ÁLLATTENYÉSZTÉS MESTERSZINTEN MINDENKINEK - TÉRÍTÉSMENTES ONLINE ISMERETBŐVÍTÉS

ÁLLATTENYÉSZTÉS MESTERSZINTEN MINDENKINEK

 

Térítésmentes online ismeretbővítés

A Debreceni Agrár 2021-ben indította távoktatásos, modulrendszerű 4 féléves mesterképzését elsősorban a munka mellett tanulók számára.  A távoktatás 6+1 modulban folyik. Egy modul 7 hét, ami gyakorlati problémákhoz kapcsolódó ismeretköröket taglal. A problémákat a szakterület elismert képviselői fogalmazták meg.

A távoktatás elemei videó-előadások, webináriumok, powerpoint diaképek, e-jegyzetek, e-tankönyvek, szakmai ismeretterjesztő és tudományos közlemények, a délutáni-esti (modulonként 2-4 órás) oktatói-szakértői konzultációk. A konzultáción egy-egy problémát a hozzá kapcsolódó ismeretkörökön keresztül tárgyalunk meg.

Az egyébként térítésköteles, diplomát nyújtó képzésünket az állattenyésztésben vezetői munkakörben dolgozók számára térítésmentesen is elérhetővé tesszük. A térítésmentes képzésben a tananyagokhoz való hozzáférést és konzultációt biztosítunk. A térítéses képzés a projektek megoldásához külön konzultációt, laborgyakorlatokat, szakmai tanulmányutakat és az ismeretkörökből való vizsga és diplomadolgozat lehetőségét biztosítja.

 

Biotechnológia-Állategészségügy: 2022. február 7.- március 25

Témák: Anyagforgalmi betegségek intenzív tejelő tehenészetekben. Járványvédelem (jogszabályi háttére és megvalósítása termelő telepen, fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei). Fertőző betegségek (baromfi, sertés, kérődző) és az ellenük való védelem. Szaporodásbiológiai menedzsment és asszisztált reprodukciós technikák alkalmazásának lehetőségei. Molekuláris genetikai és genomikai módszerek alkalmazása termelési paraméterek javítására árutermelő és tenyészállatok előállítása során. Géntartalékvédelem a molekuláris genetika és genomika alkalmazásával gyakorlati példák alapján. DNS és RNS alapú technológiák, mint az állatnemesítés gyakorlati eszközei.

Kapcsolódó ismeretkörök: Biokémia, Állattenyésztési genetika, Proteomika, Szaporodásbiológia, Biotechnika-Biotechnológia, Állategészségügy, Egészségügyi igazgatás.

 

Akvakultúra: 2022. február 7.- március 25:

Témák: Szezonon kívüli ponty szaporítás és kombinált (zárt előnevelés és halastavi utónevelés) nevelési technológia fejlesztése, az utóneveléshez kapcsolódóan takarmányreceptúrák kialakítása és kísérleti takarmányok előállítása. Biotechnológiai módszerek alkalmazása a termelésben: monoszex (egyivarú ikrás) és triploid (steril) ponty állományok kialakítása és tesztelése tógazdasági technológiában. Fehérjekiegészítés lehetőségeinek vizsgálata a tógazdasági pontynevelésben: különböző fehérjenövények és ipari melléktermékek alkalmazhatóságának megállapítása a fehérje-, toxin-tartalom, szermaradványok és antinutritív anyagok mennyiségi meghatározása alapján.  Fermentált baromfitrágya felhasználási lehetőségeinek vizsgálata a halastavak természetes hozamának növelése érdekében: a fermentált baromfitrágya beillesztése a trágyázási technológiába, „biohal” előállítás céljából. Afrikai harcsa mesterséges szaporítási technológiájának fejlesztése: tenyészállomány felkészítése és a tartástechnológia optimalizálása, ikrakeltetés és lárvanevelés fejlesztése.

Ismeretkörök: Hidrobiológia, Tógazdálkodás, Édesvízi akvakultúra, Halgazdálkodás tervezése.

Takarmányozás: 2022. március 28.-május 13.

Témák: Broilercsirkék GMO mentes takarmányozása, lehetőségek és korlátok. Sertéstelepi takarmányeredetű betegségek és kezelése. Választási stressz csökkentése takarmányozással. Milyen táplálóanyagokkal, takarmánykiegészítőkkel javítható az immunitás, stabilizálható bélflóra? Tejelő szarvasmarhák szubklinikai acidózisának minimalizálása. Precíziós takarmányozás feltételeinek kialakítása.

Ismeretkörök: Takarmánynövény termesztés, Gyepgazdálkodás és hasznosítás, Takarmánykémia, Takarmányozás-termelés-élettan, Takarmánygyártás és tartósítás, Precíziós takarmányozás, A takarmányozás mikrobiológiája.

 

Kérődzők: 2022. szeptember 5.-október 21.

Témák: Alacsony és nem megfelelő összetételű telepi tejtermelés javítása.
A két ellés közötti idő csökkentése, a hasznos élettartam növelése, a vemhesülési arány növelése szarvasmarha és juh állományokban. Félintenzív, és keresztezett juhállományok tartási-, takarmányozási körülményeinek biztosítása. A hústermelő-képesség és az anyai tulajdonságok javítása szarvasmarha és juh állományokban. Kényszer selejtezés okai és csökkentése.

Ismeretkörök: Tenyésztési programok, tenyésztésszervezés, Legeltetéses állattartás, Viselkedés, állatvédelem, Kérődző telepek tervezése, építése és üzemeltetése, Kérődző állattartási (precíziós)technológiák, Járványvédelem és  biobiztonság, Élelmiszerkémia, Tej- és húsfeldolgozás. Élelmiszer-minőség és élelmiszerlánc-biztonság.

 

Abrakfogyasztók: 2022. október 24. – december 9.

Témák: Antibiotikum mentes állattartás. Technológia tűrés javítása és a stresszfaktorok csökkentése. Baromfi és sertéstelepek precíziós állattartási technológiájának megtervezése. Telepi biobiztonság megszervezése. Telepi higiéniai legjobb gyakorlatok. Telepirányítási programok összehasonlítása. „Big data” kezelése. A folyamatos minőség biztosítása, termékminőségi hibák kiküszöbölése. Telepi rotáció tervezése, a rotációhoz az erőforrások hozzárendelése (humán, takarmány, gépi stb.).

 

Ismeretkörök: Tenyésztési programok, tenyésztésszervezés, Viselkedés, állatvédelem, Járványvédelem és biobiztonság, Abrakfogyasztó állattartó telepek tervezése, építése és üzemeltetése, Abrakfogyasztó állattartási (precíziós)technológiák, Húsfeldolgozás, Élelmiszer-minőség és élelmiszerlánc-biztonság.

 

 

A képzésekre való jelentkezés a jelzett időpontokat megelőzően az alábbi email címen:

Dr. Komlósi István, egyetemi tanár, szakvezető

komlosi@agr.unideb.hu

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32