Karunk húsgalamb tenyésztői képzést indít

Továbbképzést hirdet a húsgalamb-tenyésztés iránt érdeklődők számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A januárra tervezett szakmai program az egyetemi alapképzésben oktatott haszongalamb-tenyésztés tantárgy tematikájára épül.

Az értékmérőktől a tartástechnológián, a takarmányozáson, a különböző fajtákon és a genetikai ismereteken keresztül egészen az állategészségügyi ismeretekig, a húsgalambtenyésztés minden tényezőjére kiterjed a debreceni agrárkar 2019 januárjára tervezett továbbképzése.

- Állattenyésztő hallgatóink egy féléves tantárgy keretében tanulnak minderről, amit előzőleg élettani, állategészségtani, takarmányozástani, tartástechnológiai és állattenyésztési ismeretekkel alapoznak meg. A tenyésztőknek hirdetett, 15 órás továbbképzésen mindezt ötvözzük – összegezte a tematikát előzetesen Posta János, Állattenyésztési Tanszék adjunktusa.

A kar oktatói-kutatói közül többen gyakorló galambtenyésztők, ők is bekapcsolódnak a továbbképzésbe, illetve a speciális ismereteket a területek szakemberei (például takarmányozási szakember, állatorvos,…) oktatják majd.

- Képzésünk kapcsolódik az Agrárminisztérium napokban bejelentett nemzeti húsgalambprogramjához, amihez várják a tenyésztők jelentkezését. Ahogy Nagy István miniszter is elmondta, a galambászat nem igényel költséges nagyüzemi felszerelést, visszahozza a háztáji állattartást a vidéki portákra és ezzel a termelők utánpótlását is bővítheti – emelte ki Posta János.

A galambászatnak nagy hagyományai vannak Magyarországon, az Alföldön mindig jellemző volt, de mára itt is drasztikusan visszaesett a termelés, a vágógalamb-előállítás. Békés és Hajdú-Bihar megyékben működnek még néhány száz páros tenyészetek. A nemzeti program beindításától a tenyésztők számának növekedését várják, figyelembe véve, hogy a galambhús világszerte keresett és jól jövedelmező termék.

- Prémium élelmiszerről van szó, ára a boltokban eléri a kilónkénti négyezer forintot. Nem elhanyagolhatók élettani hatásai sem: magas a fehérjetartalma, könnyen emészthető. Azt gondolom, a galambhúshoz kapcsolódóan a termékfejlesztés is izgalmas lehetőségeket rejthet még a jövőben – tette hozzá a szakember.

A Debreceni Egyetem agrárkaranak továbbképzést hirdet 2019. január 30-31. között. Január 30-án, szerdán 8,00-16,00-ig, január 31-én, csütörtökön 8,00-15,00-ig tart a képzés. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni a http://regisztracio.unideb.hu felületen (Húsgalamb tenyésztői képzés).

A képzés tematikája itt érhető el: haszongalambtenyesztes_tematika.pdf

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32