A tanszékhez kapcsolódik egy Állatgenetika Laboratórium, melyben az elmúlt 5 évben folyamatosan zajlanak molekuláris genetikai és proteomikai vizsgálatok. A labor elsődleges célja olyan molekuláris genetikai markerek azonosítása, melyek segítségével hatékonyabbá tehető az értékmérő tulajdonságokat kedvezően befolyásoló géneket hordozó egyedek azonosítása, szelekciója. A molekuláris genetikai vizsgálatok keretében alapvetően DNS és RNS vizsgálatokat végzünk. Az mRNS szintű expressziós vizsgálatokban a gének kifejeződésének mértékét határozzuk meg, különböző környezeti tényezők, illetve szövettípus alapján. A DNS vizsgálataink eleinte polimorfizmus vizsgálatokra korlátozódtak,amikor hús-, tej- betegség rezisztencia vagy szaporaságra ható gének genotípusát határoztuk meg és kerestünk összefüggést termelési tulajdonságokkal. Majd egyre több fajra/fajtára kiterjedő genetikai diverzitás vizsgálatot is végeztünk mikroszatellit, illetve mtDNS markerekkel. A biotechnológia, a molekuláris genetikai módszerek, technikák gyors fejlődése révén a kedvező géneket hordozó egyedek szelekciója megkönnyíthető, illetve gyorsabbá, hatékonyabbá tehető.
Napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a fogyasztóvédelem. A helytelen termelői, kereskedői gyakorlat során előfordul, hogy az adott élelmiszer nem a jelzett alapanyagokból készül el. Ez a gyakorlatban állati eredetű termékeknél azt jelenti, hogy idegen faj terméke található ez ételben, élelmiszerben. Munkánk során olyan DNS alapú metodika fejlesztésen dolgozunk, mely költséghatékonysága révén szerepet játszhat a nyers- és feldolgozott élelmiszerekben megtalálható állatfajok kimutatásában.