Publikációk - Takarmányozás-élettani Tanszék

Dr. Szabó Csaba egyetemi docens, tanszékvezető

  • Vincze, A.,  Cs. Szabó, S. Veres, D. Uto, A. T. Hevesi (2017) Fitness improvement of show jumping horses with deep water treadmill training. Veterinarni Medicina 62(04):192-199.
  • Kusza; Sz., K. Nagy ; J. Lanszki ; M. Heltai ; Cs. Szabó ; S.D. Czarnomska (2019) Moderate genetic variability and no genetic structure within the European golden jackal (Canis aureus) population in Hungary. Mammal Research 64:63-69.
  • Tomasevic, I., I. Bahelka, M. Čandek-Potokar, J. Čítek, I. Djekić, I. Djurkin Kušec, A. Getya,  L. Guerrero, G. Iordăchescu, S. Ivanova, D. Nakov, B.G.Sołowiej, Cs. Szabó, L. Tudoreanu, U. Weiler, M. Font i Furnols (2020) Attitudes and beliefs of Eastern European consumers towards piglet castration and meat from castrated pigs. Meat Science 160, 107965.
  • Tomasevic, I., I. Bahelka, J. Čítek, M. Čandek-Potokar, I. Djekić, A. Getya, L. Guerrero, S. Ivanova, G. Kušec, D. Nakov, B. Sołowiej, M. Stoica, Cs. Szabó, L. Tudoreanu, U. Weiler, M. Font-i-Furnols (2020) Attitudes and beliefs of eastern European consumers towards animal welfare. Animals 10, 1220.
  • Szigeti, E., J. Kátai, I. Komlósi, J. Oláh, Cs. Szabó (2020) Newly grown wool mineral content response to dietary supplementation in sheep. Animals 10(8), 1390.

Dr. Babinszky László professor emeritus

  • Horváth M, Asbóth G, Gálné Remenyik J, Babinszky L. 2016. A hő-stressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: I. rész A hő-stressz és az antioxidáns védelmi rendszer Magyar Állatorvosok Lapja 138:(8)  471-481.
  • Horváth M, Asbóth G, Gálné Remenyik J, Babinszky L.2016. A hő-stressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: II. rész A hőstressz csökkentése takarmányozási módszerekkel Magyar Állatorvosok Lapja 138:(9). 559-564.
  • Homoki J. R, Nemes A, Fazekas E, Gyémánt G, Balogh P, Gál F, Al-Asri J, Mortier J, Wolber G, Babinszky L., Remenyik J. 2016. Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and α-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) Food Chemistry 194: pp. 222-229.
  • Babinszky, L., M. Horváth, J. Remenyik, M. W. A. Verstegen. 2019. The adverse effects of heat stress on the antioxidant status and performance of pigs and poultry and reducing these effects with nutritional tools (Chapter 8). In: W. H. Hendriks, M. W. A. Verstegen and L. Babinszky (Eds). Poultry and pig nutrition, Challenges of the 21st century. Wageningen Academic Publishers.187–208.
  • Babinszky, L.; M.W.A. Verstegen, Hendriks, Wouter H. 2019. Challenges in the 21st century in pig and poultry nutrition and the future of animal nutrition. (Chapter 1). In: W. H. Hendriks, M. W. A. Verstegen and L. Babinszky (Eds). Poultry and pig nutrition, Challenges of the 21st century. Wageningen Academic Publishers. 17-37.

Dr. Bársony Péter adjunktus

  • Zaheri-Abdehvand S, Csorvási É, Bársony P, Komlósi I, Szabó Cs Pusztahelyi T (2018): Effect of different supplementary diets on growing rate, fat and protein contents of flesh common carp (Cyprinus carpio) fingerlings. Journal of Animal Research and Nutrition. 3:2:3.
  • L. Kovács, D. Minya, D. Homoki, A.O. Toviho, M. Fehér, L. Stundl, P. Bársony (2019): Effect of different water temperatures on sex ratio, gonad development and production parameters of Common carp (Cyprinus carpio L.) Aquaculture Research ISSN:1365-2109 2019;00:1–5. IF:1.502 Q2
  • T. Irhayyim, M. Fehér, J. Lelesz, M. Bercsényi, P. Bársony (2020): Nutrient removal efficiency and growth of watercress (Nasturtium officinale) under different harvesting regimes in integrated recirculating aquaponic systems for culturing common carp (Cyprinus carpio L). Water 2020, 12(5), 1419; doi:10.3390/w12051419 IF: 2,544, Q1
  • O. A. Toviho, L. Kovács, P. Bársony (2020): Insect based-protein nutrition in the aquaculture sector: potential, current situation, and challenges. Állattenyésztés és Takarmányozás, 2020.69.2. pp: 142-154
  • B. Tóth, R. Khosravi, M. R. Ashrafzadeh, Z. Bagi, M. Fehér, P. Bársony, Gy. Kovács, Sz. Kusza (2020): Genetic diversity and structure of common carp (Cyprinus carpio L.) in the centre of Carpathian Basin: implications for conservation. Genes 2020, 11(11), 1268. https://doi.org/10.3390/genes11111268 (registering DOI) IF: 3,759

Horváth Márta tudományos segédmunkatárs

  • Horváth, Márta ; Pesti-Asbóth, Georgina ; Gaálné Remenyik, Judit ; Babinszky, László  Effect of dietary antioxidant supplementations on antioxidant parameters, rectal temperature, digestibility of nutrients, performance and chemical composition of meat in Cherry Valley type ducks under chronic heat stress EUROPEAN POULTRY SCIENCE 84 Paper: 306 (2020)
  • Horváth, Márta ; Babinszky, László A hőstressz káros hatásának csökkentése nagy genetikai kapacitású hízósertésekben speciális diétákkal [Reducing the negative effects of heat stress in high genetic potential pigs with specific diets] MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA 142 : 3 pp. 145-158. , 14 p. (2020)
  • Horváth, Márta ; Babinszky, László Impact of selected antioxidant vitamins (Vitamin A, E and C) and micro minerals (Zn, Se) on the antioxidant status and performance under high environmental temperature in poultry. A review ACTA AGRICULTURAE SCANDINAVICA SECTION A-ANIMAL SCIENCE - : - pp. 1-9. , 9 p. (2019)
  • L, Babinszky ; M, Horváth ; J, Remenyik ; M W, A Verstegen The adverse effects of heat stress on the antioxidant status and performance of pigs and poultry and reducing these effects with nutritional tools In: Hendriks, Wouter H.; Verstegen, Martin W.A.; Babinszky, László Poultry and pig nutrition Wageningen, Hollandia : Wageningen Academic Publishers, (2019) pp. 187-208. , 22 p.
  • Horváth, M ; Babinszky, L Impact of chronic heat stress on digestibility of nutrients and performance of meat type ducks AGRÁRTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK / ACTA AGRARIA DEBRECENIENSIS 2017 : 73 pp. 51-55. , 5 p. (2017)
Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:31