Megemlékezés és tiszteletadás: Kerpely Kálmán halálának 82. évfordulója

Megemlékezés és tiszteletadás

 

Prof. Dr. Kerpely Kálmán akadémikus, volt debreceni gazdasági akadémiai igazgató halálának 82. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött közös megemlékezést tartott pénteken a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a Kerpely Kálmán Doktori Iskola és a Kerpely Kálmán Szakkollégium a Professzor szobránál a Böszörményi úti Campus parkjában.

Dr. Kerpely Kálmán felsőfokú tanulmányait a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián, a keszthelyi Gazdasági Tanintézetben, ezt követően a halle-wittenbergi egyetemen végezte. Rövid megszakítással 1898-től egészen 1912-ig dolgozott igazgatóként a Debreczeni Gazdasági Tanintézet, majd annak jogutódján a Debreczeni Gazdasági Akadémián. Ezzel párhuzamosan 1897-től az általa szervezett debrecen-pallagpusztai Magyar Királyi Dohánykísérleti Állomás első igazgatójaként is tevékenykedett egészen 1920-ig. Igazgatói munkáját az alaposság és a következetesség, valamint a kollegiális segítőkészség jellemezte. De nemcsak munkatársait segítette, hanem hozzájárult az intézmény hazai, majd később nemzetközi elismertségéhez is. Vezetőként növelte az oktató karral szemben támasztott elvárásokat, és különös hangsúlyt fektetett a kutatómunka erősítésére. Igazgatósága alatt a debreceni akadémia rohamos fejlődésnek indult, csakúgy, mint a hozzátartozó tangazdaság. Folyamatosan emelkedett az oktatás színvonala, mélyebb és szélesebb tudományos tevékenység valósult meg, és egyre erősebbé vált a termelő nagyüzemek és az intézmény kapcsolata. Dr. Kerpely Kálmán irányítása alatt Debrecen-Pallagon egy olyan mai szóval élve modern egyetemi campus jött létre, mely nemzetközi szinten is párját ritkította. Bár Debrecen városából 1920-ban Budapestre került tudományos tevékenysége haláláig erősen Debrecenhez kötötte.  – fogalmazott nyitó beszédében Fekete István.

Kerpely Kálmán akadémikus életpályájának rövid ismertetését követően a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar nevében Dr. Stündl László dékán emlékezett. Kiemelte, hogy nem véletlen a megemlékezésül választott nap, ugyanis 82 évvel ezelőtt pontosan ezen napon 1940. június 24.-én hunyt el Kerpely Kálmán agrokémikus, növénynemesítő, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, aki közel fél évszázadon át volt a hazai- és a nemzetközi agrárfelsőoktatás és kutatás egyik legkiemelkedőbb alakja,  akinek több mint 28 éven át tartó aktív debreceni tevékenysége elévülhetetlen érdemeket szerzett a debreceni agrárfelsőoktatás számára.

Karunk számára kiemelt fontossággal bír a hagyományápolás és egyben a tiszteletadás, melynek egyik számunkra legfontosabb megjelenési formája, hogy a campusunkon felállított példaképül szolgáló jeles, iskolateremtő professzoraink szobra előtt közösségi módon megemlékezést teszünk. A megemlékezések kiváló alkalmat teremtenek hallgatóink alma mater iránti kötödésének erősítésében, olyan érzelmi alapok kialakításában, amellyel tanítványaink bátran hirdetik „mi debreceni agrárosok vagyunk”!

Hisszük, hogy az egyetemi oktatásban nem csupán a szakmai ismeretek legmagasabb szintű átadására van szükség, a szemléletformálás is legalább olyan jelentőséggel bír. A szemléletformáláshoz pedig szükség van elődeink, neves professzoraink által hátra hagyott gazdag szellemi örökségünk ápolására, gondozására, a jövő generációk számára történő átörökítésre. Kerpely Kálmán Professzor Úr életpályája mind a mai napig fundamentumként, lámpásként szolgál, és iránymutatást ad mindennapi szakmai tevékenységünk alakításában.  fogalmazott Stündl László.

A megemlékezés keretében Nagy János prorektor úr a Kerpely Kálmán Doktori Iskola és a Szakkollégium nevében elmondta, hogy Kerpely Kálmán kutatói és pedagógiai tevékenysége Debrecenben bontakozott ki igazán. Tudományos munkássága több tudományág metszéspontján bontakozott ki. Kutatásai főként a talajerőpótlás és a műtrágyázás növényélettani szempontú vizsgálatára irányultak, hozzájárult egyes kultúrnövények agrotechnikai eljárásainak fejlesztéséhez, továbbá jelentős munkásságot fejtett ki a dohány és a rozs nemesítése terén. A műtrágyázás első magyarországi népszerűsítői közé tartozott. Pályája során behatóan tanulmányozta a talaj fizikokémiai tulajdonságait és a termőszintben lezajló folyamatokat, a talaj tápanyag- és vízforgalmát. Kérdésfeltevéseivel arra kereste a választ, hogy az egyes talajművelési eljárások egyfelől miként befolyásolják a terméshozam nem pusztán mennyiségi, de minőségi javulását, másfelől hogyan járulnak hozzá a talaj nedvességtartalmának megőrzéséhez.

Kerpely Kálmán közel fél évszázadon keresztül volt a hazai mezőgazdasági szakoktatás egyik legkiemelkedőbb alakja, aki a Földművelésügy Minisztérium felkérésére a XX. század elején komoly szerepet vállalt a magyarországi gazdasági tanintézetek akadémiákká szervezésében, illetve a kor akkori kívánalmainak leginkább illeszkedő tantervek kidolgozásában. A debreceni agrárfelsőoktatásért végzett önzetlen, fáradhatatlan és kimagasló tevékenysége okán, mind a mai napig hálás szívvel és megbecsüléssel gondol a debreceni egyetemi polgárság Kerpely Kálmán elévülhetetlen munkásságára - fogalmazott beszédében Nagy János.

A megemlékezésen végül Stündl László dékán úr a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, míg Nagy János Prorektor úr és szakkollégiumi tanítványa, Szabó Atala a Kerpely Kálmán Doktori Iskola és a Kerpely Kálmán Szakkollégium nevében helyezett el koszorút.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32