Bemutatkozás - Halbiológiai Laboratórium

Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-⁠, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztési Tanszék

Halbiológiai laboratórium

Földrajzi adottságaink miatt az édesvízi haltermelés kiemelt potenciállal rendelkezik a régióban. A Debreceni Egyetemen évtizedes fejlesztőmunka eredményeként kialakult egy olyan korszerű oktató-kutatóbázis, mely segítségével a hazai és nemzetközi szinten is be tudunk kapcsolódni a halászati és akvakultúra területén folyó kutatás-fejlesztésbe, szakképzési, szaktanácsadási tevékenységbe. A Halbiológiai laboratórium infrastruktúrája a különböző halfajokkal kapcsolatos tartás- és takarmányozástechnológiai, genetikai, szaporodásbiológiai, állategészségi és etológiai vizsgálatok, illetve az akvapóniás rendszerek technológiai fejlesztését célzó kutatások végrehajtását egyaránt lehetővé teszi. Az egység „MTA Kiváló Kutatóhely" minősítéssel is rendelkezik (TOP 50 KI).

A folyamatos fejlesztések eredményeként létrejött egy 415 m2-es kétszintes épület, amelynek földszintjén lárva-, ivadék- és áruhal-nevelő kísérleti egységek találhatók, melyek modul rendszerű kialakítással rendelkeznek. Az egységek recirkulációs rendszerben üzemelnek, így minimalizálva a víz- és energiafelhasználást, illetve a környezetre gyakorolt hatást. Az emeleten kialakításra került 4 kutatószoba, egy 35 fős tanterem, illetve egy 12 fős tárgyalóhelyiség is, melyek célja az oktatással és szakmai képzésekkel, illetve a szaktanácsadással kapcsolatos tevékenységek infrastrukturális hátterének biztosítása volt. Az épület mellett található egy 220 és egy 485 m2-es kétrétegű borítással ellátott fóliaház is, amelyek egy félüzemi haltermelő egységnek, illetve egy integrált akvakultúra - hidrokultúra (akvapónia) rendszernek biztosítanak teret. A 2020-as év végén kialakításra került egy közel 300 m3-es víztérfogattal rendelkező halastó, amely az anyahal tartás mellett alkalmas az akvapóniás és halas rendszerek elfolyó vizének kezelésére és passziválására is.

A korszerű hal- és növénynevelési infrastruktúra az elmúlt években számos kutatás-fejlesztési projekt végrehajtását biztosította, emellett vállalati partnereink (Aranyponty Zrt., Bocskai Halászati Kft., Biharugrai Halgazdaság Kft., Clari Kft.)  által igényelt ivadékelőállítás és tudományos szolgáltatások megvalósításának háttereként is szolgált.

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 16. 15:36