A Magyar Tudomány Ünnepe

Az MTA Debreceni Területi Bizottság, az Állattenyésztési Munkabizottsága és a Resilience for Dairy H2020 projekt A Magyar Tudomány Ünnepe keretében....

Az MTA Debreceni Területi Bizottság, az Állattenyésztési Munkabizottsága és a Resilience for Dairy H2020 projekt A Magyar Tudomány Ünnepe keretében „A klímaváltozás és a hőstressz hatása, illetve mérséklésének lehetősége a hazai állattenyésztésben” címmel tudományos rendezvényt tartott a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

A klímaváltozás és az ezzel összefüggő extrém hőmérsékleti viszonyok új kihívás elé állítják a hazai mezőgazdaságot, illetve ezen belül az állattenyésztési ágazatokat. A szélsőségesen meleg időszakok gyakoriságának és intenzitásának növekedése jelentősen befolyásolja az állati termékelőállítás hatékonyságát, amely tényezők állati szervezetre gyakorolt negatív hatásait összefoglalóan hőstresszként határozzuk meg. A hőstressz kivédése és mérséklése napjaink és a közeljövő egyik legfontosabb feladata, valamennyi állattenyésztési ágazat esetében. A tudományos rendezvény előadói azokat az ismereteket, technológiákat és jó gyakorlatokat mutatták be, amelyek alkalmazásával a hőstressz negatív hatásai csökkenthetők.

Az előadások a legfontosabb hazai állattenyésztési ágazatokra (szarvasmarha, sertés, juh) vonatkozó aktuális kutatási eredményeket ismertették, illetve azokat a stratégiákat, amelyek hozzájárulhatnak a hatékony és biztonságos állati termékelőállítás fenntartásához. 

12356

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 12. 21. 10:49