Tudástár a jövő mérnökeinek!

Precíziós mezőgazdasági mérnök képzés Karunkon!

Napjainkban a digitalizáció életünk szinte minden területén jelen van. Az automatizáció és az információs technológia megjelent a mezőgazdaságban is, jelentős változásokat hozva a teljes folyamatláncba. A szántóföldi növénytermesztés folyamatos kihívások előtt áll. A klimatikus viszonyok szélsőségessé válása, a heterogén termőhelyi körülmények negatívan befolyásolják az elérhető termés mennyiségét és minőségét, a folyamatosan változó agrárgazdasági környezet bizonytalanná teszi az ágazat jövedelmezőségét.  A gazdálkodók és a kutatók egyetértenek abban, hogy a továbblépés egyedüli lehetséges útja a precíziós növénytermesztés egyre szélesebb körű alkalmazása. Így ipari, piaci és K+F+I oldalról is egyre növekvő igény tapasztalható a precíziós mezőgazdasági szaktudásra. A precíziós mezőgazdálkodási irányába differenciált alapképzés a kor kihívásaihoz alkalmazkodóbbá teszi az agrár képzési kínálatot, így a szak elindítása a hallgató és a képzést finanszírozó (pl.: állam, vállalat) szempontjából is gazdaságilag indokolt.

Ezen háttértényezők figyelembevételével indított az országban elsőként precíziós mezőgazdasági mérnök alapszakot 2023 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az általunk indított szak célja olyan precíziós mezőgazdasági mérnökök képzése, akik magasan kvalifikált szakmai ismeretekkel bírnak a modern precíziós gazdálkodás területén. Képesek a precíziós mezőgazdasági folyamatok tervezésében való közreműködésre és az üzemeltetési feladatok ellátására. A nálunk végzett mérnökök kompetensek a fenntartható, környezetkímélő precíziós növénytermesztési termesztéstechnológiák kialakításában, a vonatkozó műszaki-,  térinformatikai ismeretek témakörében, illetve a térbeli adatgyűjtési, feldolgozási, értékelési és szaktanácsadási feladatokban illetve azok végrehajtásában.
               
Ha érdekli Önt a robotika, az agrárdigitalizáció, a mezőgazdaságban alkalmazható infokommunikációs technikák ne habozzon, jelentkezzen és legyen Ön is a jövő mérnöke!

Bővebb információt a képzéssel kapcsolatosan az alábbi oldalunkon talál: https://mek.unideb.hu/node/1233








Legutóbbi frissítés: 2024. 02. 13. 15:20