Akkreditált növényvédelmi kísérletek a Debreceni Egyetemen

A klasszikus növényvédelmi témájú kórtani, állattani, valamint gyomirtási kis- és nagyparcellás kísérletek továbbá tenyészedényes és növénynevelőben folyó kutatásokon túl kiegészítő talajtani, növényélettani.....

A klasszikus növényvédelmi témájú kórtani, állattani, valamint gyomirtási kis- és nagyparcellás kísérletek továbbá tenyészedényes és növénynevelőben folyó kutatásokon túl kiegészítő talajtani, növényélettani, a termés beltartalmi paramétereire vonatkozó, posztharveszt vizsgálatokat is végeznek a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, és Élelmiszertudományi Kar (MÉK) Növényvédelmi Intézete 2022-ben állította össze a kar Növényvédelmi Kutatási Portfólióját.

A kar kutató egységeinek összekapcsolódása révén, a különböző szakterületek szoros együttműködésével a legmodernebb analitikai és mérési módszerek használata mellett így ezen túl lehetőség nyílik a károsítók elterjedésének és populáció dinamikájának monitorozására, valamint a precíziós technikák (pl. távérzékelés és drón technika) eszköztárának felhasználására, tesztelésére is. A mikrobiológiai laboratóriumi háttér lehetővé tesz in vitro hatékonyságvizsgálatokat, molekuláris fajazonosítási szolgálatatásokat, illetve inokulumtenyésztést további provokációs kísérletek céljára.
A növényvédőszerek és termésfokozók engedélyezési folyamatában kötelező szántóföldi teszteket csak megfelelő, a hazai hatóság által akkreditált kutatóhelyek végezhetik. A DE MÉK szakemberei az erre vonatkozó GEP (Good Experimental Practice) tanúsítvánnyal 2024-től rendelkeznek. A kísérletek tervezését és a munkák koordinációját az akkreditációba bevont oktatók, kutatók magas színvonalon végzik, felhasználva a kar által nyújtott széles körű infrastrukturális lehetőségeket és tudásbázist.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézete várja az új kutatási és egyéb együttműködési lehetőségek iránt érdeklődő partnereket.

További részletek:

DE MÉK GEP Vizsgálóhely: 4034 Debrecen Böszörményi út 138. e-mail: mek.gep@agr.unideb.hu, tel: +36 20 461 2124, +36 52 508 444 / 88378 mellék.

Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 29. 12:38