Publikációk - Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ

Az Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ munkatársainak főbb publikációi.

A teljes publikációs listákért keressék fel munkatársaink MTMT oldalát, a közvetlen linkek a Munkatársaink  fülön elérhetőek.

Dr. Kiss Attila Péter, tudományos  főmunkatárs

  1. Kiss, Attila ; El-Ramady, Hassan; Prokisch, József: Carbohydrate-Based Foods under Agroecosystems: Review on A Journey from Soil to In Vitro Engineered Digestion Models. EGYPTIAN JOURNAL OF SOIL SCIENCE 64 : 3 pp. 1-32. , 32 p. (2024) https://doi.org/10.21608/EJSS.2024.287446.1765
  2. Kiss Attila, Hariri Akbari Farhad, Marchev Andrey, Papp Viktor, Mirmazloum Iman. The Cytotoxic Properties of Extreme Fungi’s Bioactive Components—An Updated Metabolic and Omics Overview, LIFE-BASEL 13 : 8 Paper: 1623 , 41 p. (2023)
  3. Kiss A, Grünvald P, Ladányi M, Papp V, Papp I, Némedi E, Mirmazloum I. Heat Treatment of Reishi Medicinal Mushroom (Ganoderma lingzhi) Basidiocarp Enhanced its β-glucan Solubility, Antioxidant Capacity and Lactogenic Properties. Foods. 10 (9): 2015. Q1, IF: 5.56 (2021).
  4. Kiss, A., Takács, K., Nagy, A., Nagy-Gasztonyi, M., Cserhalmi, Z., Naár, Z., Halasi, T., Csáki, J. and Némedi, E.: In vivo and in vitro model studies on noodles prepared with antioxidant-rich pseudocereals. Journal of Food Measurement and Characterization, 13(4), pp.2696-2704, 2019.
  5. Attila Kiss, Iman Mirmazloum, Zoltán Naár and Erzsébet Némedi: “Supplementation of Hungarian Acacia Honey with Reishi Mushroom Extract Increased the Total Phenolic Content, Free Radical Scavenging Power and Prebiotic Index”. International Journal of Medicinal Mushrooms, 21(12):1167 – 1179 (2019).
  6. A. Kiss; Z. Naár; L. Daróczi; S. Kukovics; F. Kukovics; I. Mirmazloum; E. Némedi: Changes of free fatty acid composition and number of lactic acid bacteria in three functional goat and sheep milk products fortified with inulin or fish oil, CyTA-Journal of Food, 2019, VOL. 17, NO. 1, 51–59
  7. A. Kiss, D. Virág, Interpretation and modelling of environmental behaviour of diverse pesticides by revealing photodecomposition mechanisms. Microchemical Journal, 92, 119-122 (2009).
  8. Mirmazloum I, Ladányi M, Omran M, Papp V, Ronkainene V-P, Pónya Z, Papp I, Némedi E, Kiss A. Co-encapsulation of probiotic Lactobacillus acidophilus and reishi medicinal mushroom (Ganoderma lingzhi) extract in moist calcium alginate beads. International Journal of Biological Macromolecules. 192, 461-470. Q1; IF: 8.02 (2021).
  9. Prokisch, J.; El-Ramady, H.; Daróczi, L.; Nagy, É.; Badgar, K.; Kiss, A.; Shaikh, A.M.; Gilányi, I.; Oláh, C. Functional Yogurt Fortified with Honey Produced by Feeding Bees Natural Plant Extracts for Controlling Human Blood Sugar Level. Plants 2022, 11, 1391., https://doi.org/10.3390/plants11111391 (IF: 4.658) (2022).
  10. El-Ramady, H.; Brevik, E.C.; Fawzy, Z.F.; Elsakhawy, T.; Omara, A.E.-D.; Amer, M.; Faizy, S.E.-D.; Abowaly, M.; El-Henawy, A.; Kiss, A.; et al. Nano-Restoration for Sustaining Soil Fertility: A Pictorial and Diagrammatic Review Article. Plants 2022, 11, 2392. https://doi.org/10.3390/plants11182392 (IF: 4.658) (2022).
  11. A. Kiss, D. Virág, Photostability and photodegradation pathways of distinctive pesticides. Journal of Environmental Quality, Vol. 38, Num. 1., 157-163 (2009).

Innovatív tématerületeken végzett K+F munka eredményeként létrehozott publikációk:

  1. Attila Kiss, Peter Sipos, Chaima Neji: Multiple approach to assess impacts extraction and processing methods on the properties and digestibility of legumes’ proteins with regard to prospective utilization in cereal products, P65, 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, 11-14 October 2022, online and Ede, The Netherlands.
  2. Béni, Á., Juhász, E., Balláné Kovács, A., Kiss, A.: Fűszer- és Gyógynövények bioaktív hatóanyagainak extrakciójának minősítése nagynyomású folyadékkormatográfiás eljárással.

