Debreceni hallgatók sikere az élelmiszerinnovációs versenyen

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, az Agrármarketing Centrum és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft Élelmiszer innovációs versenyt rendezett az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás keretében, mely része az Ecotrophelia európai rendezvényének. Az Ecotrophelia 2010-ben Franciaországból hallgatók fejlesztések, innovatív ötletek alapján indult útjára. Magyar diákok néhány év után csatlakozva a versenyhez minden évben innovatív élelmiszerrel képviselték hazánkat. A nemzetközi versenyt megelőzően hazai fordulóban dől el, hogy melyik fejlesztés képviseli hazánkat, az idei évben London ad helyszínt a nemzetközi megmérettetéshez.

A versenyen a magyar felsőoktatás valamennyi 35 év alatti és nem PhD hallgatója csapatok formájában vehetett részt, emberi fogyasztásra alkalmas, piacképes, öko-innovatív termékekkel. A Debreceni Egyetem három csapattal nevezett, melynek felkészülését élelmiszerfejlesztő, vegyész, marketinges oktatók, kutatók segítették. A csapatokat élelmiszermérnök, vegyész, gyógyszerész, marketinges magyar és angol nyelvű hallgatók alkották.

Az ACeBuG Team terméke egy fogszuvasodást megelőző, annak kialakulási esélyét csökkentő funkcionális élelmiszer fejlesztés. A funkcionális élelmiszerek bioaktív anyagokban gazdag, egészségügyi szempontból hozzáadott értéket nyújtanak a fogyasztók számára. Termékük aktív része olyan gyümölcs kivonat, mely fogszuvasodás ellenes hatással rendelkezik A Sebestyén Magdolna, Szabó Levente, Katona Patrícia alkotta csapat felkészítő tanára Gálné Dr. Remenyik Judit, kísérő tanáruk Homoki Judit volt. Az ACeBuG innovatív élelmiszerek versenyén I. helyezést ért el, így a Londonban megrendezendő nemzetközi versenyen képviselik hazánkat.

A KUPAMA csapat terméke egészség-orientált száraztészta, melyben a felhasznált dúsító anyagok között organikus gazdálkodásból származó fűszerek között szerepelt a kurkuma, a Spirulina alga, a cékla, görögszéna és a Garam Masala (indiai fűszerkeverék) is. A KUPAMA száraztészta az egészségtudatos és fenntartható fejlődésben elkötelezett fogyasztói réteg igényeinek hívatott megfelelni, magyar és indiai hagyományok ötvözésében. A termék a búzaliszten és élelmi roston túl funkcionális komponenseket és azok kombinációját tartalmazza. A jótékony hatáson túl a tészták színesek, dúsító anyagra jellemző színűek lettek és feltehetőleg eltérő, additív élettani hatások révén képesek növelni a fogyasztók adaptív stressz válaszainak hatékonyságát. A felhasznált A KUPAMA csapat tagjai: Hubi Diána, Tóth Klaudia, Gál Krisztina Ildikó, Barna Fédra, Kadam Roshni Ashok és Shaikh Ayaz Mukarram. A csapat felkészítő és kísérő tanárai Dr. Máthé Endre, Dr. Diósi Gerda és Horváth Brigitta voltak. Az OMÉK-on megrendezett ECOTROPHELIA Magyarország 2017 Élelmiszer Innovációs Hallgatói versenyen II. helyezést ért el.

A harmadik csapat munkája az EHETŐ ILLATOK koncepció arra épült, hogy étteremben az étkezés előtt étvágygerjesztőként olyan élelmiszerből származó intenzív illatot állítsanak elő, amely a biológiai hatás mellett úgy szórakoztat és ad élményt, hogy energiát nem szolgáltat. A termékcsalád első eleme tormaport tartalmaz, melyből vízbe szórva 20-30 másodpercen belül gáz képződik. A pohárból a jól ismert „wasabi hatás” illatot érezhetjük, amely érdekes és étvágyat gerjeszt. A Dr. Prokisch József által koordinált Ehető illatok csapata az élelmiszer innovációs verseny III. helyezését érte el. A csapatot alkotó hallgatók Balsa-Budai Nikolett, Okoma Jessica Fumnanya, Woode Benjamin Koyo.

A debreceni egyetem hallgatói 20-30 percben mutathatták be fejlesztésüket a szakami zsűrinek, majd ezt követően a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron lehetőséget biztosított a csapatok számára, hogy népszerűsítsék fejlesztéseiket, bemutathassák innovatív élelmiszereiket. A versenyt követően, az ott tapasztaltak felhasználásával a csapatok tovább folytatják tevékenységüket és igyekeznek mindinkább „piacos” termékekkel előállni.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32