Francia állattenyésztő hallgatók a Karon

Dr. Komlósi István intézetvezető meghívására a franciaországi École Supérieure D’Agricultures Angers állattenyésztő MSc szakos hallgatói szakmai tanulmányút keretében két napos látogatást tettek a DE MÉK Állattenyésztési Tanszékén.  A 2017. október 19-én érkező negyven fős csoportot Juillard Arnaud, Lautrou Yannick, Arfa Ben Nejla egyetemi oktatók, illetve Casey Fiona külügyi kapcsolattartó kísérte. A francia hallgatóknak Dr. Béri Béla tartott szakmai előadást a magyar állattenyésztés helyzetéről, a vállalkozások méretéről, a jellemző technológiai elemekről, a hazánkban tenyésztett legfontosabb állatfajtákról, illetve a jövőbeni lehetőségekről. A francia hallgatók öt fős csoportja tanóra keretében előadást tartott a mezőgazdasági mérnök és állattenyésztő mérnök BSc szakos hallgatóinknak a Franciaországban meghatározó állattenyésztési ágazatokról, a legnagyobb cégcsoportokról, megemlítve a termelési volumeneket.

A tanszék által szervezett üzemlátogatás során a külföldi vendégek Novotniné Dr. Dankó Gabriella, Dr. Rózsáné Dr. Várszegi Zsófia, Dr. Czeglédi Levente szakmai vezetésével a térség állattenyésztő és élelmiszeripari vállalkozásait ismerhették meg.

A Hajdúhús 2000 Kft. debreceni üzemében tett látogatáskor a napi 8000 állat kapacitású, modern technológiával felszerelt sertésvágóhíd működését láthatták. Sárrétudvariban a Dr. Lendvai Csaba által vezetett Servet 2000 Kft. Hajnal Tejmalom tejfeldolgozó üzemében sajt- és joghurtkészítés kisüzemi műszaki feltételeinek magas szintű kialakítását mutathattuk be. A teleplátogatás Hajdúszoboszlón Juhász Ferenc limousin törzstenyészetében folytatódott, ahol a tulajdonos ismertette szakmai munkáját és kapcsolódását a francia genetikai bázishoz. A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. tejelő szarvasmarha telepének látogatásakor Molnár József tenyésztésvezető tájékoztatott az ágazat naturális mutatóiról és megtekintették a különböző korcsoportú állatok tartástechnológiáját. Az Alföld Tej Kft. debreceni üzemének bemutatása során megismerhették a tejföl, túró, és a számukra csaknem ismeretlen kefir gyártás technológiáját, az alkalmazott gépeket.

Vendégeink érdeklődését és vállalati partnereink nyitottságát mi sem jellemezte jobban, minthogy mindegyik program bőven tovább tartott a tervezettnél. A francia hallgatók állattenyésztés és termékfeldolgozás iránti érdeklődése hosszú beszélgetéseket generált. Az üzemlátogatások egyik csúcspontját a nyersanyag és technológiai folyamat megismerése utáni joghurtokból, sajtokból, felvágottakból, sonkákból, kolbász és szalámiféleségekből álló termékkóstolók jelentették.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32