Tanulmányút a Partiumban

Tanulmányúton a Partiumban

A nagyváradi (DE MÉK), a Partiumi Keresztény Egyetemen kihelyezett képzésének mezőgazdasági mérnök hallgatói - 2018. október 23 és 25 között - a Partiumba szervezett tanulmányúton vettek részt. A tanulmányút célja az volt, hogy bemutassuk, a képzés során elsajátított ismereteket, hogyan alkalmazzák a mezőgazdasági tevékenység során, valamint az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szakemberek tevékenysége a gyakorlatban rendkívül sokszínű, „a termőföldtől az asztalig” terjed.

A három napos programon 17, II., III. és IV BSc szakos hallgató vett részt. A tanulmányút szervezői, ill. kísérőtanárai: Kátai János egyetemi tanár, Bársony Péter és Dóka Lajos egyetemi adjunktusok voltak. A tanulmányút szervezéséhez nagy segítséget kaptunk a kar korábbi hallgatójától, Gáspár István agrármérnöktől.

Nagyváradról Nagyszalontára indult a csoport október 23-án, ahol egy magán vállalkozó (Kocsis testvérek) szarvasmarha telepét látogattuk meg. Ezt követően megtekintettük a gazda kis boltját, ahol az előállított és feldolgozott tej- és húsáruk kerülnek eladásra. Nagyszalontán ellátogattunk Filep Ferenc pékségébe is (aki Árpád község tiszteletese, agrármérnök MSc szakot végzett hallgatónk, vállalkozó), ahol a kenyér és péktermékek készítésének technológiájával ismerkedhettünk meg. Az üzem-látogatás termék bemutatóval zárult. Az első nap az Arad Hegyaljai, Ménesi szőlős birtok látogatásával fejeződött be. Megnéztük a szőlő ültetvényt, majd végig kísértük a borkészítés technológiáját, a szőlőtől a kész borig a pincelátogatás során. A program borkóstolással ért véget.

Tanulmányutunk második napján a Belényes melletti Rosia-n meglátogattuk egy részben átfolyóvizes, részben pedig recirkulációs pisztráng telepet, ahol a telep vezetője Jován Zoltán és Bársony Péter kollégánk tartott telepbemutatót, melynek keretében megismerhettük a pisztrángtenyésztés technológiájának főbb részleteivel, valamint láttunk tokhalat és galócát is. Útban Rosia felé megtekintettük a kukorica betakarítás aktuális mozzanatait Tenke térségében, amely terület a Bihari, Sadelli vállalkozásához kapcsolódik. A szántóföldi bemutatót Papp Kálmán tartotta, aki a nagyváradi képzés korábbi hallgatójaként végzett.

Október 25-én Nagyváradról indultunk Szatmárnémeti irányába, Csomaközre, ahol a gazdaság igazgatója fogadott bennünket és személyesen mutatta be a gabona szárítókat, a vetőmag előkészítését, valamint a 1200 ha-os gazdaságot, ahol 250 szarvasmarhát is tartanak. Beszélt továbbá a vállalkozás terveiről. Románia jelentős részét innen látják el gabona vetőmaggal. Megnéztük a natúr almalé üzemet is, ahonnan Németországba szállítanak szűrt almalevet. Látogatásunk az almalé- és gyümölcskóstolással fejeződött be. A tanulmányutunk utolsó üzemlátogatása Szilágynagyfaluban volt, ahol megtekintettük a holland technológiára épülő, csiperkegomba termelő üzemet. Románia gombafogyasztásának 80%-át itt állítják elő. Heti termelésük 30-50t fehér és barna csiperkegomba. Bemutatták a gombatermesztés technológiáját. Ezt követően indultunk haza, Nagyváradra, ill. Debrecenbe.

A meglátogatott gazdaságok, vállalkozások vezetői szívesen fogadtak bennünket, nyitottak voltak, valamennyi gazdaságban élveztük vendéglátásukat, vendégszeretetüket. A tanulmányutunk során a hallgatók nemcsak a növénytermesztés, állattenyésztés néhány nagyon színvonalas gazdaságát látogatták meg, hanem a mezőgazdasági termékek feldolgozásának jelentőségét is sikerült bemutatnunk. A hallgatók nagyon érdeklődőek és aktívak voltak, sok kérdésre keresték a választ. A három napos tanulmányút jó hangulatban és gyorsan eltelt.

 

 

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32