Közlemények 64 (4), 2278-2335 p., 2018. ISSN: 0422-9576. Q4    
  • Jevcsák, S.: Alternatív gabonák alkalmazásának előnyei a termesztésben, a táplálkozásban és a betegségek kialakulásának megelőzésében. Táplálkozástudományi Morzsák Hírlevél. 1 (4), 8-11, 2018.
  • Jevcsák S., Murányi E., Sipos P. Termesztett köles fajták tápanyagtartalmának vizsgálata. Élelmiszer Tudomány Technológia 71 (3), 13-17 p., 2017. ISSN: 2061-3954.
  • Jevcsák S., Sipos P. Alternative grains in nutrition. Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 9 (1), 69-76 p., 2016. ISSN: 2066-7744.
Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:31