Munkatársaink - Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ

Dr. Kiss Attila Péter, igazgató, MTMT

kutató vegyész, angol-magyar szakfordító

Igazgató, Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debreceni Egyetem

Korábban első számú vezetőként tevékenykedett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében, a Kaposvári Egyetem Élelmiszer-tudományi Innovációs Központjában, az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Tudásközpontjában, illetve az Eszterházy Károly Főiskola Integrált Természettudományos Kutató és Szolgáltató Centrumában.

Számos kitüntetéssel és ösztöndíjjal rendelkezik (pl.: Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt, Innovációs díj, Heves Megyei Príma Díj, Békéssy György Posztdoktori Ösztöndíj, Bolyai János Akadémiai Ösztöndíj). Számos külföldi egyetemen járt tanulmányúton (Leiden, Edinburgh, Dortmund, Palermo, Dijon, Liszabon, Missoula (USA)). Brüsszelben nemzeti delegált szakértőként közreműködött a „Food security and sustainable agriculture” elnevezésű Programme Committee-ben.

Kutatási tapasztalatai kiterjednek a biológiai- és élelmiszerminták bioaktív komponenseinek összehasonlító analízisére és átalakulásuk vizsgálatára, funkcionális élelmiszerek kifejlesztésére, releváns eljárások kidolgozására és élelmiszer komponensek lehetséges biológiai hatásának modellezésére.

Létrehozta és önfinanszírozó jelleggel működtette az Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpontot. Eddigi munkája során összesen 38 db EU-s, illetve hazai kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatot dolgozott ki, koordinált és valósított meg sikeresen, melyek összértéke meghaladja a 7 milliárd Ft-ot. Részt vett új, funkcionális élelmiszeripari termékek kidolgozásában, illetve menedzselte azok piaci bevezetését. 9 különböző szabadalmi újításban vett részt feltalálóként, 94 tudományos szakcikkel rendelkezik nemzetközi folyóiratban, impakt faktora 102,2. Hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója (272 alkalom).


Daróczi Lajos tanszéki mérnök, MTMT


Hajdú Péter tanszéki mérnök, MTMT

Jelenleg az Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központban dolgozom, mint tanszéki mérnök. Végzettségeimet tekintve orvos- és egészségtudományi területen (Ápoló Bsc, Dietetikus BSc, Táplálkozástudományi MSc), valamint agrártudományi területen (Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök MSc, Minőségirányítási szakmérnök) szereztem diplomáimat, melyek egymással kiegészülve egy holisztikus szemléletet biztosítanak a számomra, ha termék- vagy technológia fejlesztésről van szó.
Emellett a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola Élelmiszertudományi programjában vagyok végzős doktorjelölt. Kutatási témám a „Növényi alapú étrendbe beilleszthető innovatív termékek fejlesztése”. Mind a központban elvégzett munkáim, mind a saját kutatásomban is törekszem olyan funkcionális termékek előállítására, mely elsősorban azokat a fogyasztókat célozza meg, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van gondolok itt a tejfehérje allergiásokra, a laktózérzékenyekre vagy a gluténérzékenyekre.


Kiss Tibor tanszéki mérnök


Papp Vivien Anna tanszéki mérnök

Az egyetemi tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán kezdtem, ahol 2017-2020 között elvégeztem a Biológia BSc.-t. Ezt követően a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon folytattam, ahol 2020-2023 között az Élelmiszermérnöki BSc.-t végeztem el.

Feladatköreim:

  • Hatóanyag kivonási eljárások továbbfejlesztése sorozatos, többszöri extrakcióval történő kivonás lehetőségének vizsgálata
  • Zsírhelyettesítő, kiváló állagot biztosító egészségvédő adalékanyagok vizsgálata és azok termékekben való alkalmazhatóságuk megalapozása magas hozzáadott értékű hústermékekben
  • Növényi alapú adalékanyagok fizikai és kémiai tulajdonságai vizsgálata, potenciális élettani hatásainak értékelése alapján optimális komponensek szelekciója: gluténmentes gabonák, pszeudocereáliák, hüvelyesek, olajos magvak, fehérje-készítmények, szénhidrátok/szénhidrát-származékok, azon belül különböző feldolgozottságú keményítők
  • Különböző mikroalga fajok, illetve fermentált növényi készítmények alkalmazhatóságának és főbb fizikai-kémiai és techno-funkciós paramétereinek vizsgálata
  • „In vitro" mesterséges modellrendszer kifejlesztésében való részvétel
  • Enzimatikus hidrolitikus folyamatok vizsgálata, optimalizálása, és ezek alkalmazhatósága nagy biológiai értékű deggragátumok létrehozása, illetve termékfejlesztésekben való alkalmazás céljából
  • Különféle eredetű és milyenségű oligoszacharidok prebiotikus indexének kísérleti úton történő meghatározása.

Dr. Pápai Gréta Zsuzsa tudományos munkatárs, MTMT


Pintér István tanszéki mérnök


Szilva Diána Margaréta tanszéki mérnök

Az általános iskolai és gimnáziumi tanulmányaimat Miskolcon végeztem el, az egyetemi tanulmányaimat pedig Debrecenben végeztem, alapszakon a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai karán Kémia BSc-t. Ezután a mester diplomámat a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási karon Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki MSc szakon szereztem. Jelenleg a DE-MÉK Agrár – és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási központban dolgozom tanszéki mérnök pozícióban.

Feladatköreim:

  • Hatóanyag kivonási eljárások továbbfejlesztése sorozatos, többszöri extrakcióval történő kivonás lehetőségének vizsgálata
  • Zsírhelyettesítő, kiváló állagot biztosító egészségvédő adalékanyagok vizsgálata és azok termékekben való alkalmazhatóságuk megalapozása magas hozzáadott értékű hústermékekben
  • Különböző mikroalga fajok, illetve fermentált növényi készítmények alkalmazhatóságának és főbb fizikai-kémiai és techno-funkciós paramétereinek vizsgálata
  • „In vitro" mesterséges modellrendszer kifejlesztésében való részvétel
  • Enzimatikus hidrolitikus folyamatok vizsgálata, optimalizálása, és ezek alkalmazhatósága nagy biológiai értékű deggragátumok létrehozása, illetve termékfejlesztésekben való alkalmazás céljából
  • Különféle eredetű és milyenségű oligoszacharidok prebiotikus indexének mikrobiológiai kísérleti úton történő meghatározása.

Tupicza Róbert tanszéki mérnök


Mikolás Maja tanszéki mérnök


Németh László tanszéki mérnök


Ianas Lívia ügyvivő-szakértő


Fogarasi Eszter ügyvivő-szakértő

Legutóbbi frissítés: 2024. 05. 28. 08:52