Úton a Sarkvidék felé

A TÉLBŐL A SARKVIDÉKI „NYÁRBA”!

Képtalálat a következőre: „south-orkney”

 

A 2018-as évben igen sikeresen lezajlott csendes-óceáni, korall szigeteki tudományos expedíció résztvevője volt dr. Radócz László, a Debreceni Egyetem MÉK intézetvezetője. Az expedíció 14 fős csapatából csupán 4 volt európai, köztük dr.Radócz az egyetlen magyar. Feladata volt a korallszigetek nagygomba populációinak felmérése és meghatározása, valamint a műholdas és rövidhullámú kommunikáció biztosítása.(http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20181127_lakatlan-szigeten-az-agraros-kutato). Az expedíció vezetője Dr. David K. Lloyd a Princeton Egyetem (USA) professzora volt. A további résztvevők megoszlása: 9 amerikai és 1 fő brazil.

A tavalyi expedíciót a nemzetközi közösség a 2018-as év legjobb expedíciójának választotta meg és elnyerte a „Best of 2018 Expedition Award”-ot is. Dr. Radócz az expedíció által felkeresett 4 szigetcsoportból 2 olyan helyen is járt (Mangareva atoll-Francia Polinézia és Ducie atoll - Pitcairn szigetek), ahol ez idáig még nem járt magyar kutató.

A sikereken felbuzdulva a csapat ismét szervez egy tudományos expedíciót (2020 februárjában) ezúttal az Antarktiszhoz tartozó és egyébként brit és argentin fennhatóság alatt álló Dél-Orkney szigetekre. A rövid sarkvidéki „nyárban” dr. Radócz feladata lesz az ott előforduló zuzmó fajok (gombák és algák szimbiózisa) előfordulásának tanulmányozása, valamint a műholdas és rövidhullámú kommunikáció biztosítása.

A Dél-Orkney szigetek összes területe 620 km². A világ 10 legritkábban látogatott helyeinek egyike, kiemelt természetvédelmi terület"Protected Marine Area". A szigetre való belépés speciális hatósági engedélyekhez és szigorú szabályokhoz kötött.

Képtalálat a következőre: „south-orkney”

 

Az első, ma is működő, kőből készült kutatóállomást 1903-ban építették fel a Déli Orkney-szigetekhez tartozó Laurie-szigeten a skót William Speirs Bruce vezette expedíció tagjai, amelyet egy év múlva átadtak az argentinoknak.

Az expedícióban résztvevők önkéntesen végzik munkájukat, díjazás nélkül. A csapat tagjai 2020. február 12.-én találkoznak a dél-chilei Punta Arenas kikötőjében, amely a legközelebb fekvő, még lakott hely.

Az expedíció szállítója a legendás Bravehart kutató hajó, amely jelenleg szintén az antarktiszi területekhez tartozó Dél-Georgia szigetek környéki vizeken végez bálnamegjelölést, műholdas követő eszközökkel.

 

 

Képtalálat a következőre: „braveheart ship fotó”

Az expedíció konténere a szükséges felszereléssel a Panama csatornán keresztül jutott Chilébe és január közepe óta egy punta arenasi kikötői raktárban várja a bepakolást.

 

A február 15.-én tervezett indulást követően kb. 1 hetes hajóút következik (a veszélyes Horn-fok megkerülésével, a Drake átjárón keresztül) ezután várható a Dél-Orkney szigetek elérése. Az expedíció kb. 12-14 napot tölt majd a Signy szigeten, ezt követően 2020. március közepére tehető a chilei visszaérkezés.

 

Képtalálat a következőre: „braveheart ship fotó”

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32