Sikeres felnőttképzés

Hamarosan befejeződnek azok a felnőttképzési kurzusok, amelyeket új képzési forma keretében idén szeptemberben indított a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Az öt kurzuson a résztvevők a szakterülethez kötődő, legújabb gyakorlati ismereteket sajátíthatták el.

 

Az oktatásra agrárterületen teljesített minimum főiskolai vagy egyetemi alapképzés (BSc) és egy év szakmai gyakorlat után lehetett jelentkezni. Az 52 órás kurzusok online elméleti és kontakt gyakorlati tanórákból álltak, ahol a learning by doing alapelvet követték.

A Vízgazdálkodás: vízminőségvédelem kurzus célja az agrár-élelmiszeripar, mikro-, kis- és közepes vállalkozásaiban dolgozó, a felszíni- és felszín alatti vizek minőségével és védelmével kapcsolatba kerülő diplomás szakemberek integrált képességfejlesztése volt. A képzés elvégzése után a részvevők alkalmasak a hatósági és a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával az adott gazdálkodó szervezet, vagy közüzem releváns vízminőségvédelmi feladatainak ellátására, illetve képesek többek között a mezőgazdasággal és élelmiszeriparral összefüggő vízminőség-védelmi problémák azonosítására, azok sokoldalú, interdiszciplináris megközelítésére, valamint a megoldásához szükséges részletes elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására.  

Szeptemberben indult az Abrakfogyasztók és kérődzők modern takarmányozása kurzus is, amelyen a résztvevők megismerhették a gazdasági haszonállatok takarmányozásának biológiai és technológiai hátterét, illetve elsajátíthatták azokat a modern módszereket és jó gyakorlatokat, amelyekkel képesek lesznek a takarmányozással kapcsolatos feladatok magas szakmai színvonalú ellátására, állattenyésztési vállalkozások irányítására.  Az itt végzettek megismerkedtek a modern keveréktakarmány gyártó rendszerek műszaki sajátosságait, a takarmányreceptúra összeállítás alapjait és a takarmányok értékelésére szolgáló rendszereket és képesek a gazdasági haszonállatokkal kapcsolatos biológiai és technológiai ismereteket a gyakorlatban is alkalmazni.

A Berendezkedés a precíziós mezőgazdaságra című kurzuson a hallgatók elsajátíthatták a precíziós mezőgazdaság agroökológiai potenciáljának a digitális adatgyűjtési, adatintegrálási és értékelési módjait. A képzés célja az volt, hogy a résztvevők képesek legyenek önálló adatgyűjtésre, ismerjék az alkalmazható szenzorok működési elvét és tudják ezek alkalmazását optimalizálni. Képesek legyenek az elsajátított ismeretek alapján egy hagyományos gazdaság mezőgazdasági technológiáit újra megtervezni és átalakítani egy precíziós profitorientált gazdasággá, és az ehhez szükséges adat- és információforrásokat értékelni és alkalmazni.

Akik az Élelmiszer-feldolgozás: állati termékek (hús, tej) feldolgozása kurzust végzik el, ismerik az állati eredetű élelmiszerek előállításának legmodernebb technológiáit, a különböző tej- és hústermékek minőségét befolyásoló tényezőket, képesek interdiszciplináris megközelítéssel azonosítani speciális szakmai problémákat, feltárni és megfogalmazni az azok megoldásához szükséges részletes elméleti és gyakorlati hátteret. Különböző bonyolultságú és különböző mértékben kiszámítható kontextusokban a módszerek és technikák széles körét alkalmazza önállóan a gyakorlatban.

A Mérésekre alapozott környezetkímélő tápanyaggazdálkodás megvalósítása szántóföldi kultúrákban címmel meghirdetett továbbképzés résztvevői megismerték a növényi tápelemek hatásait a termés mennyiségére, minőségére, a tápanyagutánpótló szereket, azok felhasználási szabályozását, a trágyaszerek környezetet befolyásoló hatásait, a trágyázási szaktanácsadás alapvető elveit, gyakorlati megvalósítását, felismerik a tápelemek hiányakor a növényeken látható tüneteket, képesek a laboratóriumi analitikai mérési eredmények (talaj-, növény-, termésanalitikai eredmények) értékelésére, értelmezésére és a megfelelő következtetések levonására a környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás megvalósítása érdekében. A képzést teljesítők önállóan, környezetkímélő módon végzik a tápanyag-utánpótlással kapcsolatos munkát, folyamatos önellenőrzés mellett.

Az októberben befejeződő felnőttképzési kurzusokon mintegy harmincan vettek részt.

A képzés az EFOP-3.4.3-16-2016-00021 „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” projekt keretében valósult meg.

A fotógaléria megtekinthető itt: https://unideb.hu/photoalbum/album?id=r3273371

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32