Agrárszektor Konferencia a DE-MÉK részvételével

Idén december 4-5-én került megrendezésre Siófokon az Agrárszektor Konferencia 2024 a Portfolio Csoport rendezésében.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) is képviseltette magát stand megjelenéssel, illetve szakmai előadásokkal és kerekasztal beszélgetéseken való részvétellel.

A rendezvényen a DE MÉK standján bemutatásra került a Kar innovációs portfoliója, különös tekintettel a FINO-FOOD Kft.-vel konzorciumi formában megvalósuló kutatás-fejlesztési projektre, a GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157 azonosítószámú, „Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal” című pályázati program keretében megvalósuló fejlesztésekre.

A konferencián részt vett Prof. Dr. Stündl László, a Kar dékánja, aki „A mesterséges intelligencia agrárgazdasági alkalmazási lehetőségei – Profitnövelés a legkorszerűbb digitalizációs megoldásokkal” című kerekasztal beszélgetésben vállalt szerepet. A tanácskozáson jelen volt Prof. Dr. Nagy János a Kar professor emeritusa, aki a „Precíziós napraforgó termesztés a vetésforgóban” címmel tartott előadást és a „Sikernövény lesz-e a napraforgó és a repce? – A hazai gazdálkodók jövedelmezőségi kilátásai 2025-ben” című kerekasztal beszélgetésben vett részt.

Dr. Apáti Ferenc egyetemi docens, a MÉK Kertészettudományi Intézetének vezetője „A zöldség-gyümölcs ágazat szükséges fejlesztési irányai” címmel tartott előadást a kertészeti szekcióban, valamint az „Üvegházak, fóliasátrak, hűtőházak, ültetvények: kik nyerhetnek az új kertészeti pályázatokon? – Fejlesztésekkel és fajtaváltással a klímaváltozás ellen, a zöldség-gyümölcs feldolgozás perspektívái” című kerekasztal beszélgetés résztvevője volt.

A szakmai eseményen a Kar Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központjának vezetője, Dr. Kiss Attila Péter tudományos főmunkatárs is előadást tartott az élelmiszeripari szekcióban, „A tej felsőfokon: elég a minőség vagy kell hozzáadott érték is?” címmel. „A fenntartható élelmiszer csomagolás kritériumai: hazai szabályozási tapasztalatok és további változások - Modern csomagolási megoldások és innovatív termékek” című kerekasztal beszélgetés moderátoraként is szerepet vállalt.






 

Legutóbbi frissítés: 2024. 12. 17. 14:37