Publikációk - Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ

Az Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ munkatársainak főbb publikációi.

A teljes publikációs listákért keressék fel munkatársaink MTMT oldalát, a közvetlen linkek a Munkatársaink  fülön elérhetőek.

Dr. Kiss Attila Péter, tudományos  főmunkatárs

  1. Kiss, Attila ; El-Ramady, Hassan; Prokisch, József: Carbohydrate-Based Foods under Agroecosystems: Review on A Journey from Soil to In Vitro Engineered Digestion Models. EGYPTIAN JOURNAL OF SOIL SCIENCE 64 : 3 pp. 1-32. , 32 p. (2024) https://doi.org/10.21608/EJSS.2024.287446.1765
  2. Kiss Attila, Hariri Akbari Farhad, Marchev Andrey, Papp Viktor, Mirmazloum Iman. The Cytotoxic Properties of Extreme Fungi’s Bioactive Components—An Updated Metabolic and Omics Overview, LIFE-BASEL 13 : 8 Paper: 1623 , 41 p. (2023)
  3. Kiss A, Grünvald P, Ladányi M, Papp V, Papp I, Némedi E, Mirmazloum I. Heat Treatment of Reishi Medicinal Mushroom (Ganoderma lingzhi) Basidiocarp Enhanced its β-glucan Solubility, Antioxidant Capacity and Lactogenic Properties. Foods. 10 (9): 2015. Q1, IF: 5.56 (2021).
  4. Kiss, A., Takács, K., Nagy, A., Nagy-Gasztonyi, M., Cserhalmi, Z., Naár, Z., Halasi, T., Csáki, J. and Némedi, E.: In vivo and in vitro model studies on noodles prepared with antioxidant-rich pseudocereals. Journal of Food Measurement and Characterization, 13(4), pp.2696-2704, 2019.
  5. Attila Kiss, Iman Mirmazloum, Zoltán Naár and Erzsébet Némedi: “Supplementation of Hungarian Acacia Honey with Reishi Mushroom Extract Increased the Total Phenolic Content, Free Radical Scavenging Power and Prebiotic Index”. International Journal of Medicinal Mushrooms, 21(12):1167 – 1179 (2019).
  6. A. Kiss; Z. Naár; L. Daróczi; S. Kukovics; F. Kukovics; I. Mirmazloum; E. Némedi: Changes of free fatty acid composition and number of lactic acid bacteria in three functional goat and sheep milk products fortified with inulin or fish oil, CyTA-Journal of Food, 2019, VOL. 17, NO. 1, 51–59
  7. A. Kiss, D. Virág, Interpretation and modelling of environmental behaviour of diverse pesticides by revealing photodecomposition mechanisms. Microchemical Journal, 92, 119-122 (2009).
  8. Mirmazloum I, Ladányi M, Omran M, Papp V, Ronkainene V-P, Pónya Z, Papp I, Némedi E, Kiss A. Co-encapsulation of probiotic Lactobacillus acidophilus and reishi medicinal mushroom (Ganoderma lingzhi) extract in moist calcium alginate beads. International Journal of Biological Macromolecules. 192, 461-470. Q1; IF: 8.02 (2021).
  9. Prokisch, J.; El-Ramady, H.; Daróczi, L.; Nagy, É.; Badgar, K.; Kiss, A.; Shaikh, A.M.; Gilányi, I.; Oláh, C. Functional Yogurt Fortified with Honey Produced by Feeding Bees Natural Plant Extracts for Controlling Human Blood Sugar Level. Plants 2022, 11, 1391., https://doi.org/10.3390/plants11111391 (IF: 4.658) (2022).
  10. El-Ramady, H.; Brevik, E.C.; Fawzy, Z.F.; Elsakhawy, T.; Omara, A.E.-D.; Amer, M.; Faizy, S.E.-D.; Abowaly, M.; El-Henawy, A.; Kiss, A.; et al. Nano-Restoration for Sustaining Soil Fertility: A Pictorial and Diagrammatic Review Article. Plants 2022, 11, 2392. https://doi.org/10.3390/plants11182392 (IF: 4.658) (2022).
  11. A. Kiss, D. Virág, Photostability and photodegradation pathways of distinctive pesticides. Journal of Environmental Quality, Vol. 38, Num. 1., 157-163 (2009).

Innovatív tématerületeken végzett K+F munka eredményeként létrehozott publikációk:

  1. Attila Kiss, Peter Sipos, Chaima Neji: Multiple approach to assess impacts extraction and processing methods on the properties and digestibility of legumes’ proteins with regard to prospective utilization in cereal products, P65, 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, 11-14 October 2022, online and Ede, The Netherlands.
  2. Béni, Á., Juhász, E., Balláné Kovács, A., Kiss, A.: Fűszer- és Gyógynövények bioaktív hatóanyagainak extrakciójának minősítése nagynyomású folyadékkormatográfiás eljárással.

In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. Vándorgyűlésének programja Budapest, Magyarország : Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023) 59 p. p. 15 , 1 p.

  1. Hajdú Péter, Kiss Attila Péter: Eltérő típusú adalékok hatásának elemzése gluténmentes anyagok vízfelvételre, illetve gélesedési és technofunkciós sajátságaira új húsanalógok kidolgozásának a megalapozására
  2. In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. Vándorgyűlésének programja Budapest, Magyarország : Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023) 59 p. pp. 18-18. , 1 p.
  3. Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Béni, Á., Hajdú, P., Kiss, A.: Mag alapú fehérjék limitált hidrolízise és jellemzésük.

