Gyakorlatorientált élelmiszeres képzés

Üzemi körülmények között, az intézmény saját Élelmiszeripari Innovációs Központjában ismerhetik meg a technológiákat, illetve állíthatnak elő termékeket az élelmiszermérnök-hallgatók a Debreceni Egyetem agrárkarán. Az alapanyagtól egészen a termékek piacra kerüléséig végigkövetik a folyamatokat. 

 

Gyakorlati képzőhely és kutatóbázis is egyben a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszeripari Innovációs Központja. A 660 négyzetméteres létesítményben komplett hús-, tej-, malom- és sütőipari, száraztészta előállító, valamint zöldség-, gyümölcsfeldolgozó részleg üzemel. Az élelmiszermérnök-hallgatók 4 féléven át itt végzik úgynevezett hetesi gyakorlataikat.

- Minden félévben egy hetet töltenek itt a fiatalok. Másodéven a malomipari, a száraztészta-előállító, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó-, valamint a sütőüzem működését, az ezekben alkalmazott technológiákat sajátíthatják el. A malomban lisztet őrölnek, a sütőrészlegben kiflit, zsemlét, kekszet készítenek, a száraztészta üzemben pedig különböző száraztésztákat. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozóban mindig szezonális alapanyagokkal dolgoznak, most éppen almát aszalnak és szörpöt készítenek – sorolja Harmati Andrea központvezető.

 

 

 

 

A hús-, majd a tejfeldolgozóban is egy-egy hetet töltenek el harmadéven, különböző tejtermékeket: sajtot, joghurtot, kefírt állítanak elő, a húsrészlegen pedig többfajta feldolgozási folyamatba kapcsolódhatnak be.

 

 

 

- Mivel nemrég megkaptuk a végleges működési engedélyt, így már akár értékesíthetjük is a termékeket, ami ráadásul teljeskörű nyomonkövetéssel történik. A hallgatók az alapanyagtól egészen a végtermékig végigkövetik a folyamatokat, beleértve azt is, hogy megtanulnak elkészíteni egy termékre vonatkozó specifikációt, gyártmánylapot, minden dokumentumot, ami szükséges ahhoz, hogy az forgalomba kerülhessen – teszi hozzá Harmati Andrea.

Ebben a félévben hetente 6, összesen 53 hallgató tölti hetesi gyakorlatát a kar Élelmiszeripari Innovációs Központjában, ahol a modern technológiáknak köszönhetően akár saját innovációs elképzeléseiket is megvalósíthatják. Az élelmiszermérnök szak iránt évek óta egyre nagyobb az érdeklődés Debrecenben, a külföldi hallgatók száma is folyamatosan nő.

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32