Különdíjas a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság

Különdíjas a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság

Az ötlet a Környezetvédelmi Bizottság 9. születésnapján érkezett, talán korábban. Az eredeti ötlet az volt, hogy egyrészt a közösségi média különféle formáira, különféle médiumokon való tartalomközlésre nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni, másrészt a 10 éves Környezetvédelmi Bizottság munkáját többféle módon is érdemes lenne megörökíteni az utókor számára, és ezt szeretnénk megfelelő hatékonysággal kommunikálni is.

 A 2019-es tavaszi félév kezdetén régi-új bizottsági tagként lelkesen készítettem dokumentációkat, amolyan aftermoviekat a különböző eseményeken. (pl.: Madárgyűrűzés vagy Föld órája), majd március környékén Lenner Ádám volt bizottsági elnök küldte el számunkra a riportfilm pályázat linkjét. Úgy éreztem akkor ott a határidő rövidsége ellenére, hogy nem is jöhetett volna jobb időpontban a lehetőség számunkra, így elkezdtük az ötletgyűjtést a filmhez, a forgatást és a végigtekintését mindannak, ami 2009 óta történt.

A film ebben a formájában kifejezetten a Gödöllői Természetfilm Fesztivál „Köztünk élnek” pályázatára készült, határidőre és maximalizált hosszúsággal, melyet 15 percben szabtak meg.

A film maga hosszabb életű lesz ennél, hiszen egy átdolgozott és némileg bővített, de stílusjegyeiben továbbra is riportként jellemezhető filmet készítünk 2019 decemberéig.

Ebben sorra vesszük a 10 év fontosabb állomásait az idei események alatt készült felvételek illusztrációjában és a volt bizottsági elnökök narrációjában.

Nagyon boldogok voltunk, hogy az alkotást díjazták, ezáltal elismerve a Környezetvédelmi Bizottság 10 éves töretlen munkáját. Hatalmas várakozás előzte meg a Gödöllőre vezető utat, ahol a bizottságot 6 tagja is képviselte. A díjat közösen vettük át, utána félrevonulva jött az őszinte és önfeledt örömünnepünk.

Nagyon bízom benne, hogy ezt az elmúlt 10 évet méltó módon tudjuk zárni Decemberben, és ezzel együtt hasonló szellemiségben, de mindig megújuló erővel kezdeni a következő éveket, viszont tudjuk, hogy addig sok munka és teendő vár még ránk a környezetvédelem, természetvédelem és szemléletformálás területein, de ezekről a riportfilm mindent elmond.

Decemberben 10 éves lesz a bizottság

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága 2009 óta vonja be az egyetemi polgárokat a különféle környezet- és természetvédelemhez kapcsolódó tevékenységeibe.

Madárbarát Egyetem programunkon belül minden évet egyetemi bemutató madárgyűrűzéssel kezdünk.  Az esemény keretein belül a résztvevők megismerhetik Debrecen madárfajait, a gyűrűzés természetvédelmi jelentőségét.

További madaras eseményünk a Madarásztúra a Hortobágyon a tavaszi félévben, amely során szakvezetés mellett tekinthetik meg a hallgatók a Hortobágy élővilágát. Ősszel a Darules a Hortobágyon program során lenyűgöző természeti jelenséget csodálhatunk meg a vöröslő naplementében.

Márciusban a Föld Órája rendezvényünk igyekszik rávilágítani az energiapazarlás okozta globális problémákra. Az egyetem Kossuth Lajos Kollégiumában egy órán át szüneteltetjük az áramszolgáltatást, és ezalatt kihasználva a sötétség nyújtotta lehetőségeket, különféle zenés és táncos programokkal szórakoztatjuk az egyetemistákat.

A Nagy Takarítás bizottságunk szemétszedő programja a Nagyerdőn. A lelkes önkéntesek segítségével évről évre együttes erővel tisztítjuk meg a Cívisváros zöld övezetét.

A Zöld Börze különféle zöld szervezetek, vállalatok, magánszemélyek és kézművesek találkozóhelye. A kiállítók hétköznapjaiban jelentős szerepet tölt be a környezet-és természetvédelem, éppen ezért interaktív módon hívják fel a látogatók figyelmét annak fontosságára.

Az egyetem Közösségi Kert programja idén immár 5 éve nyújt lehetőséget az egyetemi polgárok számára saját zöldség-, gyógy- és fűszernövényeik termesztésére. A szakmai segítség mellett biztosítjuk a szükséges eszközöket, a vetőmagvak és a palánták egy részét.

Félévente 4-5 alkalommal szervezünk Öko Esteket, ahol a környezetvédelmi aktualitásokat vesszük górcső alá.

A bizottság Böszörményi úti campusán található Zöld Pont Irodájában a hallgatóknak lehetősége nyílik a szünetek között megpihenni, informálódhatnak programjainkról és a bizottság tevékenységeiről.

Programjainkon várunk minden kedves érdeklődőt sok szeretettel!

A bizottság 10 éves munkáját bemutató riportfilm megtekinthető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=MjjhKYKMqMY&t=303s

További programjainkról a https://www.facebook.com/kornybizdehok/ illetve a https://www.instagram.com/dehokkornybiz/ oldalakon tájékozódhatnak!

 

Írta: Fülöp Ferenc Krisztián, Bizottsági tag

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32