H2020 Projekt az Európai tejtermelés fenntarthatóságáért

                                   

A Francia Állattenyésztési Kutatóintézet vezetésével 2000-ben megalakult egy pályázati konzorcium, mely célul tűzte ki, hogy az európai tejtermelő szektort érintő kihívásokra próbál választ adni. A konzorcium a Horizon 2020 program keretében, “Resilience for Dairy” címmel benyújtotta projektjavaslatát, mely ugyanazon év végén támogatásban részesült (Grant No: 101000770). Ebben a nemzetközi programban agráregyetemek, kutatóintézetek és szakmai szervezetek vesznek részt, 14 országot képviselve 17 intézmény:

Institut de L'elevage, (France), Provinciaal Extern Verzelfstandigd Agentschap in Privaatrechtelijke Vorm Vzw és Centre Wallon de Recherches Agronomiques (Belgium), The Nothern Ireland Agricultural Research and Development Council (UK), Teagasc - Agriculture and Food Development Authority (Southern Ireland), Luonnonvarakeskus (Finland), Kiel University (Germany), Centro Ricerche Produzioni Animali- C.R.P.A. Spa (Italy), Lorra Sociedad Cooperativa és Union de Cooperativas Asociacion Galega de Cooperativas Agrarias (Spain), Debreceni Egyetem, (Hungary), Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny W Szczecinie (Poland), Lycee Technique Agricole (Luxemburg), Aarhus Universitet (Denmark), Univerza V Ljubljani (Slovenia), Efficient Innovation Sas (France), Chamber of Agriculture of Lithuania (Lithuania), Wageningen University and Research Centre (Netherlands).

Hazánkat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztési Tanszéke képviseli. A munkacsoportot Dr. Czeglédi Levente egyetemi tanár vezeti, tagjai Dr. Komlósi István egyetemi tanár, Dr. Béri Béla egyetemi docens, Török Evelin és Kovács Dániel Péter PhD hallgatók.

 

A három éves program célja, hogy támogassa az európai tejtermelő és feldolgozó szektor fenntarthatóságát úgy, hogy erősíti, segíti, felkészíti a tejelő tehenészeteket a jelen kor környezeti, technológiai, társadalmi kihívásaira.

A tejtermelő tehenészeteket és a tejfeldolgozó iparágat érintő külső hatásokat projektünk két blokkba sorolja. Úgy, mint a társadalom felől érkező elvárások, illetve az ágazatban dolgozók életminősége és generációs megújulása. Jelenkori társadalmi kihívások közé értendő a környezet- és fogyasztóbarát termelési rendszerek megléte. Összegyűjtjük azokat a gyakorlatokat, melyek alkalmazásával csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsájtása, a biodiverzitás fenntartása, az állatjólét magas fokú biztosítása. Kialakítjuk azokat a lehetőségeket, melyek segítenek a városi emberekhez közelebb hozni az ágazatot, ezzel elősegítve a reális kép kialakulását. A tejtermelésben dolgozók munkakörülményeinek javítása, a munkavállalók szélesebb körben történő megszólítása, az ágazatnak a fiatal generációk számára történő vonzóbbá tétele, mind-mind a konzorcium által kitűzött célok közé tartozik. Mindezen igényeknek való megfelelés mellett az Európában jelenlévő tejtermelési rendszerekhez összegyűjtjük azokat az utóbbi években létrejött és elérhető technológiai innovációkat, melyek segítik a hatékony és minőségi tejtermelést.

Az Állattenyésztési Tanszék munkatársai tagjai a minden országban kialakított „tejtermelő üzemeket segítő csoportnak”. Emellett feladatunk hazai tenyésztőket pilot farmként bevonni a konzorcium által kialakított farmhálózatba, illetve felmérni a hazai tejelő tehenészetek nyitottságát és hajlandóságát technológiai újításokra, új módszerek adaptálására.

A konzorcium három tudásterület kialakítását vállalta magára, úgymint ökonómiai hatékonyság, társadalmi elfogadottság; környezet és állatjólét; illetve technológiai hatékonyság. Ezen harmadik témakörnek kialakítására és vezetésére a konzorcium Tanszékünket kérte fel. A program megvalósítása során a gazdálkodók számára on-line és élőben megtartott tréningeket és bemutatókat szervezünk mind hazai, mind külföldi helyszíneken. A disszeminációs és demonstrációs tevékenységünk eredményeként több mint száz oktatási modult, képzést, illetve jó gyakorlatot bemutató dokumentumot hozunk létre.

Reményeink szerint a kitűzött feladatok megvalósítása hatékonyan hozzájárul az európai tejtermelő szektor stabilitásának megőrzéséhez, illetve a társadalmi elfogadottság további erősödéséhez.

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32