Projektek - Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ

A „GINOP PLUSZ-2.1.1-21 - Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című pályázati felhívás kapcsán a DE MÉK 2 db nyertes, konzorciumi formában megvalósuló pályázattal büszkélkedhet.

Projekt címe: Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban, fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozása

Partner neve: Gulyás János és Társa Kft.

Témafelelős: Dr. Kiss Attila Péter

Projekt rövid ismertetése:

Tudományosan megtervezett, életkorspecifikus, egyedi hatóanyag-kombinációk alkalmazása révén új, egészségvédő, csökkentett zsír-, és fokozott fehérjetartalmú hústermék-változatokat dolgozunk ki. Az alkalmazott előnyös élettani hatású komponensek fokozott biohasznosulása megvalósítása érdekében egyedi prebiotikum-kombinációkat fejlesztünk ki új biotechnológiai eljárással. Az inulin más szénhidrátokkal – pl. rezisztens keményítőkkel – történő alkalmazásával biztosítható a vastagbél teljes hosszában a probiotikumok kedvező élettani hatása.

Fehérjében gazdagított termékek kidolgozását növényi fehérjék célirányos hasznosítása által kívánjuk megvalósítani, amelyben a gabona-, kender-, hüvelyes- és pszeudocerália-, illetve algaliszteknek kiemelt szerep fog jutni. Ezen specifikus növényi fehérjeforrásokból egy új, hatékony, CPC-HPLC eljárással fehérjekivonatokat is előállítunk a termékek dúsítására.

Újdonság az is, hogy a starterekkel kompatibilis probiotikus baktériumokat alkalmazunk a fermentált húsáruk előállítása során. Hasonló kutatásokra eddig nem volt példa.

Napjainkban fokozódó igény mutatkozik olyan termékekre, amelyek tényleges élettani hatását tudományos igényességgel és hitelesen igazolják. A jelen munkánk ezen a téren hiánypótlónak tekinthető, hiszen nemzetközileg is újnak számító in vitro emésztési modellrendszerrel és humánklinikai vizsgálattal is igazoljuk a legígéretesebb új termékváltozatok fiziológiai előnyeit.


Projekt címe: Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal

Partner neve: FINO-FOOD Kft.

Témafelelős: Dr. Kiss Attila Péter

Projekt rövid ismertetése:

A projekt célja speciális, antiallergén, illetve immunrendszer-támogató hatással is bíró új tejtermék család kifejlesztése, amellyel a tejfehérjére érzékeny fogyasztók számára nemcsak egy megfelelő, hanem azon túlmutatva egy funkcionális, egészségjavító alternatívát nyújtunk, illetve nemzetközileg is újnak számító in vitro és in vivo modellrendszerek alkalmazásával az új termékváltozatok élettani előnyeit, biológiai hasznosulását és valós biológiai hatását fogjuk igazolni, amely szintén egyedülálló az adott terület vonatkozásában.

A DE MÉK szervezeti egységei kötelékében zajló kísérleteink révén kifejlesztett, immunrendszer támogató hatással bíró új tejtermékek hiánypótló jellegűnek tekinthetők. A Fino-Food Kft. által felhasznált tej olyan A2 tejet adó szarvasmarháktól származik, amelyeket a Somogy megyei, zselici dombokon kaszált, természetes gyógynövényekben gazdag takarmánnyal táplálnak. Mindenezeken túlmenően egyedi biotechnológiai eljárással új takarmány premixet hozunk létre és keverünk a gyógynövényekben gazdag állati takarmányba, szintén a DE MÉK kutatási és humáninfrastruktúrára alapozva.


Projekt címe: Magas hozzáadott értékű, egyedi biotechnológiai eljárások révén fokozott biohasznosulású tejtermékek kifejlesztése a túrógyártás melléktermékeként keletkező savanyú savóra alapozva, egyedi rost-, illetve bioaktív komponensek alkalmazásával

Partner neve: “EGERTEJ” Kft.

Témafelelős: Dr. Kiss Attila Péter

Projekt rövid ismertetése:

Napjainkban nagy igény mutatkozik olyan termékekre, amelyek tényleges élettani hatását, a termék fogyasztásától várható előnyöket tudományos igényeséggel és hitelesen igazolják, így a projekt megvalósítása során ez is az egyik célunk, hogy a magas hozzáadott érték, az egyedi rost-, illetve bioaktív komponensek alkalmazásának jótékony élettani hatását bizonyítsuk mindezt úgy, hogy alkalmazkodjunk a korszerű táplálkozás-tudományi trendekhez.

Kísérleti úton egyedi prebiotikum-kombinációkat fejlesztünk ki, amelyek hozzájárulnak a fokozott biohasznosulás és a kedvező érzékszervi sajátságok biztosításához. Olyan termékfejlesztést kívánunk megvalósítani, amely az előbb említetteknek eleget tesz, mindezt úgy, hogy a túrógyártás melléktermékére, a savanyú savó felhasználására alapozunk.

Fontos célunk továbbá, az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása azáltal, hogy szinbiotikus termékeinkben probiotikus élesztőtörzseket is alkalmazni kívánunk.

Legutóbbi frissítés: 2024. 10. 28. 14:31