Több, mint 30 éves múltra tekint vissza az agrotechnika intenzívebbé válása és a növényi termék minőségének, kapcsolatának vizsgálata (TCP-7, G-9, és más kutatási főprogramok). A műszerpark fejlődésével kiteljesedett a búza reológiai vizsgálata, a mikotoxinok, vitaminok, aminosavak, valamint egyes mikro-szennyezők vizsgálati kapacitása, és az arra alapozott kutatási programok. Az esszenciális és nem esszenciális elemek analitikája terén a vidék legnagyobb központjává váltunk. Ennek eredményeként indult meg az EU 5-ös keretprogramban az állati termékek vizsgálata is. Ezzel párhuzamosan folyamatosan fejlődött a klasszikus takarmány és élelmiszervizsgálat (rost, fehérje, keményítő, cukor, összcukor, nyerszsír). Az újabb vizsgálati igények megjelenése indokolta a GMO termékek vizsgálatának bevezetését, a PCR technika alkalmazását.
Az Élelmiszertudományi Intézet kutatási területei
Termékminősítési csoport
- A növényminőséget befolyásoló főbb tényezők hatásának vizsgálata a gabonafélék és a mag-hüvelyesek esetén (agrotechnikai és ökológiai tényezők)
- A búza és más mezőgazdasági termékek minőségének kialakulása a talaj-növény-élelmiszer-alapanyag rendszerben
- Gabonafélék minőség vizsgálata (sikértulajdonságok, sütőipari értékszám, reológiai paraméterek, esésszám, nyers-fehérje tartalom, próbacipó készítése)
- Növényi alapú termékek feldolgozás-technológiáinak fejlesztése, felülvizsgálata
- A sörfőzés paraméterinek és a termékminőség kapcsolatának vizsgálata
- Csírák elemekkel (Se, Mo) való kezelése és annak hatása azok beltartalmi (elemtartalom, antioxidáns aktivitás, aminosav tartalom) és mikrobiológiai paramétereire
- Mézek minőségi vizsgálata (nedvesség-, cukor-, prolin- és HMF-tartalom, enzimaktivitás, vezetőképesség, pH, szabadsav- és antioxidáns tartalom)
Elemanalitikai csoport
- Toxikus és potenciálisan toxikus elemek, illetve nehézfémek előfordulása környezetünkben, és ezek életminőségünket befolyásoló hatásának vizsgálata
- Analitikai mintaelőkészítési és analitikai mérési módszerek fejlesztése élelmiszerek, talajok, növények, környezeti minták, mezőgazdasági termékek vizsgálatához
- Potenciálisan toxikus vegyületek kimutatása és értékelése borászati termékláncban
- Mézek nyom-, mikro- és makroelem-tartalmának vizsgálata
Mikrobiológiai csoport
- Élelmiszer alapanyagok, élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai szennyezőinek vizsgálata
- A növénytermesztést és élelmiszeripart fejlesztő mikrobiológiai vizsgálatok
- Új termesztés- és élelmiszer előállítási technológiák mikrobiológiai tesztelése
- Szőlő endofita közösségeinek vizsgálata
- A nemes penészes (aszúsodott) szőlőből készült borok minőségét befolyásoló tényezők vizsgálata
- Növényi kórokozó gombák vizsgálata
- Molekuláris populációgenetika, filogenetika, fungicid rezisztencia elemzése
Jelenlegi fejlesztéseink a kar új kihívásainak megfelelően az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem területén is jelentősek
- elemtartalomnál szubmikro tartományban történő mérések lehetősége,
- GMO növényi alapanyagok analitikája,
- fehérjefrakcionálás és búzaminőség,
- kéntartalom, kénforgalmi mérések,
- tiszai nehézfém szennyezés hatásainak és utóhatásainak mérése,
- szerves mikroszennyezők analitikájának fejlesztése (növényvédőszer)
- bemutatólabor (Merck, Elementar) funkció erősítése,
- minőségbiztosítási, minőségirányítási oktatás.