Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara beépítette az élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterszak képzésébe a legújabb, mobileszközökkel működő nyomonkövetési rendszerek ismereteit. A tervek szerint a gazdálkodóknak is tartanak majd továbbképzéseket a témában.

Az élelmiszerjog általános alapelveit és követelményeit meghatározó rendelet működő nyomonkövetési- és visszahívási rendszert követel meg minden európai élelmiszer- és takarmányipari vállalkozástól, illetve azoktól, akik élelmiszert vagy takarmányt importálnak Európába. Magyarország 2015-ben hozta létre a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló hazai megoldásokat.
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara az országban elsőként csatlakozott a platformhoz, mely program egyik fő koordinátora a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. közötti hosszú távú együttműködés első lépéseként GS1 Magyarország Kft. szakemberei augusztus 28-a és 30-a között háromnapos workshopon ismertették a világ legelterjedtebb nyomonkövetési szabványrendszerét és annak legmodernebb gyakorlati alkalmazási lehetőségeit az intézmény élelmiszertudományi, valamint talajtani, növénytermesztési, állattenyésztési és környezetvédelmi szakterületein oktatók számára.
Az élelmiszerláncon belüli nyomonkövetés jelentőségét és gyakorlati megvalósításának korszerű megoldásait, automatizált eljárásait az oktatók beépítik a képzési tematikába. Az ismereteket pedig a későbbiekben a gazdálkodók számára is elérhetővé teszik. A tervek szerint továbbképzéseket tartanak majd, hogy az élelmiszeripari cégek nemzetközi szintre fejleszthessék nyomonkövetési rendszereiket, ezáltal növelhessék hatékonyságukat, nemzetközi versenyképességüket, illetve termékük marketingértékét.
Az együttműködés következő lépéseként meghívtuk a Karunkra Vatai Krisztinát, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. üzletfejlesztési igazgatóját, vezető szakértőjét, aki 2018. október 16-án négy órás előadást és gyakorlati bemutatót tartott a nyomonkövetés témakörében az angol nyelvű élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterszakos képzésünkben részt vevő külföldi hallgatók részére.
Az élelmiszerlánc-biztonság területét a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara nem csak az oktatásban kezeli kiemelt területként, hanem infrastrukturális fejlesztéseiben is: egy GINOP-projekt keretében minősített élelmiszerlánc-infrastruktúrát épít ki Böszörményi úti campusán.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32