In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. Vándorgyűlésének programja Budapest, Magyarország : Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023) 59 p. p. 15 , 1 p.

  1. Hajdú Péter, Kiss Attila Péter: Eltérő típusú adalékok hatásának elemzése gluténmentes anyagok vízfelvételre, illetve gélesedési és technofunkciós sajátságaira új húsanalógok kidolgozásának a megalapozására
  2. In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. Vándorgyűlésének programja Budapest, Magyarország : Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023) 59 p. pp. 18-18. , 1 p.
  3. Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Béni, Á., Hajdú, P., Kiss, A.: Mag alapú fehérjék limitált hidrolízise és jellemzésük.

In: Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. vándorgyűlésének programja / Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Győr, 22, 2023. ISBN: 9786155606151

  1. Pál Anna, Kiss Attila Péter, Hajdú Péter, Kiss Dóra: Specifikus antioxidáns-források hatóanyagtartalmának és stabilitásának összehasonlító vizsgálata egészségvédő élelmiszerek kifejlesztésének a megalapozása céljából
  2. In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. Vándorgyűlésének programja Budapest, Magyarország : Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023)
  3. Hajdú Péter, Kiss Attila Péter: Funkcionális sütőipari alapanyagok technofunkciós- és termékfejlesztési sajátosságainak vizsgálata 39. ÓVÁRI TUDOMÁNYOS NAP KONFERENCIA. Mosonmagyaróvár, (2023)
  4. Kokas Márton, Nagy Balázs, Posta János, Kiss Attila Péter, Czeglédi Levente: Különböző gyógynövények kedveltségének vizsgálata Holstein-fríz teheneknél.

In: Molnár, Zoltán; Némethné, Wurm Katalin (szerk.) 39. ÓVÁRI TUDOMÁNYOS NAP KONFERENCIA. Mosonmagyaróvár, (2023) pp. 118-119. 2 p.

  1. Kiss Attila Péter, Pál Anna, Hajdú Péter, Kiss Dóra: Magas hozzáadott értékű sütőipari fejlesztések megalapozása bioaktív komponensekben gazdag alapanyagok és adalékok funkcionális jellegének elemzésével. 39. ÓVÁRI TUDOMÁNYOS NAP KONFERENCIA. Mosonmagyaróvár, (2023)
  2. Hegyes-Horváth Boglárka: A β-kazomorfin-7 hatásainak vizsgálata az endothel sejtek gyulladásos profiljára. (2023) Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Komplex Rendszerek és Mikrobiom Innovációk Központ, Debrecen. TDK: Élelmiszertudományi szekció 1. helyezett
  3. Csikos Gabriella Élelmiszermérnök BSc 3. évf. hallgató, Témavezetők: Dr. Pápai Gréta-Dr. Kiss Attila: Különböző gabonafélék rezisztens keményítő tartalmának növelése hő hatására és vizsgálata szimulált emésztési rendszerben Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debreceni Egyetem XXV. MÉTE Országos Tudományos Diákköri Konferencia
  4. Szanyi Dóra, Hajdu Bernadett: Élelmi rosttal dúsított húsipari termékek fejlesztése, az alapanyagok reológiai vizsgálatára alapozva. (2023) Témavezetők: Hajdu Péter-Dr. Kiss Attila Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debreceni Egyetem XXV. MÉTE Országos Tudományos Diákköri Konferencia
  5. Atieh Reina, Béni Áron, Kiss Attila: Enhanced Extraction of Terpene Compounds from Thyme and Oregano Leaves: A Comparative Study and HPLC Method Development Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  6. Kokas Márton, Brassó Dóra Lili, Czeglédi Levente, Kiss Attila, Gulyás Gabriella: Gyógy- és fűszernövények hatása a tehéntej minőségére, táplálóanyag-, és immunglobulin tartalmára Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  7. Pápai Gréta, Szilva Diána Margaréta, Kiss Attila: Különböző gabonafélék keményítőprofiljának vizsgálata szimulált emésztési rendszerben, valamint rezisztens keményítő tartalmuk növelése hő hatására Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  8. Papp Vivien Anna, Kiss Attila: Speciális, magas hozzáadott értékű hatóanyag keverékek kifejlesztése a gélképzési hajlam, illetve a reológiai sajátságok vizsgálatára alapozva. Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  9. Tupicza Róbert, Szilva Diána, Szakadát Gyula, Peles Ferenc, Kiss Attila Péter: Funkcionális élelmiszerek potenciális prebiotikus hatásának fokozása enzimes degradáció segítségével Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  10. YAVUZ REYHAN, DOMOKOS-SZABOLCSY ÉVA, BÉNI ÁRON, KISS ATTILA: Characterization of protein hydrolysates by different plant proteases Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Vándorgyűlés, Kecskemét 2024.10. 3-5.
  11. Attila Péter Kiss, Róbert Tupicza, Diána Szilva, Gyula Szakadát, Ferenc Peles, Erzsébet Karaffa: Model studies for the assessment of prebiotic nature of selected food components with transformed carbohydrate profiles Central European Conference on Food 2024 13-16 October 2024, Szeged, Hungary
  12. Eged Bence József, Csatári Gábor, Dr. Kiss Attila Péter, Dr. Kovács Szilvia: Rost- és fehérjedús növényi források zöld biomasszájának és magjának összehasonlító komplex értékelése
  13. Róbert Tupicza, Diána Szilva, Gyula Szakadát, Ferenc Peles, Károly Pál, Attila Péter Kiss: Utilization of enzyme-triggered degradation of plant components in order to fortify oligosaccharide content of prebiotic potential Central European Conference on Food 2024 13-16 October 2024, Szeged, Hungary
  14. Eva Domokos-Szabolcsy, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Zoltán Kovács, László Kaszás, Áron Béni, Attila Kiss: Impact of cysteine protease-mediated hydrolysis on the digestibility and biochemical profile of soy and mung bean proteins 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, 11-14 October 2022, online and Ede, The Netherlands.
  15. Eva Domokos-Szabolcsy, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Zoltán Kovács, László Kaszás, Áron Béni, Attila Kiss: Pepsin-mediated hydrolysis of legume proteins: Comparative analysis of digestibility and functional properties in chickpea, lentil, mung bean, and soybean 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, 11-14 October 2022, online and Ede, The Netherlands.

