Az UNESCO MAB Fiatal Tudósok Díját Dr. Szanyi Szabolcs kollégánk, a Növényvédelmi Intézet adjunktusa nyerte el.

Az 1989-ben alapított díjjal olyan fiatal tudósokat jutalmaznak, akik interdiszciplináris kutatásaikat az Ember és Bioszféra Programmal összhangban végzik.  Ezt a díjat elsősorban a fejlődő országok pályázói nyerik, európai pályázó csak indokolt esetben nyerhet. Tudomásunk szerint, a díj fennállása óta ez a második eset, hogy magyarországi díjazott is van.

A díjra történő jelentkezés feltétele a hazai MAB Nemzeti Bizottság támogatása, mely bizottság évente legfeljebb két jelentkezőt támogathat. Idén az én pályázatom mellet az Ökológiai Kutatóközpont egyik munkatársának a pályázatát is megküldték az UNESCO párizsi központjába. A díj odaítéléséről az UNESCO „Ember és Bioszféra” (MAB) Program Nemzetközi Koordinációs Bizottsága döntött. 

A benyújtott pályázatom címe: Egy határon átnyúló bioszféra rezervátum kialakításának a lehetőségei a Beregi-sík területén: közösség ökológiai vizsgálatok a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet és a kárpátaljai Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum területén. (Survey on the scientific possibilities of establishing a transboundary Biosphere Reserve in the Bereg lowland based on community ecological research in the Szatmar-Bereg Landscape Protected Region in Hungary and in the Game Reserve Area near Velyka Dobron' in Transcarpathian region of Ukraine). A díj elnyerésével vállaltam, hogy két éven belül egy részletes beszámolót nyújtok be az addig elvégzett munkáról.

https://en.unesco.org/news/unescos-man-and-biosphere-programme-names-laureates-young-scientists-and-michel-batisse-0?fbclid=IwAR2K_8eqpY04jhoGgBaLjAwCa16OPJ4byHMEbS-zfWX1a1mpGbjdipLO_vI

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32