Műszer neve | Típus | Speciáció | Rutinszerűen mit mérnek vele? | Referencia | Felelős, elérhetősége | Szervezeti egység |
---|---|---|---|---|---|---|
EPPENDORF centrifuga | Type: 5425 SN5405IP513750 | Asztali centrifuga, Nettó súly: 15,6 kg, Max. Sebesség: 15 000 / perc, Feszültség: 220/230V, Zajszint: <51 dB, Hőmérsékleti tartomány: Nem hűtött, FA- 24x2 rotort tartalmaz, Kapacitás: 24X1,5/2 ml centrifugacsövek Hertz: 50–60 Hz | 1,5/2 ml-es centrifugacsövek centrifugálására alkalmas, kihasználtságát tekintve univerzális; labor léptékű down-stream műveletek, állati és humán eredetű vérminták szeparációja, sejttenyésztés nélkülözhetetlen eszköze (passzálások, primer sejtek izolálás, RNS izolálás). | Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet | |
EPPENDORF Thermo Mixer C | Type: 5382 SN5405IP513750 | Hőmérséklet-szabályozási tartomány min: 15 °C max: 100 °C. A legalacsonyabb és legmagasabb beállítások 1 °C/100 °C. Maximális hőmérsékleti pontosság ± 0,5 ° C 20–45 °C között. Hőmérsékleti homogenitás Max. ± 0,5 ° C 20–45 °között (minden SmartBlock helyzetben). Maximális fűtési sebesség: 7 °C/perc. Maximális hűtési sebesség 2,5 ° C / perc 100 ° C és szobahőmérséklet között. Keverési frekvencia 300–3000 rpm (a használt SmartBlock-tól függ). Keverési pálya 3 mm. Időzítő: 15 mp és 99:30 óra között, folyamatos. Méretek (szélesség × mélység × magasság) 20,6 × 30,4 × 13,6 cm. Súly: 6,3 kg | Kis térfogatú (1,5-2ml) minták hűtésére fűtésére keverésére alkalmas műszer. | Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet | |
BMG-LABTECH Spectrostar Nano microplate reader | S/N 601-0626 | Mérési módok: végpont és kinetikai meghatározások, spektrum szkennelés, 6-1536- welles plate mérésére alkalmas, UV/VIS abszorbancia, fluoreszcens és lumineszcens mérésre alkalmas; spektrum tartomány: 220-1000 nm; mérés közbeni oldószer injektálásra alkalmas, a mintatér hőmérséklete 3-65 o C -ig szabályozható | Teljes antioxidáns kapacitás mérés, mikroplate alapú ELIZA és egyéb KIT rendszerek mérése (enzim, vitamin, hormon) | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352751/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942817303492?via… |
Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet |
BMG-LABTECH CLARIOstar | FI-Mono 320-730 | Műszaki paraméterek: • UV/vis • Fluorescence intensity (incl. FRET) • Luminescence (flash and glow) - incl. BRET • Fluorescence polarization • Time-resolved fl uorescence • TR-FRET AlphaScreen®/AlphaLISA®/AlphaPlexTM • High energy xenon flash lamp Dedicated laser forAlphaScreen®/AlphaLISA®/AlphaPlexTM |
Szérum, plazma, szövet és egyéb biológiai minták Uv/vis abszorbancia, fluoreszcens, lumineszcens módban történő mérése | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804180/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352751/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33147748/ |
Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet |
Automatikus kémiai, ultra nagy nyomású analizátor | CHROMASTER ULTRA RS DAD, CDS EE | 6170 Binary Pump gradiens típusa: kétkomponensű magas nyomású gradiens; max. nyomás: 1400 Mpa; 6270 Auto Sampler: Maximális nyomás: 1400 Mpa; Injektálási térfogat: 0,1-20µl; 6310 Kolona termosztát: kolonna tér fűthetősége: 4-90 0C; 6430 DAD : fényforrás D2; Hullámhossz tartomány: 190-650 nm; Detektor típus: 1,024 bit | Komplex biológiai minták komponenseinek kvantitatív és kvalitatív meghatározására használható műszer. Nyomelemanalízis (kis mennyiségű komponens kimutatás) | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769902/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29970869/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30544942/ |
Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet |
Ultracentrifuga | OPTIMA MAX XP | Fordulatszám: 5000- 150 000 rpm, Fordulatszám szabályozás ± 50 RPM, Hőmérséklettartomány: 0-40 Celius fok, Hőmérséklet szabályozás ± 2 Celsius fok, Térfogat: 0-194,4 ml, 10 gyorsulási és 11 lassulási profil | Sűrűségkülönbség elven működő elválasztás. | https://msystems.asm.org/content/6/2/e01124-20/article-info https://www.nature.com/articles/s41598-020-60304-y |
Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet |
Kompresszor | SOLARIS AIR EXPORT | Az MS-hez tartozik | Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet | ||
Folyadékkromatográfiás tömegszelektív detektor | CHROMASTER 5610MS DETECTOR SET | Tömeg tartomány: 20-1000 m/z; felbontás: 0,7 Da (609 rezerpin) érzékenység: S/N ≥100; Ion forrás: ESI (elektrospray ionizáció);tömegspektrométer: kvadrupol; Mód: scan/SIM; polaritás: pozitív/negatív mód; scan speed:5000-10000 Da/s | Komplex biológiai minták komponenseinek kvantitatív és kvalitatív meghatározására használható műszer. Nyomelemanalízis(kis mennyiségű komponens kimutatás) | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288420/ https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/7213913/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30544942/ |
Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet |
Nitrogéngenerátor | SOLARIS NITROGEN GENERATOR | Az MS-hez tartozik | Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet | ||
OHAUS centrifuga | Ohaus Frontier FC 5816R hűthető asztali laborcentrifuga | Sebességtartomány: 200 rpm - 16 000 rpm, Maximális relatív centrifugaerő (x g): 24 325 g, Hűtési tartomány: -20 ° C - 40 ° C (-4 ° F - 104 ° F), Gyorsító fokozat: 10, Lassító sebesség: 10, Kijelző: LCD háttérvilágítással, Nettó súly: 77 kg, Zajszint ≤63 ± 2 dB, Teljesítmény: AC táp (mellékelve) Energiafogyasztás: 785 W, Hűtés előtti idő, Szobahőmérséklettől 4 ℃ -ig: < 10 perc, Munkakörnyezet 36 ° F - 95 ° F, 80% relatív, páratartalom, nem kondenzáló (2 ° C - 35 ° C, 80%, relatív páratartalom, nem kondenzáló) |
1,5/2 ml-es, illetve 15/50 ml-es centrifugacsövek centrifugálására alkalmas, kihasználtságát tekintve univerzális; labor léptékű down-stream műveletek, állati és humán eredetű vérminták szeparációja, sejttenyésztés nélkülözhetetlen eszköze (passzálások, primer sejtek izolálás, RNS izolálás). | Dr. Remenyik Judit, +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu | Élelmiszertechnológiai Intézet | |
Húsfeldolgozó üzemegység | Tumbler RÜHLE MKR 150; Pácológép RÜHLE PR8; Hidraulikus töltőgép TALSA H20; Főző-füstölő berendezés KERRES RET-C 1600; Érlelő szekrény FRIGO2 HK; Klipszelő POLY CLIP SCD700; Vákuumcsomagoló PM-VC 400 UIG; Sütő-pároló LAINOX CEV 061S; Szuvidoló kamra SUVI355; Eszköz Húsdaráló asztali TALSA W82; mosogatógép SAMMIC P100 | Húsipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára | Bélbe vagy formába töltött húskészítmények (debreceni, virslik, préselt sonkák, felvágottak) Pácolt-füstölt és pácolt füstölt-főtt húskészítmények (szalonnák, bacon-ök, sonkák, stb.) Bélbe töltött előkészített húsok (nyers sütő- és grillkolbászok, különböző fűszerezéssel) Fűszerezett előkészített húsok (pácolt és/vagy elősütött grillhúsok különböző fűszerezéssel) Sous-vide termékek (vákuumcsomagolásban alacsony hőmérsékleten előfőzött húsok |
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes | Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504 stundl@agr.unideb.hu |
Élelmiszertechnológiai Intézet |
Tejfeldolgozó üzemegység | Tejfogadó ABREX CIP MINI-CIP; Beltartalom vizsgáló készülék FUNKE GERBER LAKTO STAR; Tejpasztőröző MESTER 100; Tejvizsgáló műszer FUNKE GERBER LAKTO FRESH; Pasztőrkád MN 300 P; Sajtkád MN 180; Savanyítókád MN 180 S HENGERES; Pneumatikus sajtprés PS 6; Pohártöltő - és zárógép ABREX FIL UNIFLUX-TIROL; Sajtérlelő klímakamra FRIGO 2-SK; Hűtőkamra FRIGO 04, 4,4 M2; Fagyasztógép GELATO 50; Kutter KUTTER 40; Vákuum csomagoló PM-VC 400 UIG; Mosogatógép SAMMIC P100 | Tejipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára | Pasztőrözött fogyasztói tej és tejszín Ízesített tejek (kakaós és karamellás tej, jeges kávé) Vaj és ízesített vaj Tejföl (különböző zsírtartalommal) Natúr és különböző gyümölcsös joghurtok (ivó és réteges változatok is) Kefir Friss sajtok (gomolya) natúr és különböző fűszeres ízesítéssel Félkemény sajtok - natúr és különböző fűszeres ízesítéssel Ordakészítmények (savókrém és –sajtok, vagy ricotta) |