Dr. Pápai Gréta Zsuzsa, tudományos munkatárs

  1. Pápai; G.-Torres-Maravilla, E., Chain, F., Varga-Visi, É., Antal, O., Naár, Z., Bermúdez-Humarán, L., G., Langella, P., Martín, R. (2020) The administration matrix modifies the beneficial properties of a probiotic mix of Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 and Lactobacillus acidophilus LA-5. Probiotics and Antimicrobial Proteins 2020 August DOI:10.1007/s12602-020-09702-2 IF2020=3,53
  2. Pápai, G., Szabó-Fodor, J.; Bóta, B.; Andrássyné, Baka G.; Antal, O. T.; Naár, Z.; Vargáné, Visi É., (2017) Savó hozzáadásának hatása pro- és szinbiotikus fermentált tejtermékek minőségére a tárolás során Élelmiszer - Tudomány Technológia 71 : 2 pp. 27-33. , 7 p. 
  3. Szabó-Fodor; J. Bónai; A., Bóta; B., Szommerné, Egyed; L., Lakatos; F., Pápai; G., Zsolnai; A., Glávits; R., Horvatovich; K., Kovács, M. (2017) Physiological Effects of Whey- and Milk-Based Probiotic Yogurt in Rats Polish Journal Of Microbiology 66 : 4 pp. 483-490. , 8 p. 2017 
  4. Varga-Visi; É. - Pápai, G. (2015) How to maintain the effective levels of probiotics throughout the shelf life in yoghurt: A review Acta Agraria Kaposváriensis 19 : 1 pp. 65-74. , 10 p.
  5. Pápai, G.; Szabó-Fodor, J. ; Bóta, B.; Naár, Z.; Vargáné, Visi É., (2017) A savó mint melléktermék felhasználása, magas hozzáadott értékű, pre-és probiotikus funkcionális fermentált tejtermék előállítása céljából pp. 16-16. In: Gelencsér, É; Horváth, Zné; Rurik, I; Tömösközi, S (szerk.) Táplálkozástudományi Kutatások VII. PhD konferencia : program és előadás összefoglalók Budapest, Magyarország: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, 2017 p. 23 
  6. Pápai, G., Antal, O., Szabó, G., Szabó-Fodor, Judit., Vargáné Visi, É., Naár, Z. (2017) Szokványos, Probiotikus és Szinbiotikus joghurtok kölcsönhatása in vitro emésztési rendszerben alkalmazott vastagbél mikrobiota modellel Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLII. Vándorgyűlés Siófok 2017. október12-14.
  7. Pápai; G., Bónai; A., Bóta; B., Szabó-Fodor; J., Kovács; M., Varga-Visi, É. (2015) Whey is a promising media for producing a high microbial content pro- and synbiotic yogurt Journal Of Probiotics And Health 3 : 3 pp. 80-80. , 1 p.
  8. Bónai, A.; Toldi, M.; Bóta, B.; Ölbeiné, Horvatovic, K.; Bagóné, Vántus, V.; Tuboly, T.; Kachlek, M.; Hafner, D.; Pápai, G.; Zsolnai, A. (2014) Néhány probiotikus baktérium törzs mikrobiológiai vizsgá- lata in vitro szimulált humán emésztést megelőzően és követően tejipari termékfejlesztés céljából In: Anon (szerk.) XXXV. Óvári Tudományos Nap : A magyar és nemzetközi agrár- és élelmiszer-gazdaság lehetőségei Mosonmagyaróvár, Magyarország : Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, 2014 pp. 49-49. , 1 p.

