Saját képzéseink
- Kertészmérnöki BSc – nappali, levelező
- Kertészmérnöki MSc – nappali, levelező
- Kertészeti szakmérnök szakirányú továbbképzési szak
- Kertészeti szakember szakirányú továbbképzési szak
Oktatási tevékenységünk egyéb szakokon
- Mezőgazdasági mérnöki BSc – nappali, levelező
- Precíziós mezőgazdasági mérnöki BSc – nappali
- Mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki MSc – nappali, levelező
- Agrár- és üzleti digitalizáció BSc – nappali
- Vidékfejlesztési agrármérnöki BSc – nappali, levelező (Debrecen, Nagyvárad, Kisvárda)
- Növényorvosi MSc – nappali
- Osztatlan agrármérnöki MSc képzés
- Kertészeti specializáció Agrármérnök osztatlan MSc képzésben
Felnőttképzéseink
- Metszési tanfolyam – kezdő
- Metszési tanfolyam – haladó
- Palántanevelő tanfolyam
- Házikertek környezetkímélő növényvédelme
- Díszkertek kialakítása és fenntartása tanfolyam
Diploma- és szakdolgozati témakörök
Gyümölcstermesztési munkacsoport
- A hormonális és perzselő hatású termésszabályzó készítmények alkalmazásának lehetőségei intenzív almaültetvényben
- Almaalanyok hatásának értékelése a nemes fajták növekedési és termésképzési tulajdonságaira
- Új almafajták teljesítményének értékelése intenzív ültetvényben
- Eltérő metszésmódok hatásának vizsgálata különböző almafajták esetében
- Biostimulátor készítmények hatékonyságának vizsgálata különböző gyümölcskultúrákban
- A fajtahasználat fejlesztésének lehetőségei a gyümölcstermesztésben
- Művelési rendszerek összehasonlító elemzése különböző gyümölcsfajoknál
- Különleges, választékbővítő gyümölcsfajok hazai termesztésének lehetőségei
- A növekedésszabályzás lehetőségeinek vizsgálata a gyümölcsfaiskolai termesztésben
- Környezetkímélő (integrált és ökológiai) termesztési és növényvédelmi rendszerek összehasonlítása kertészeti kultúrákban
- A gyümölcsfajták vegetatív és generatív tulajdonságainak kapcsolata a fák megbetegedésével
- Fitotechnikai eljárások és a növényvédelem kapcsolata a gyümölcstermesztésben
- Gyümölcs betegségek járványainak időbeni és térbeni vizsgálata
- A termésmennyiség és -minőség kapcsolata a gyümölcsfajok növényvédelmével
- Ökológiai kertészeti termesztésben elforduló növénybetegségek és állati kártevők időbeni és térbeni vizsgálatai
- Növényvédelmi előrejelzés hatékonyságának vizsgálata kertészeti kultúrákban
- Integrált növényvédelmi eljárások hatékonyságának vizsgálatai kertészeti kultúrákban
Zöldségtermesztési munkacsoport
- Különböző édesburgonya fajták gazdasági értékmérő tulajdonságainak vizsgálata
- Leromlott talajállapotú fűtetlen fóliás termesztőberendezésben kijuttatott gilisztahumusz talajra és növényre gyakorolt hatásainak vizsgálata padlizsán jelzőnövény mellett
- Eltérő adagú gilisztahumusz hatásainak vizsgálata indeterminált paradicsom minőségi és mennyiségi paramétereire
- A klímaváltozás okozta változások hatása a szántóföldi karfioltermesztésre
- Közegfejlesztési lehetőségek vizsgálata hajtatott paradicsomtermesztés során
- Palántanevelő közegként használt tőzeg nedvességtartó képességének növelési lehetőségei
Szőlőtermesztési és borászati munkacsoport
- Különböző szőlő alanyfajták hatása a nemesre
- Rezisztens szőlőfajták termesztéstechnológiai és borászati értékelése
- Szőlőfajták genotipizálása
- Borászati technológiai vizsgálatok
- Csemege szőlőfajták termesztéstechnológiai és minőségi értékelése
- Csemegeszőlő termesztéstechnológia fejlesztési lehetőségei
- Kékfrankos borminőség javításának lehetőségei fitotechnikai műveletekkel
- Debrecen város kapcsolata az Érmelléki Borvidékkel
Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási munkacsoport
- Egy adott faj fajtaválasztékának változása az elmúlt évtizedekben (nemesítési módok, szempontok, jogszabályok, szervezetek)
- Fásszárú vágott dísznövények
- Egyes fafajok nyári lombvesztésének vizsgálata és okai
- Növényvédelmi kérdések és lehetőségek a közterületeken
- Debrecen (vagy egyéb települések) védett fái és fasorai
- A klímaváltozás hatása a fasororok faj és fajtaválasztására, fenntartására (telepítése utáni kezelések, öntözőszákok használatának vizsgálata)
- Tűzeső (Heuchera sp.) fajták vizsgálata, felhasználása kiültetésekben és növényfalakban
- Biodiverz kertek jelentősége
- Magvetéses virágágyások
- A tuják kiváltásának lehetőségei
- Ehető dísznövények
- Többszintes virágágyások
- Aktuális növényfelhasználási kihívások
- Pengesövények és kerítéspanelek
- Árnyékolóképesség vizsgálata
- Virágzásdinamikai vizsgálat magyar nemesítésű egynyári fajoknál és összehasonlítása korábbi felvételezésekkel
- Szélsőségesebb városi klímát tűrő hazai és külföldi nemesítésű dísznövények növénykondicionálókkal történő termesztésének értékelése
- Különböző hagyományos és in vitro mikroszaporítási technológiák összehasonlítása lágyszárú dísznövények szaporítására
- Fotoperiodus és fényintenzítás hatásának vizsgálata dísznövénykultúrák szaporításában és nevelésében
- Különböző közegkeverékek alkalmazhatóságának vizsgálata dísznövénykultúrák szaporításában és cserepes/konténeres nevelésében
- Növekedésszabályozási lehetőségek hatásának vizsgálata egynyári dísznövények termesztésében.
- Különböző hidrokultúrás termesztőrendszerek alkalmazhatóságának vizsgálata dísznövénykultúrák nevelésében.
- Választékbővítésre szánt fűfélék vizsgálata és használata
- Dísznövénytermesztés és -kereskedelem helyzete a világban, EU-ban és Magyarországon napjainkig.
- Egy adott kertészeti vállalkozás és tevékenységéhez kapcsolódó dísznövénykertészeti ágazat értékelése, gazdasági elemzése.
- A dísznövények értékesítési módjának változása az elmúlt évtizedekben
Kertészeti ökonómiai munkacsoport
- Mezőgazdasági vállalkozások gazdasági elemzése és tervezése
- Mezőgazdasági ágazatok termékpálya-elemzése
- Kertészeti ágazatok gazdasági szemléletű elemzése
- Kertészeti vállalkozások üzleti tervezése
- Mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások gazdaságossági elemzése
- Feldolgozott zöldség-gyümölcs termékek üzemgazdasági elemzése
- Zöldség-gyümölcs termékpályák piaci elemzése
- Zöldség-gyümölcs feldolgozó vállalatok üzemi szintű gazdasági elemzése
- Feldolgozott zöldség-gyümölcs termékek alapanyag-termelési háttere
- Mezőgazdasági vállalatok gyümölcstermesztési ágazatának üzemgazdasági elemzése
Legutóbbi frissítés:
2024. 11. 26. 10:00