Kutatás- Takarmány- és Élelmiszer Biotechnológiai Tanszék

A Tanszék tudományos tevékenysége messze túlnő a klasszikus mezőgazdasági kutatásokon. Nagy hangsúlyt fektet az ún. „termékpálya szemléletnek” az innovációs tevékenységben való megjelenítésére is, hiszen a „végtermék” (az állati eredetű élelmiszer alapanyag) minőségét a termékpálya minden egyes szakaszában ellenőrizni kell a szántóföldtől egészen a kereskedelemben megjelenő élelmiszerig. Ez a fajta szemlélet természetesen feltételez egy magas színvonalú számítástechnikai rendszert és ugyancsak magas színvonalú laboratóriumi hátteret.

A tanszék kutatási témái között szerepel

  • Környezet és fogyasztóbarát kacsa és lúdhús termékeket előállító termékpálya és ehhez kapcsolódó informatikai rendszer kialakítása;
  • A kacsa és lúdhús készítmények humán táplálkozási értékének és a termelés gazdaságosságának javítása;
  • Új kacsatápok kidolgozása nagy emészthető keményítő tartalmú kukoricafajták felhasználásával;
  • a kacsahús telítetlen zsírsavtartalmának növelése az egészségesebb hús előállítása érdekében;
    A kacsa és lúdtápok optimális aminosav / metabolizálható energia (ME / LYS, MET+CYS, THRE TRYP) arányának meghatározása a hús megfelelő fehérje / zsír tartalmának kialakítása érdekében;
  • Nagy genetikai kapacitású hízósertések genetikai paraméterekre alapozott takarmányozásának kidolgozása a hús minőség javítása érdekében;
  • A különböző enzimkeverékek alkalmazása brojler takarmányozásban.
  • Antioxidáns kapacitás meghatározás, az egyes antioxidáns hatású vegyületet célzott vizsgálata például a C-vitamin és a B1, 2, 3, 6-vitaminok esetében.
  • Extrakciós technikák kidolgozása és több műszeres technikák, Spektrofotométer, Photochem, alkalmazása.

Továbbá műszeres analitikai vizsgálati módszerek fejlesztése, valamint elválasztás technikai protokollok kidolgozásával és enzim kinetikai mérésekkel is foglalkozunk.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:31