Daróczi Lajos, tanszéki mérnök

  1. Mukarram Shaikh Ayaz, Wandhekar Sangram S., Ahmed Abdelhakam Esmaeil Mohamed, Pandey Vinay Kumar, Csaba OláhLajos DarócziJózsef ProkischHarsányi EndreBela Kovács Exploring the Ecological Implications, Gastronomic Applications, and Nutritional and Therapeutic Potential of Juglans regia L. (Green Walnut): A Comprehensive Review NUTRIENTS 16 : 8 Paper: 1183 , 23 p. (2024)
  2. Ayaz Mukarram ShaikhBéla KovácsAbdelhakam Esmaeil Mohamed AhmedCsaba OláhLajos Daróczi, Hassan El-Ramady, József Prokisch Green walnut extract: a novel ingredient for enhancing bee products

In: Serkan, Selli; Hasim, Kelebek (szerk.) 3rd International Conference on Raw Materials to Processed Foods: Proceedings Book Istanbul, Törökország : Adana Alparslan Turkes Science and Technology University (2023) p. 153

  1. Ayaz Mukarram ShaikhBéla KovácsAbdelhakam Esmaeil Mohamed AhmedCsaba OláhLajos Daróczi, Hassan El-Ramady, József Prokisch Green walnut extract: Innovation for enhancing the Bee feed, Bee conservatin and Bee Product

In: Vojnich, Viktor József; Takácsné, Hájos Mária (szerk.) 18. Magyar Magnézium Szimpózium Budapest, Magyarország : Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) (2023) 60 p. p. 25

  1. Mukarram Shaikh AyazKovács BélaOláh CsabaDaróczi Lajos, El-Ramady Hassan, Prokisch József Green walnut extract: A novel ingredient for enhancing bee products In: Hajdú, Péter (szerk.) XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 : Absztrakt kötet Budapest, Magyarország : Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) (2023) 513 p. p. 48-49  Zárolt Tudományos
  2. Prokisch József, El-Ramady Hassan, Daróczi Lajos, Nagy Éva, Badgar KhandsurenKiss AttilaShaikh Ayaz Mukarram, Gilányi Ibolya, Oláh Csaba Functional Yogurt Fortified with Honey Produced by Feeding Bees Natural Plant Extracts for Controlling Human Blood Sugar Level PLANTS-BASEL 11 : 11 Paper: 1391 (2022)

Hajdú Péter, tanszéki mérnök

  1. Hajdú PéterKiss Attila Péter Funkcionális sütőipari alapanyagok technofunkciós- és termékfejlesztési sajátosságainak vizsgálata In: Molnár, Zoltán; Némethné, Wurm Katalin (szerk.) 39. ÓVÁRI TUDOMÁNYOS NAP KONFERENCIA Mosonmagyaróvár, Magyarország, Veszprém, Magyarország : Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, VEAB Agrártudományi Szakbizottság (2023) p. 68
  2. Hajdú PéterKiss Attila Péter Eltérő típusú adalékok hatásának elemzése gluténmentes anyagok vízfelvételre, illetve gélesedési és technofunkciós sajátságaira új húsanalógok kidolgozásának a megalapozására In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. Vándorgyűlésének programja Budapest, Magyarország : Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023) 59 p. pp. 18-18. , 1 p.
  3. Hajdú PéterKiss Dóra, Kelemen Ferenc, Prokisch József Emelt rosttartalmú csemege debreceni termékfejlesztése és azok összehasonlítása In: Hajdú, Péter (szerk.) XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 : Absztrakt kötet Budapest, Magyarország : Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) (2023) p. 44
  4. Hajdú PéterTörős Gréta, Llanaj Xhensila, Prokisch József Change in the active substance content of shiitake mushroom (Lentinula edodes) as affected by sous vide technology  In: Tarkan, Şahin; Mükremin, Ölmez (szerk.) 5. INTERNATIONAL FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY SCIENCES CONGRESS, Ankara, Törökország : Iksad Publications (2023) pp. 48-49. , 2 p.
  5. Hajdú Péter, Orosz-Tóth Árpád, Kiss DóraProkisch József Növényi alapú "ivójoghurtok" termékfejlesztése In: Hajdú, Péter (szerk.) I.Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma 2023 : Absztraktkötet Debrecen, Magyarország : Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) (2023) 100 p. p. 28
Legutóbbi frissítés: 2024. 10. 29. 14:11