Karunk PhD hallgatója a FAO tudományos tanácsadó testületében!

Ayaz Mukarram Shaikh, Karunk Élelmiszertudományi Intézetének PhD hallgatóját a Világélelmezési Fórum (WFF), a világ 16 legjobb fiatal tudósa között...

ayazÖrömmel jelentjük, hogy Ayaz Mukarram Shaikh, Karunk Élelmiszertudományi Intézetének PhD hallgatóját a Világélelmezési Fórum (WFF), a világ 16 legjobb fiatal tudósa közé választotta, hogy a 2023-2025 közötti időszakban a FAO tudományos tanácsadó testületében dolgozzon. 

Hatalmas teljesítmény, hogy hallgatónk együtt képviselheti Indiát és Magyarországot a FAO Élelmezési Világfórumán, ahol többek között az élelmezési és mezőgazdasági háttérrel rendelkező fiatalok globális és helyi problémáit felvetheti. Az új fiatal tudós csapat hivatalos bejelentése hibrid formában történt a FAO/ENSZ központjából és az olaszországi római irodából.

A fiatal tudósok csoportjának (YSG) célja, hogy a WFF számára kezdeményezéseinek végrehajtásához szükséges tudományos bizonyítékokkal és technikai ismeretekkel szolgáljon. A csoport feladata lesz, hogy kétévente készítsen egy “WFF Fiatal Tudósok Jelentést” a fiatalokat érintő, az agrár-élelmiszer rendszerek átalakításával kapcsolatos szakpolitikai kérdésekről.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértelmét kihasználva, valamint a partnerekkel és a tudományos hálózatokkal együttműködve a YSG kritikus szerepet játszik abban, hogy a WFF számára a szükséges tudományos alapú irányvonalat biztosítsa, valamint lehetővé tegye a résztvevő fiatalok által készített dokumentumokhoz, nyilatkozatokhoz vagy cselekvésorientált javaslatokhoz kapcsolódó hivatalos tudományos véleménynyilvánítást.

A csoport támogatja a WFF formálissá tételét és intézményesítését, különös tekintettel a fiatalok fellépésére, az innovációra és az oktatásra. A csoport összetétele összhangban lesz a FAO négy fontos célkitűzésével - jobb termelés, jobb élet, jobb környezet és jobb táplálkozás-, és tükrözni fogja a fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals  SDGs) elérése érdekében az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása szempontjából releváns tudományos területeket.

A 2023-as YSG-csoport 16 a világ minden táján élő tudósból fiatalból áll:

  • Ambrogio Zanzi – Olaszország
  • Ana Luiza Domingos – Brazilia
  • Aasma Sharma – Nepál
  • Ayaz Mukarram Shaikh – India/Magyarország-Debreceni Egyetem MÉK
  • Celia Burgaz – Spanyolország
  • Cherie Russell – Ausztrália
  • Ebba Engström – Svédország
  • Gideon Iheme – Nigéria
  • Isnawati Hidayah – Indonézia
  • Haiteng Li – Kína
  • Margaret Hegwood – Amerikai Egyesült Államok
  • Mechak Gbaguidi – Benin
  • Ram Chandra Neupane – Nepál
  • Ramoudane Orou Sannou – Benin
  • Sofia Cavalleri – Olaszország
  • Tarini Gupta – India

A pályázók kiválasztása egy tudományos szakértőkből álló bizottság által végzett alapos felülvizsgálati eljárás után történt. A WFF köszönetet mond a bizottság minden tagjának a YSG-csoport kiválasztásában végzett kemény munkájáért:

  • Prof. Dr. Carl Lachat – Department of Food Technology, Safety and Health, Ghent University, Belgium
  • Associate Professor Dr. Hynek Roubík – Group leader of Biogas Research Team, Faculty of Tropical AgriSciences, Czech University of Life Sciences Prague, Czechia
  • Martín del Valle, PhD (c) – Global Academy of Agriculture and Food Security, The University of Edinburgh
  • Dr. Chian-Wen Chan – Founder of Pan-Gaea initiative, Founder of TripleVs Venture
  • Toyin S. Olowogbon, PhD. – Agricultural Economist, Centre for Sustainable Agricultural Empowerment, Nigeria
  • Angela Tay – Senior Investment Associate
  • Dr. Junior Miranda Scheuer, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Uruguay
  • Anand Nainar - Senior Lecturer, Faculty to Tropical Forestry, Universiti Malaysia Sabah
  • Fardous Mohammad Safiul Azam, P.hD. – Associate Professor, Neijiang Normal Univesity, China
  • Helena Trigueiro - Nutritionist and PhD Researcher

Szívből gratulálunk és munkájához további sok sikert kívánunk!

További információ: https://www.world-food-forum.org/news/detail/wff-announces-second-cohort-of-the-young-scientists-group/en


 

kep
Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 05. 12:32