Műszerregiszter - Élelmiszertechniológiai Intézet

Műszer neve Típus Speciáció  Rutinszerűen mit mérnek vele? Referencia Felelős, elérhetősége Szervezeti egység
EPPENDORF centrifuga Type: 5425 SN5405IP513750 Asztali centrifuga, Nettó súly: 15,6 kg, Max. Sebesség: 15 000 / perc, Feszültség: 220/230V, Zajszint: <51 dB, Hőmérsékleti tartomány: Nem hűtött, FA- 24x2 rotort tartalmaz, Kapacitás: 24X1,5/2 ml centrifugacsövek Hertz: 50–60 Hz 1,5/2 ml-es centrifugacsövek centrifugálására alkalmas, kihasználtságát tekintve univerzális; labor léptékű down-stream műveletek, állati és humán eredetű vérminták szeparációja, sejttenyésztés nélkülözhetetlen eszköze (passzálások, primer sejtek izolálás, RNS izolálás).   Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
EPPENDORF Thermo Mixer C Type: 5382 SN5405IP513750 Hőmérséklet-szabályozási tartomány min: 15 °C  max: 100 °C. A legalacsonyabb és legmagasabb beállítások 1 °C/100 °C. Maximális hőmérsékleti pontosság ± 0,5 ° C 20–45 °C között. Hőmérsékleti homogenitás Max. ± 0,5 ° C 20–45 °között (minden SmartBlock helyzetben). Maximális fűtési sebesség: 7 °C/perc. Maximális hűtési sebesség 2,5 ° C / perc 100 ° C és szobahőmérséklet között. Keverési frekvencia 300–3000 rpm (a használt SmartBlock-tól függ). Keverési pálya 3 mm. Időzítő: 15 mp és 99:30 óra között, folyamatos. Méretek (szélesség × mélység × magasság) 20,6 × 30,4 × 13,6 cm. Súly: 6,3 kg Kis térfogatú (1,5-2ml) minták hűtésére fűtésére keverésére alkalmas műszer.    Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
BMG-LABTECH Spectrostar Nano microplate reader S/N 601-0626 Mérési módok: végpont és kinetikai meghatározások, spektrum szkennelés, 6-1536- welles plate mérésére alkalmas, UV/VIS abszorbancia, fluoreszcens és lumineszcens mérésre alkalmas; spektrum tartomány: 220-1000 nm; mérés közbeni oldószer injektálásra alkalmas, a mintatér hőmérséklete 3-65 o C -ig  szabályozható Teljes antioxidáns kapacitás mérés, mikroplate alapú ELIZA és egyéb KIT rendszerek mérése (enzim, vitamin, hormon) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352751/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942817303492?via…
Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
BMG-LABTECH CLARIOstar FI-Mono 320-730 Műszaki paraméterek:                     • UV/vis
• Fluorescence intensity (incl. FRET)
• Luminescence (flash and glow) - incl. BRET
• Fluorescence polarization
• Time-resolved fl uorescence
• TR-FRET AlphaScreen®/AlphaLISA®/AlphaPlexTM                          • High energy xenon flash lamp Dedicated laser forAlphaScreen®/AlphaLISA®/AlphaPlexTM
Szérum, plazma, szövet és egyéb biológiai minták Uv/vis abszorbancia, fluoreszcens, lumineszcens módban történő mérése https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804180/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352751/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33147748/
Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
Automatikus kémiai, ultra nagy nyomású analizátor CHROMASTER ULTRA RS DAD, CDS EE 6170 Binary Pump gradiens típusa: kétkomponensű magas nyomású gradiens; max. nyomás: 1400 Mpa; 6270 Auto Sampler: Maximális nyomás: 1400 Mpa; Injektálási térfogat: 0,1-20µl; 6310 Kolona termosztát: kolonna tér fűthetősége: 4-90 0C; 6430 DAD : fényforrás D2; Hullámhossz tartomány: 190-650 nm; Detektor típus: 1,024 bit  Komplex biológiai minták komponenseinek kvantitatív és kvalitatív meghatározására használható műszer. Nyomelemanalízis (kis mennyiségű komponens kimutatás) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769902/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29970869/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30544942/
Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
