Kutatás - Víz-és Környezetgazdálkodási Intézet

aa bb

 

Kutatások folynak a DE-MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetében található aeropóniás termesztőrendszerben. Az Intézetben két olyan akklimatizációs kísérleti növénytermesztési tér található, mely víz és energiatakarékos, teljesen fény, hő és páratartalom kontrollált. A két akklimatizációs szoba egymástól függetlenül és szabályozhatóan került kialakításra. A kutatásaink során fehérbab és tarkabab esetén meghatározzuk az optimális tápanyagkoncentrációt, a porlasztott tápanyagok kémhatását, fajlagos vezetőképességét, a porlasztási gyakoriságot és a porlasztási időt. Emellett meghatározzuk a fehér- és tarkabab termesztéséhez szükséges optimális hőmérsékletet, páratartalmat, fényintenzitást, fényösszetételt, valamint növényi vizsgálatokat is végzünk (csírázási teszt, növényi pigmenttartalom vizsgálat, asszimilációs paraméterek vizsgálata (fotoszintézis mértéke, sztómakonduktancia, CO2 megkötés hatékonysága, transzspiráció), növényi elemtartalom vizsgálat). További növények kísérletbe történő bevonása jelenleg folyamatban van.

További információért bátran keresse Dr. habil Nagy Attilát (attilanagy@agr.unideb.hu ) vagy Dr. Gorliczay Editet (edit.gorliczay@agr.unideb.hu ).


Az Intézetben több éve folynak többek között precíziós mezőgazdasággal, vízgazdálkodással kapcsolatos kutatások. Ezek kiterjednek, a felszíni és felszín alatti vizekre, valamint a mezőgazdasági növények mikro klimatikus adottságaira, öntözési rendszereire, illetve ezek GIS rendszerekkel történő összehangolására, adatbázisba rendezésére. Légi felvételek készíthetők a biomassza előállító területről, mely pontos területi képet ad a szántóföldi biomassza fontos beltartalmi értékeiről (szén, nitrogén, cellulóz stb.), amelyek mérését a mai gyakorlat még pontszerűen vett minták labormérései alapján határozza meg.

Rendelkezik az Intézet megfelelő laborháttérrel is, mely alkalmas az evapotranszspiráció számításához szükséges növényi nedv áramlásának mérésére, a levélfelület meghatározására, a talaj nedvességének és hőmérsékletének megállapítására, növényi tápanyagok, nehézfémek és egyéb szennyezők vizsgálatára. Az Intézet emellett rendelkezik a távérzékelési felvételek elkészítését szolgáló kamerával, térinformatikai adatbázisok létrehozására alkalmas térinformatikai laborral, a szükséges adatfeldolgozó és tároló egységekkel, szoftverekkel. A Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet által működtetett Környezetállapot-felmérő és értékelő komplex egyedi kutatási infrastruktúra a NEKIFUT Irányító Testület döntése alapján Stratégiai jelentőségű Kutatási Infrastruktúra (SKI) minősítést kapott. Az Intézet az elmúlt évtizedekben, hazai és nemzetközi partnerekkel több, mint 30 féle pályázatott valósított meg.

WATERAGRI projekt szamai lapjai: https://wateragri.eu

A projekt EU-s lapja: WATER RETENTION AND NUTRIENT RECYCLING IN SOILS AND STREAMS FOR IMPROVED AGRICULTURAL PRODUCTION | WATERAGRI Project | Fact Sheet | H2020 | CORDIS | European Commission (europa.eu)


Laboratóriumi látogatás az I. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziumának keretében

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya 2023. február 24-25.  között a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karral együttműködésben rendezte meg az I. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziumát.

A hazai agrártudományi doktoranduszok kétnapos konferenciáján 7 szekcióban több mint 70 előadás hangzott el állatorvosi, állattenyésztési, élelmiszertudományi, erdészet és vadgazdálkodási, környezet- és természetvédelmi, valamint növénytermesztési és kertészeti tudományok területén. Az előadások mellett azonban volt lehetőség a kikapcsolódásra is, melynek keretében volt lehetőségük a résztvevőknek ellátogatni az Intézetünkbe is, s így betekintést kaphattak az Intézetünkben zajló kutatásokba. 

A galéria az alábbi linkre kattintva érhető el.

Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 13. 13:38