Kertészettudományi Intézet- Kutatás

Gyümölcstermesztési munkacsoport

  • A tápanyag-gazdálkodás hatékonyságának fejlesztésére irányuló vizsgálatok végzése különböző gyümölcsfajoknál
  • A vegyszeres termésszabályzás fejlesztését célzó vizsgálatok végzése eltérő almafajtáknál
  • Alany-nemes kombinációk növekedési és terméshozási tulajdonságainak vizsgálata
  • Különböző metszésmódok hatásának értékelése az almafajták teljesítményére
  • A gyümölcsrothadást és virágelhalást okozó Monilinia fajok etiológiájának, járványtanának, előrejelzésének és védekezési lehetőségeinek tanulmányozása. 
  • A ventúriás varasodás és lisztharmat fajok járványbiológiája, előrejelzése és védekezési lehetőségei integrált és bioorganikus gyümölcsültetvényekben. 
  • Növényvédelmi stratégiák továbbfejlesztése integrált és bioorganikus termesztésű kertészeti és ágazatokban.

Zöldségtermesztési munkacsoport

  • Különböző céklatípusok állati takarmányozásban való hasznosíthatóságának vizsgálata
  • Eltérő termesztéstechnológiában alkalmazott saláta típusok bioaktív anyagainak számszerűsítése
  • Abiotikus stresszhatások vizsgálata különböző csemegekukorica genotípusoknál
  • Gilisztahumusz talajjavító hatásainak vizsgálata hajtatott, talajos zöldségtermesztés során
  • Közegfejlesztési lehetőségek vizsgálata a hajtatott zöldségtermesztésben

Szőlőtermesztési és borászati munkacsoport

  • Történelmi szőlő génbank fejlesztése, fajtameghatározás
  • Csemegeszőlő génbank fejlesztés, patogénmentesítés és törzsállomány kialakítás
  • Csemegeszőlő termesztés technológiai fejlesztő kísérletek
  • Szőlő alany-nemes tartamkísérlet
  • A terroir mikrobiom összetételének vizsgálata, illetve borászati technológiai kísérletek a terroir-határ reális feltárására
  • Saccharomyces élesztőhibridek borászati tulajdonságainak felmérése
  • Tokaji borvidéken alkalmazható helyi szelektálású törzseket tartalmazó starterkultúrák kifejlesztése
  • A furmint aromakomponenseinek a vizsgálata: aromatérkép összeállítása és az atipikus öregedés megfejtése
  • Alanyfajták szárazságtűrésének értékelése genetikai módszerekkel
  • Furmint klónok elkülönítése amplikon szekvenálással

Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási munkacsoport (részletek)

  • Szélsőségesebb városi klímát tűrő, hazai és külföldi nemesítésű egynyári és évelő dísznövények kutatása
  • Körforgásos gazdálkodásba illeszthető termesztőközegek vizsgálata kertészeti célú felhasználásra szabadföldi és növényházi termesztés esetén
  • Talajnélküli – hidrokultúrás termesztőberendezések és LED megvilágítás hatásának vizsgálata kertészeti növények zártterű nevelésére
  • Többcélú hasznosításra alkalmas dísznövények biológiai, genetikai és biotechnológiai kutatásai
  • Kertészeti növények (dísznövények, szőlő, gyümölcsfajok, zöldségkultúrák) hagyományos és in vitro szaporításának vizsgálata
  • Kertészeti növények mutáns-indukciós kutatása, citológiai -és genetikai variabilitás vizsgálatok

Kertészeti ökonómiai munkacsoport

  • A gyümölcstermesztés üzemgazdasági és piaci elemzése
  • A zöldségtermesztés üzemgazdasági és piaci elemzése
  • A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar és feldolgozott termékek üzemgazdasági és piaci elemzése
  • A zöldség-gyümölcs posztharvest folyamatok hozzáadott értékének vizsgálata
  • Zöldség-gyümölcs termékpálya elemzések: ágazaton belüli költség-profit eloszlás elemzése
  • A termésbiztonságot szavatoló műszaki technológiai megoldások (öntözés, fagyvédelem, jégvédelem és esőkár elleni védelem) gazdaságosságának vizsgálata
Legutóbbi frissítés: 2024. 11. 27. 07:53