AGBK: kapcsolatépítés két kontinensen

Eredményesen zárultak az Agrár Genomikai és Biotechnológia Központ munkatársainak távol-keleti és észak-afrikai kapcsolatok építése és elmélyítése céljából tett utazásai.

AGBK: kapcsolatépítés két kontinensen

Eredményesen zárultak az Agrár Genomikai és Biotechnológia Központ munkatársainak távol-keleti és észak-afrikai kapcsolatok építése és elmélyítése céljából tett utazásai. A már futó együttműködési projektek nagy lendületet kaptak, és újabb jövőbeli együttműködések előtt is megnyílt az út.

A Gadjah Mada Egyetem Állattudományi Karának meghívására látogattam el Jáva szigetére, Yogjakartába. A helyi és nemzetközi ranglistákon is jó helyen szereplő egyetemen szakmai előadásokat tartottam, melyekben bemutattam intézményünket, munkatársaimat és az általunk végzett kutatómunkát, eredményeinket. Ezeken az alkalmakon rendre 250-270 hallgató vett részt és az előadást minden alkalommal fél-, egy órás beszélgetés követte, melyeken a helyi hallgatók igen aktívan szerepeltek, sok kérdést tettek fel – mondta Kusza Szilvia, az AGBK egyetemi tanára, az állatgenomikai kutatócsoport vezetője.

Lehetőségem volt meglátogatni az egyetem kísérleti telepét, ahol az egyetemen képződő összes szemetet feldolgozó és újra hasznosító üzem mellett teaültetvény, halastó és csirke vágóhíd is működik. Mindegyikük korszerű technológiát használ, az ott dolgozó hallgatók pedig új, modern épületben kerülnek elszállásolásra. Meglátogattam egy Yogyakarta-hoz közeli, garut fajtát tartó juh telepet is, ami a dzsungelben helyezkedik el, és számomra szokatlan környezeti viszonyok között, az európaitól teljesen eltérő tartástechnológiát követ. Az Állattudományi Kar különböző laboratóriumaiban is körbevezettek, megismertem az ott dolgozó kollegákat, hallgatókat, fő kutatási irányaikat.

Budi Guntoro dékánnal többször folytattunk megbeszélést intézményeink kapcsolatainak fejlesztéséről és a jövőbeni együttműködési lehetőségekről. Ezeken a beszélgetéseken részt vett Tri Satya Mastuti Widi és Dyah Maharani is. Előbbi az egyetem külügyi kapcsolataiért felelős vezető, utóbbi a molekuláris genetikai labort vezető professzora. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy kapcsolatainkat szorosabbra kell fűzni és nagy lehetőségeket látunk az együttműködésben. Ezért a jövőben a kapcsolat fenntartásán túl, konkrét kutatási együttműködéseket is tervezünk, illetve megosztjuk tapasztalatainkat a hallgatók képzésének területén is – mondta el karunk egyetemi tanára.

Marokkóban, egy két évre elnyert TéT projekt keretében volt lehetőségünk a rabati Mohammed V Egyetemet meglátogatni, és megismerkedni az ott folyó munkával. A kutatócsoportunkat vezető professzor, Kusza Szilvia, valamint a fogadó intézmény képviselőinek, Bouabid Badaoui és Boucahra El Amiri kutatóknak az ismeretsége és szakmai együttműködése közel húsz éves múltra tekint vissza. Mindkettőjük szakterülete a kiskérődzőkre irányul és nemzetközi elismertségnek örvendenek - mondta el Hegedűs Bettina, tudományos segédmunkatárs és PhD hallgató. 

Megérkezésünket követően, négy tagú, PhD-hallgatókból álló csoportunk megismerkedett vendéglátóink intézményével, illetve mi is bemutattuk alma materünket. Először az INRA (National Institute for Agricultural Research) settati kirendeltségét látogattuk meg, ahol az ott található csoportok tevékenységét ismertették velünk, illetve meglátogattuk az intézet területén található génbankot is. Az intézménylátogatások mellett bioinformatikai konzultációra is volt lehetőségünk. Mindannyiunk számára nagy élményt és hasznos tapasztalatot jelentett az utazás – foglalta össze Balog Katalin, PhD hallgató, a látogató csoport másik magyar PhD hallgatója.

Eddig is több közös kutatásunk volt marokkói kollegáinkkal, hiszen kutatócsoportunk kiemelt kutatási területe a klímaváltozás okozta hatások genetikai hátterének, azok mérséklési lehetőségeinek vizsgálata domesztikált és vadon élő állatfajokon is, és ehhez a marokkói állatfajok kutatásainkba bevonása kitűnő lehetőség. Ez a nemrég elnyert pályázat pedig még intenzívebb kapcsolattartást tesz lehetővé, ami kiemelten fontos a fiatal, kutatói pályára készülő kollégák számára, hiszen a nemzetközi kapcsolatépítésben és saját kutatómunkájukhoz kapcsolódóan is tapasztalatokat gyűjthetnek ilyenkor – összegezte Kusza Szilvia.

kusza


 

marokko

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 12. 19. 08:04