Dr. Zajácz Gizella - Nekrológ (1948-2022)

Életének 74. évében, 2022. november 9-én elhunyt Dr- Zajácz Gizella.

Nekrológ

† Dr. Zajácz Gizella (1948-2022)

Meghalt dr. Zajácz Gizella egyetemi docens, a néhai agrár felsőoktatás és a Discimus Iskolák meghatározó alakja. A Nyírturához tartozó Libabokorban született, az általános iskolát Kemecsén végezte el. Nyíregyházán érettségizett, majd 1966-tól kezdve tanult a Debreceni Agrártudományi Főiskolán. Abban az évfolyamban végzett, amelyik 1970-ben már egyetemi diplomát kapott. Kiváló tanuló volt végig, ezért vörös diplomával ismerték el teljesítményét, és felajánlották számára, hogy benn maradhat a DATE-n oktatni. Így kezdődött pályafutása az Agrárgazdaságtan tanszéken, ahol kereskedelmet tanított. Doktorált, majd Gödöllőn, az akkor kezdődő országos marketing képzésben vett részt, s Debrecenben elkezdte a marketing oktatást. A rendszerváltást követően ez a tantárgy egyre nagyobb hangsúlyt kapott az agrármérnök képzésben, ő pedig külön iskolát lapított erre a célra. Ez lett a nevezetes Discimus, amelyet ő vezetett, s oda a legjobb, legképzettebb debreceni tanárokat hívta meg tanítani. Volt olyan év, amikor ebben az intézetben több mint 700-an kaptak valamilyen diplomát. Diákjai rajongtak érte, amit ő meg is szolgált. Amikor 2010 után az alapítványi iskolák működését korlátozni, ellehetetleníteni kezdték, azt nehezen viselte el.
Az egyetemen, mint hallgató nem csak kitűnő tanuló volt, hanem részt vett az egyetemi színjátszó csoport munkájában, s nem csoda, hogy egyetemi oktatóként a hallgatók többször is „a 3 legjobb előadó” közé beválasztották. Közben dolgozott a szakszervezetben, a nőbizottság elnökeként nagyon sok véradót és Mikulás ünnepséget szervezett.
Dr. Zajácz Gizella elsőgenerációs értelmiségiként hamar feltalálta magát társai között. Édesapját gyakran idézte: „a tanulás nagy munka, abban segíteni kell a gyereket!”. Amikor a Discimust vezette és üzemeltette, kiemelt figyelmet fordított az idegennyelv képzésre és azinformatikai és digitális oktatásra. Pályázatok révén igyekezett minél több hallgatót eljuttatni külföldre, hogy nyelvet tanuljon, hogy világot lásson. Nagyon sok határon túli hallgató járt az iskolájába, főként az erdélyi és kárpátaljai diákokra figyelt oda, sorsukat sajátjaként irányította. Neve „Gizi Néni”, fogalommá vált, az egykori diákjai gyakran keresték fel, és számoltak be sikereikről.
Szüleitől csak a szépet, a jót hozta magával, ő is ezt adta tovább. Leánytestvérével, Marikával a családi birtokon almát termesztett háztájiban, amivel az akkor sem túl nagy egyetemi keresetét ki tudta egészíteni. Első házasságából 1972-ben született Anikó, a lánya. Második házasságát 1986-ban kötötte Avar Lászlóval, a Magyar Mezőgazdaság szakújságírójával, ami haláláig tartott. Tudatosan éltek, soha nem veszekedtek, vagy haragudtak meg egymásra, hétvégén csaknem 38 éven át mindig egy ölnyi rózsával örvendeztek egymásnak.
Anikó lányától 2007-ben megkapta élete legnagyobb ajándékát, az unokát Attilát. Az első perctől fogva törekedett férjével, hogy addig szeressék, addig adjanak meg neki mindent, amíg lehet. Ezért Attila már kisgyerekként sportolt, úszott, vízilabdázott, teniszezett, megtanult síelni, korcsolyázott és jégkorongozott, természetesen a foci mellett. Tudatosan kezdték az unokával járni a világot, főként Európát. Lisszabontól Helsinkiig, Amszterdamtól Rómáig, Párizstól Barcelonáig, Kassától Prágáig és Bécsig utaztak, amikor az iskolai tanrend azt megengedte. Az utóbbi években a szervezést már Attila vállalta magára. Megtehette, mert a nagyi legnagyobb boldogságára tökéletesen elsajátította az angolt, a szervező képességet pedig örökölte nagyanyjától. Idén Lisszabonban, Tirolban, Svájcban, majd Pozsonyban tettek körutazást ők hárman.
Egészséges és tudatos életet élt. Agilis, ötletgazdag gondolkodása révén minden újat, újszerűt és korszerűt azonnal befogadott, azt terjesztette. Túl a hetvenedik életévén napi rendszerességgel járt e tornázni, odafigyelt, hogy miként öregedjen meg. Derült égből villámcsapásként ért mindenkit a hír, hogy a szeptember 29-ei, orvosi kivizsgálás áttételes daganatot állapított meg nála. Innen már nem volt visszaút. Állapota napról napra, óráról órára rohamosan romlott. Otthonában szerettei körében érte a halál november 9-én.
Végrendeletének megfelelően búcsúztatását 2022. november 24-én 15 órától tartják a Köztemető 1-es ravatalozójában, polgári szertartás szerint.
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer- és Környezettudományi-, valamit Gazdaságtudományi Kara dr. Zajácz Gizellát saját halottjának tekinti.

zajacz

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 11. 21. 09:38