Kutatás- Állattenyésztési Tanszék

Dr. Komlósi István

  • Állattenyésztési programok tervezése, genetikai paraméterek becslése, tenyészértékbecslés, párosítási tervek.
  • Kis populációk fenntartása.
  • Lean menedzsment az állattenyésztésben.
  • Körforgásos és precíziós gazdálkodás elveinek érvényesítése az állattenyésztésben.

Dr. Czeglédi Levente

  • Bioaktív növényi eredetű hatóanyagok hatása a baromfi fajok immunstátuszára
  • Az állati eredetű élelmiszerek minőségét meghatározó molekuláris faktorok vizsgálata proteom analízissel
  • DNS és fehérje alapú módszerek fejlesztése az állati eredetű élelmiszerek eredetének igazolásához
  • A hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) szerepe a gazdasági állatfajok értékmérő tulajdonságainak kifejeződésében

Dr. Béri Béla

  • A szarvasmarha hús- és tejtermelés versenyképességének és hatékonyságának növelése Magyarországon
  • A jersey, brown swiss, ayrshire, svéd vörös fajta szerepe a tejtermelésben
  • A ProCross keresztezés lehetősége a hazai tejhasznosításban
  • Az A2-es tej termelésének lehetősége Magyarországon

Dr. Prokisch József

  • LactoMicroSel-lel megnövelt szeléntartalmú új tejtermékek fejlesztése
  • Ipari méretű Sous vide eljárás technológiájának kidolgozása
  • Ipari méretű liofilizáló rendszerek fejlesztése

Novotniné Dr. Dankó Gabriella

  • Az OPU (ovum pick-up) eljárás hazai alkalmazhatósága a ló szaporodásbiológiai kutatásokban
  • A tejkiegészítés és az „óvodásítás” rendszerek bevezetésének hatása az anyakocák és a malacok fiaztatóbeli és későbbi életteljesítményére, viselkedésére

Dr. Fehér Milán

  • Intenzív, recirkulációs rendszerű halnevelés tartás- és takarmányozási technológiájának fejlesztése
  • Akvapóniás rendszerek technológiai fejlesztése: különböző halfajok, illetve gyógy-és fűszernövények termelés- és termesztéstechnológiájának vizsgálata vízkultúrás rendszerekben
  • A hallárvák számára nélkülözhetetlen élő táplálékszervezetek (zooplankton fajok) termelési és dúsítási technológiájának fejlesztése
  • Rovarfehérje előállítás lehetőségeinek vizsgálata, a lisztbogár lárva termelési technológiájának fejlesztése és a rovarfehérje beillesztése a haltakarmányozásba

Dr. Posta János

  • Tenyészértékbecslés, különböző állatfajok genetikai paramétereinek becslése.
  • Genetikai diverzitás, beltenyésztettség értékelése származási adatok alapján.

Dr. Rózsáné Dr. Várszegi Zsófia

  • Húsminőség vizsgálat különböző állatfajok esetében
  • Eltérő kutyafajták értékmérőinek vizsgálata, beltenyésztettség értékelése
  • Különböző baromfi fajok termelésének vizsgálata

Dr. Knop Renáta 

  • Szarvasmarha anyagcsere, reprodukció és immunrendszer mechanizmusai
  • Kiskérődző anyagcsere folyamatai
  • Az antibiotikum-rezisztencia kialakulása baromfiban, hangsúlyt fektetve a mikrobiommal való összefüggéseire.

Dr. Török Evelin

  •  A hasznos élettartam, a termelésben töltött idő elemzése különböző gazdasági állatfajoknál.
  • A tejelő szarvasmarha termelését befolyásoló tényezők vizsgálata.
  • A tejelő szarvasmarha takarmányozás-és tartástechnológiájának fejlesztése.

Tóthné Dr. Gulyás Gabriella

  • DNS, RNS és fehérje alapú vizsgálatok az állattenyésztés és az állati termék előállítás területén

Dr. Lelesz Judit Éva

  • Zöldség- és fűszernövény termesztési lehetőségek akvapóniába, morfológiai és beltartalmi mutatók vizsgálata
  • Gyógynövénytermesztési lehetőségek akvapóniában, morfológiai és beltartalmi mutatók vizsgálata
  • Nitrogénformák változásának mérése akvapóniás növénytermesztés során
  • Különböző biostimulánsok és tápanyagpótlási lehetőségek akvapóniában
  • Az akvapónia, mint környezetvédelmi technológia
Legutóbbi frissítés: 2025. 01. 14. 10:03