In: Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. vándorgyűlésének programja / Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Győr, 22, 2023. ISBN: 9786155606151

  1. Pál Anna, Kiss Attila Péter, Hajdú Péter, Kiss Dóra: Specifikus antioxidáns-források hatóanyagtartalmának és stabilitásának összehasonlító vizsgálata egészségvédő élelmiszerek kifejlesztésének a megalapozása céljából
  2. In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. Vándorgyűlésének programja Budapest, Magyarország : Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023)
  3. Hajdú Péter, Kiss Attila Péter: Funkcionális sütőipari alapanyagok technofunkciós- és termékfejlesztési sajátosságainak vizsgálata 39. ÓVÁRI TUDOMÁNYOS NAP KONFERENCIA. Mosonmagyaróvár, (2023)
  4. Kokas Márton, Nagy Balázs, Posta János, Kiss Attila Péter, Czeglédi Levente: Különböző gyógynövények kedveltségének vizsgálata Holstein-fríz teheneknél.

In: Molnár, Zoltán; Némethné, Wurm Katalin (szerk.) 39. ÓVÁRI TUDOMÁNYOS NAP KONFERENCIA. Mosonmagyaróvár, (2023) pp. 118-119. 2 p.

  1. Kiss Attila Péter, Pál Anna, Hajdú Péter, Kiss Dóra: Magas hozzáadott értékű sütőipari fejlesztések megalapozása bioaktív komponensekben gazdag alapanyagok és adalékok funkcionális jellegének elemzésével. 39. ÓVÁRI TUDOMÁNYOS NAP KONFERENCIA. Mosonmagyaróvár, (2023)
  2. Hegyes-Horváth Boglárka: A β-kazomorfin-7 hatásainak vizsgálata az endothel sejtek gyulladásos profiljára. (2023) Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Komplex Rendszerek és Mikrobiom Innovációk Központ, Debrecen. TDK: Élelmiszertudományi szekció 1. helyezett
  3. Csikos Gabriella Élelmiszermérnök BSc 3. évf. hallgató, Témavezetők: Dr. Pápai Gréta-Dr. Kiss Attila: Különböző gabonafélék rezisztens keményítő tartalmának növelése hő hatására és vizsgálata szimulált emésztési rendszerben Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debreceni Egyetem XXV. MÉTE Országos Tudományos Diákköri Konferencia
  4. Szanyi Dóra, Hajdu Bernadett: Élelmi rosttal dúsított húsipari termékek fejlesztése, az alapanyagok reológiai vizsgálatára alapozva. (2023) Témavezetők: Hajdu Péter-Dr. Kiss Attila Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debreceni Egyetem XXV. MÉTE Országos Tudományos Diákköri Konferencia
  5. Atieh Reina, Béni Áron, Kiss Attila: Enhanced Extraction of Terpene Compounds from Thyme and Oregano Leaves: A Comparative Study and HPLC Method Development Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  6. Kokas Márton, Brassó Dóra Lili, Czeglédi Levente, Kiss Attila, Gulyás Gabriella: Gyógy- és fűszernövények hatása a tehéntej minőségére, táplálóanyag-, és immunglobulin tartalmára Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  7. Pápai Gréta, Szilva Diána Margaréta, Kiss Attila: Különböző gabonafélék keményítőprofiljának vizsgálata szimulált emésztési rendszerben, valamint rezisztens keményítő tartalmuk növelése hő hatására Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  8. Papp Vivien Anna, Kiss Attila: Speciális, magas hozzáadott értékű hatóanyag keverékek kifejlesztése a gélképzési hajlam, illetve a reológiai sajátságok vizsgálatára alapozva. Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  9. Tupicza Róbert, Szilva Diána, Szakadát Gyula, Peles Ferenc, Kiss Attila Péter: Funkcionális élelmiszerek potenciális prebiotikus hatásának fokozása enzimes degradáció segítségével Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  10. YAVUZ REYHAN, DOMOKOS-SZABOLCSY ÉVA, BÉNI ÁRON, KISS ATTILA: Characterization of protein hydrolysates by different plant proteases Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  11. Attila Péter Kiss, Róbert Tupicza, Diána Szilva, Gyula Szakadát, Ferenc Peles, Erzsébet Karaffa: Model studies for the assessment of prebiotic nature of selected food components with transformed carbohydrate profiles Central European Conference on Food 2024 13-16 October 2024, Szeged, Hungary
  12. Eged Bence József, Csatári Gábor, Dr. Kiss Attila Péter, Dr. Kovács Szilvia: Rost- és fehérjedús növényi források zöld biomasszájának és magjának összehasonlító komplex értékelése
  13. Róbert Tupicza, Diána Szilva, Gyula Szakadát, Ferenc Peles, Károly Pál, Attila Péter Kiss: Utilization of enzyme-triggered degradation of plant components in order to fortify oligosaccharide content of prebiotic potential Central European Conference on Food 2024 13-16 October 2024, Szeged, Hungary
  14. Eva Domokos-Szabolcsy, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Zoltán Kovács, László Kaszás, Áron Béni, Attila Kiss: Impact of cysteine protease-mediated hydrolysis on the digestibility and biochemical profile of soy and mung bean proteins 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, 11-14 October 2022, online and Ede, The Netherlands.
  15. Eva Domokos-Szabolcsy, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Zoltán Kovács, László Kaszás, Áron Béni, Attila Kiss: Pepsin-mediated hydrolysis of legume proteins: Comparative analysis of digestibility and functional properties in chickpea, lentil, mung bean, and soybean 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, 11-14 October 2022, online and Ede, The Netherlands.
Legutóbbi frissítés: 2025. 05. 16. 08:06