65 éves a Hortobágy Néptáncegyüttes

Debrecen egyike hazánk kulturális központjainak, jelentős szerepet vállalva hagyományaink megőrzésében, ápolásában, az utókor számára történő átadásában. Városunkban több nagy múlttal rendelkező néptáncegyüttes működik, fiatalok százait oktatva, képezve erre a mára már külön művészeti ággá fejlődő páratlan szépségű és változatosságú tánc kulturális örökségre.

A Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese 1953-ban alakult az akkori Mezőgazdasági Akadémián, alapítói az Akadémia hallgatói és tanárai voltak. A megalakulás után az együttes elsősorban Hajdú-Bihar megye dalait és táncait vitte színpadra. Az elmúlt évtizedek alatt az repertoáruk folyamatosan bővült, megtanulták és bemutatták a magyar nyelvterület szinte valamennyi tájegységének - beleértve az ezeken a területeken élő más nemzetiségeknek - táncait is.

Az elmúlt 65 év során számos hazai és külföldi fesztiválokon, országos, megyei és egyetemi rendezvényeken megfordultak már, de szívesen vállalnak kisebb létszámú fellépéseket is, például esetenként idősek otthonában próbálnak a táncosok vidám perceket szerezni.

Fennállása óta háromszor nyerte el a Kiváló Együttes címet, több alkalommal részesült Nívódíjban, számos fesztiválon ért el kimagasló eredményt, de számukra ugyanolyan értékes eredmény, ha kisebb színpadokon, vagy akár egy kis közönség körében mosolygós arcokat láthat.

Táncosaik zömét a Debreceni Egyetem hallgatói alkották és alkotják. Működésük során nagyon sok egyetemista számára nyújtott és nyújt is a mai napig aktív kikapcsolódást, ismerkedési lehetőséget. Köreikben az évek során számos életre szóló barátság és több házasság is köttetett. Büszkék arra, hogy immár elmondhatják, hogy generációs együttes. Jó néhány példa van arra, hogy szülő és gyermek is évekig a csapat tagjai voltak, sokszor előfordult, hogy egy színpadon táncolt együtt több generáció.

A táncegyüttesek egy-egy jeles évfordulót általában úgy ünnepelnek meg, hogy egy gálaműsort szerveznek. Az együttes 2018.október 27-én megrendezésre kerülő 65. éves műsorán a jelenlegi táncosok mellett újra színpadra lépnek a „nagy öregek" is. De nézőtéren pedig szép számmal lesznek oiyanok, akik ezt már nem vállalhatták, amely azt mutatja, hogy szinte minden hajdani táncos büszke az itt eltöltött időre, és sokan még mindig ki akarják venni a részüket az együttes életéből.

Az együttes táncosai korábban elsősorban az Agrártudományi Egyetem hallgatói voltak, de az egyetemi integráció óta több karról jelenteznek fiatalok az együttesbe. De napjainkban jellemző, hogy fiatal felnőttek is csatlakoznak az együtteshez. Jelenlegi csapatuk lassan 2 éve táncol együtt. A táncosok közül többen alig egy éve kezdték tanuini a lépéseket, de igazi lelkes rajongói a magyar néptáncnak, akik a próbákon kívül is fejlesztik, gyakorolják tudásukat. Az együttes tagjai a Debrecenben rendezett táncházaknak mindig is rendszeres látogatói voltak. És ez a napig is jellemző, hogy közösen látogatják a táncházakat, ahol mindenki kedvére mulathat. De saját táncházat is szerveztek már több alkalommal.   

A néptáncegyüttes megalakulása óta szerves szimbiózisban áll a Debreceni Egyetemmel (illetve korábban annak elődjével a Debreceni Agrártudományi Egyetemmel). Működésünkben meghatározó szerepe volt és van az Egyetemnek, amely nem csak a közvetlen anyagi természetű segítségben nyilvánult meg, de mindig számíthattak az Egyetem vezetőinek, munkatársainak tanácsaira, javaslataira. Az együttes pedig folyamatosan színesíti az Egyetem rendezvényeit. Gólyatáborokban, egyetemi bulikon műsoraikkal, vagy tánctanítással, táncházzal egy kis mozgásra sarkallva a résztvevőket.

 

 

 

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:32