Szlovén tehenészeti telepek látogatása

A Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tanszéke és az együttműködésben résztvevő hazai mintatelepek képviselői szlovén tehenészeti telepeket látogattak meg a Tejelő tehenészetek fenntarthatósága (Resilience for Dairy) EU együttműködés keretében.

A  megtekintett szlovén farmok átlagos mérete 40 ha, az átlagos tehénlétszám 50. Fajtákat tekintve főként holstein-frízet tartanak, de jelentős számban jelenik meg a brown swiss is. A tehenészetek nagy hangsúlyt fektetnek az állatjólétre, és kisgazdaságok révén a minél magasabb termelés elérésére.

A tehenészeti telepek egyikén egy családi gazdaságot tekinthettünk meg. A gazdaság 40 hektáron gazdálkodik, összesen 55 holstein-fríz és brown swiss tehenek tartanak. Évente 110 694 kg tejet fejnek, 3,90% zsírral és 3,48% fehérjével, a tehenenkénti éves tejtermelés meghaladja a 11 000 kg-ot. A tehenek első ellési életkora 26 hónap, a borjazási időszak egész évben tart. A farmer fő célja a hatékonyság és az időmegtakarítás. Ennek érdekében a telepen Fullwood fejőrobottal történik a fejés, mely során a gazdának lehetősége nyílik egyedileg abrak kiegészítést adni az állatainak, amely kedvezően befolyásolja a tejtermelést.

Az állatok komfortérzetéért a FreeWalk istállótípus felel, az elmúlt években egy új generációs szintetikus padló került kifejlesztésre. Ennek hátterében az állatok természetes viselkedésének ösztönzése és a trágya leghatékonyabb szétválasztása állt.  Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az állatok szabadon feküdjenek, álljanak anélkül, hogy az istálló berendezései korlátozná őket. A férőhelyet tekintve egy tehénre 12 m2 jut az állatok komfortját szolgálva. A High Welfare Floor több rétegből áll, a felülete szűrőként működik, amely a vizeletet és a bélsarat elszeparálja. A felületi réteg alatt egy erős, vízáteresztő réteg található. A vizelet így a padló alatti tárolóban gyűlik össze, amelyet a legelő trágyázására használnak. A rendszer előnye, hogy alacsonyabb ammónia kibocsátást eredményez az istállóban, továbbá puha és rugalmas, így az állatok komfortérzetét szolgálja. A padló tisztaságát egy egyedülálló, teljesen automatizált trágyarobot biztosítja. A tisztítást minden nap ugyanazon időpontokban végzi a robot, valamint ugyanazon útvonalon halad.



Legutóbbi frissítés: 2023. 11. 21. 11:07