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes | Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504 stundl@agr.unideb.hu |
Élelmiszertechnológiai Intézet |
Malom üzemegység | Mintatisztító és osztályozó rostagép PFEUFFER SLN3; Hántoló - koptatógép TM05 SATAKE; Rostagép laboratóriumi PFEUFFER SORTIMAT K5; Gyorsnedvesség meghatározó mérleg RADWAG MA 50; Koptatógép VILI 11; Köves malom forgószitával MB250 | Malomipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára | Hagyományos lisztek (búza, rozs, zab, kukorica, rizs, köles, szemescirok, hajdina, tritikálé, fénymag) Fenti magvakból darák és korpák Szénhidrát csökkentett lisztek, lisztekeverékek Kedvező álettani hatású anyagokkal dúsított lisztkeverékek Csökkentett glutén tartalmú lisztkeverékek |
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes | Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504 stundl@agr.unideb.hu |
Élelmiszertechnológiai Intézet |
Sütőipari üzemegység | Félautomata osztó-gömbölyítő gép DS30; Kiflisodró gép FR2C50; Tésztanyújtógép SZ510B; Hőlégkeveréses kemence RXB-610-SMART; Sokkoló hűtő-fagyasztó LAINOX RDM 122S; Vákuumcsomagoló PMVC 400 UIG; Steril anyakultúra főző GOLDTEJST; | Sütő- és édesipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára | Vizes és tejes tésztából készült péksütemények Dúsított tésztából készült péksütemények Tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk Omlós tésztából készült finom pékáruk Leveles tésztából készült finom pékáruk Kakaó tartalmú és egyéb bevonómasszák és ezekkel készült édesipari készítmények Tartós édesipari lisztes készítmények (sós és édes kekszek) Cukorkaáruk Csokoládé és csokoládékészítmények |
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes https://www.youtube.com/watch?v=09xeO4Q5NxA&feature=youtu.be |
Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504 stundl@agr.unideb.hu |
Élelmiszertechnológiai Intézet |
Tésztaipari üzemegység | Tésztagyártó sor MAC 30 INOX, EAC 60-E C | Tésztaipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára | Dúsított száraztészták Ízesített száraztészták Színezett száraztészták Körettészták (orsó, kagyló, széles metélt, spagetti) Leves betétek (cérnametélt) Csökkentett energia tartalmú száraztészták Csökkentett gluténtartalmú száraztészták Lisztkeverékekből készült száraztészták Durum száraztészták tojással dúsított száraztészták |
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes | Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504 stundl@agr.unideb.hu |
Élelmiszertechnológiai Intézet |
Zöldség-gyümölcs feldolgozó | Zöldség- gyümölcsmosó HAGYO; Kutter aprító forgótányéros TALSA K15; Gyümölcslé - prés HAGYO; Daráló, szeletelő, cutter ROBOTCOUPE 501W; Konyhai multifunkcionális robotgép MA 752; Magozó gép HAGYO 1000; Pasztőrőző HAGYO P200; Lécsomagoló HAGYO; Aszaló CFD 700; Aszaló CFD 700; Vákuumszárító szekrény CERAVAC 25; Kisüzemi extraktor NORMAG 300 L VESSEL EXTRACTION; Vákuum bepárló HEIDOPLH HEI-VAP, VACUUBRAND MD 4C; Liofilizáló CERALIO 10; Szuperkritikus folyadék extraktor CERA SZFE XTR; Rotációs vákumbepárló készülék BESE HEI VAP VALVE; | Zöldség-gyümölcs feldolgozási munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára | Zöldség- és gyümölcslevek (natúr, vagy vegyes változatban is) Lekvárok, csatnik, szószok, dip-ek Zöldség- és gyümölcs aszalványok, -szárítmányok Zöldség- és gyümölcskivonatok Növényi hatóanyag-kivonatok, extraktumok, liofilizátumok |
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes https://www.youtube.com/watch?v=jKBZqZ3TG2o&feature=youtu.be |
Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504 stundl@agr.unideb.hu |
Élelmiszertechnológiai Intézet |
Legutóbbi frissítés:
2022. 08. 09. 11:29