Kutatás- Élelmiszertudományi Intézet

Több, mint 30 éves múltra tekint vissza az agrotechnika intenzívebbé válása és a növényi termék minőségének, kapcsolatának vizsgálata (TCP-7, G-9, és más kutatási főprogramok). A műszerpark fejlődésével kiteljesedett a búza reológiai vizsgálata, a mikotoxinok, vitaminok, aminosavak, valamint egyes mikro-szennyezők vizsgálati kapacitása, és az arra alapozott kutatási programok. Az esszenciális és nem esszenciális elemek analitikája terén a vidék legnagyobb központjává váltunk. Ennek eredményeként indult meg az EU 5-ös keretprogramban az állati termékek vizsgálata is. Ezzel párhuzamosan folyamatosan fejlődött a klasszikus takarmány és élelmiszervizsgálat (rost, fehérje, keményítő, cukor, összcukor, nyerszsír). Az újabb vizsgálati igények megjelenése indokolta a GMO termékek vizsgálatának bevezetését, a PCR technika alkalmazását.

Az Élelmiszertudományi Intézet kutatási területei

Termékminősítési csoport

  • A növényminőséget befolyásoló főbb tényezők hatásának vizsgálata a gabonafélék és a mag-hüvelyesek esetén (agrotechnikai és ökológiai tényezők)
  • A búza és más mezőgazdasági termékek minőségének kialakulása a talaj-növény-élelmiszer-alapanyag rendszerben
  • Gabonafélék minőség vizsgálata (sikértulajdonságok, sütőipari értékszám, reológiai paraméterek, esésszám, nyers-fehérje tartalom, próbacipó készítése)
  • Növényi alapú termékek feldolgozás-technológiáinak fejlesztése, felülvizsgálata
  • A sörfőzés paraméterinek és a termékminőség kapcsolatának vizsgálata
  • Csírák elemekkel (Se, Mo) való kezelése és annak hatása azok beltartalmi (elemtartalom, antioxidáns aktivitás, aminosav tartalom) és mikrobiológiai paramétereire
  • Mézek minőségi vizsgálata (nedvesség-, cukor-, prolin- és HMF-tartalom, enzimaktivitás, vezetőképesség, pH, szabadsav- és antioxidáns tartalom)

Elemanalitikai csoport

  • Toxikus és potenciálisan toxikus elemek, illetve nehézfémek előfordulása környezetünkben, és ezek életminőségünket befolyásoló hatásának vizsgálata
  • Analitikai mintaelőkészítési és analitikai mérési módszerek fejlesztése élelmiszerek, talajok, növények, környezeti minták, mezőgazdasági termékek vizsgálatához
  • Potenciálisan toxikus vegyületek kimutatása és értékelése borászati termékláncban
  • Mézek nyom-, mikro- és makroelem-tartalmának vizsgálata

Mikrobiológiai csoport

  • Élelmiszer alapanyagok, élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai szennyezőinek vizsgálata
  • A növénytermesztést és élelmiszeripart fejlesztő mikrobiológiai vizsgálatok
  • Új termesztés- és élelmiszer előállítási technológiák mikrobiológiai tesztelése
  • Szőlő endofita közösségeinek vizsgálata
  • A nemes penészes (aszúsodott) szőlőből készült borok minőségét befolyásoló tényezők vizsgálata
  • Növényi kórokozó gombák vizsgálata
  • Molekuláris populációgenetika, filogenetika, fungicid rezisztencia elemzése

Jelenlegi fejlesztéseink a kar új kihívásainak megfelelően az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem területén is jelentősek

  • elemtartalomnál szubmikro tartományban történő mérések lehetősége,
  • GMO növényi alapanyagok analitikája,
  • fehérjefrakcionálás és búzaminőség,
  • kéntartalom, kénforgalmi mérések,
  • tiszai nehézfém szennyezés hatásainak és utóhatásainak mérése,
  • szerves mikroszennyezők analitikájának fejlesztése (növényvédőszer)
  • bemutatólabor (Merck, Elementar) funkció erősítése,
  • minőségbiztosítási, minőségirányítási oktatás.

Kutatócsoportok

Legutóbbi frissítés: 2024. 10. 29. 08:11