Projektek - Takarmány- és Élelmiszer Biotechnológiai Tanszék

Jelenleg futó projektek:

  • Antibiotikum felhasználást csökkentő precíziós kocatakarmányozási rendszer kidolgozása.
  • Különböző takarmánykiegészítők hatásának vizsgálata a tojótyúkok Ca forgalmára.
  • A táplálóanyag felvétel és takarmány kiegészítők hatása az iskolalovak emésztésére.
  • Ragadozó halfajok nevelése intenzív haltermelő egységekben.
  • A tógazdasági pontytermelés és az intenzív haltermelő rendszerek integrálása.
  • Rovarfehérje alapú haltápok kidolgozása.

Lezárult projektek:

  • Környezet és fogyasztóbarát kacsa és lúdhús termékeket előállító termékpálya és ehhez kapcsolódó informatikai rendszer kialakítása;
  • A kacsa és lúdhús készítmények humán táplálkozási értékének és a termelés gazdaságosságának javítása;
  • Új kacsatápok kidolgozása nagy emészthető keményítő tartalmú kukoricafajták felhasználásával;
  • A kacsahús telítetlen zsírsavtartalmának növelése az egészségesebb hús előállítása érdekében;
  • A kacsa és lúdtápok optimális aminosav / metabolizálható energia (ME / LYS, MET+CYS, THRE TRYP) arányának meghatározása a hús megfelelő fehérje / zsír tartalmának kialakítása érdekében;
  • Nagy genetikai kapacitású hízósertések genetikai paraméterekre alapozott takarmányozásának kidolgozása a hús minőség javítása érdekében;
  • A különböző enzimkeverékek alkalmazása brojler takarmányozásban.
  • Antioxidáns kapacitás meghatározás, az egyes antioxidáns hatású vegyületet célzott vizsgálata például a C-vitamin és a B1, 2, 3, 6-vitaminok esetében.
  • Az élesztő kiegészítés hatása a rostfrakciók emésztésére lovakban.
  • A mákolaj kiegészítés hatása a fürjek tojásminőségére és Ca anyagcseréjére.
Legutóbbi frissítés: 2025. 01. 14. 10:21