Ultracentrifuga OPTIMA MAX XP Fordulatszám: 5000- 150 000 rpm, Fordulatszám szabályozás ± 50 RPM, Hőmérséklettartomány: 0-40 Celius fok, Hőmérséklet szabályozás  ± 2 Celsius fok, Térfogat: 0-194,4 ml, 10 gyorsulási és 11 lassulási profil Sűrűségkülönbség elven működő elválasztás. https://msystems.asm.org/content/6/2/e01124-20/article-info
https://www.nature.com/articles/s41598-020-60304-y
Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
Kompresszor SOLARIS AIR EXPORT Az MS-hez tartozik     Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
Folyadékkromatográfiás tömegszelektív detektor  CHROMASTER 5610MS DETECTOR SET Tömeg tartomány: 20-1000 m/z; felbontás: 0,7 Da (609 rezerpin) érzékenység: S/N ≥100; Ion forrás: ESI (elektrospray ionizáció);tömegspektrométer: kvadrupol; Mód: scan/SIM; polaritás: pozitív/negatív mód; scan speed:5000-10000 Da/s Komplex biológiai minták komponenseinek kvantitatív és kvalitatív meghatározására használható műszer. Nyomelemanalízis(kis mennyiségű komponens kimutatás) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288420/
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/7213913/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30544942/
Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
Nitrogéngenerátor SOLARIS NITROGEN GENERATOR Az MS-hez tartozik     Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
OHAUS centrifuga Ohaus Frontier FC 5816R hűthető asztali laborcentrifuga Sebességtartomány: 200 rpm - 16 000 rpm, Maximális relatív centrifugaerő (x g): 24 325 g, Hűtési tartomány: -20 ° C - 40 ° C (-4 ° F - 104 ° F), Gyorsító fokozat: 10, Lassító sebesség: 10, Kijelző: LCD háttérvilágítással, Nettó súly: 77 kg, Zajszint ≤63 ± 2 dB, Teljesítmény: AC táp (mellékelve)
Energiafogyasztás: 785 W, Hűtés előtti idő, Szobahőmérséklettől 4 ℃ -ig: < 10 perc, Munkakörnyezet 36 ° F - 95 ° F, 80% relatív, páratartalom, nem kondenzáló (2 ° C - 35 ° C, 80%, relatív páratartalom, nem kondenzáló)
1,5/2 ml-es, illetve 15/50 ml-es centrifugacsövek centrifugálására alkalmas, kihasználtságát tekintve univerzális; labor léptékű down-stream műveletek, állati és humán eredetű vérminták szeparációja, sejttenyésztés nélkülözhetetlen eszköze (passzálások, primer sejtek izolálás, RNS izolálás).   Dr. Remenyik Judit,      +36 52 518 600 / 68298 remenyik@agr.unideb.hu Élelmiszertechnológiai Intézet
Húsfeldolgozó üzemegység Tumbler RÜHLE MKR 150; Pácológép RÜHLE PR8; Hidraulikus töltőgép TALSA H20; Főző-füstölő berendezés KERRES RET-C 1600; Érlelő szekrény FRIGO2 HK; Klipszelő POLY CLIP SCD700; Vákuumcsomagoló PM-VC 400 UIG; Sütő-pároló LAINOX CEV 061S; Szuvidoló kamra SUVI355; Eszköz Húsdaráló asztali TALSA W82; mosogatógép SAMMIC P100 Húsipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára Bélbe vagy formába töltött húskészítmények (debreceni, virslik, préselt sonkák, felvágottak)
Pácolt-füstölt és pácolt füstölt-főtt húskészítmények (szalonnák, bacon-ök, sonkák, stb.)
Bélbe töltött előkészített húsok (nyers sütő- és grillkolbászok, különböző fűszerezéssel)
Fűszerezett előkészített húsok (pácolt és/vagy elősütött grillhúsok különböző fűszerezéssel)
Sous-vide termékek (vákuumcsomagolásban alacsony hőmérsékleten előfőzött húsok
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504
stundl@agr.unideb.hu
Élelmiszertechnológiai Intézet
Tejfeldolgozó üzemegység Tejfogadó ABREX CIP MINI-CIP; Beltartalom vizsgáló készülék FUNKE GERBER LAKTO STAR; Tejpasztőröző MESTER 100; Tejvizsgáló műszer FUNKE GERBER LAKTO FRESH; Pasztőrkád MN 300 P; Sajtkád MN 180; Savanyítókád MN 180 S HENGERES; Pneumatikus sajtprés PS 6; Pohártöltő - és zárógép ABREX FIL UNIFLUX-TIROL; Sajtérlelő klímakamra FRIGO 2-SK; Hűtőkamra FRIGO 04, 4,4 M2; Fagyasztógép GELATO 50; Kutter KUTTER 40; Vákuum csomagoló PM-VC 400 UIG; Mosogatógép SAMMIC P100 Tejipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára Pasztőrözött fogyasztói tej és tejszín
Ízesített tejek (kakaós és karamellás tej, jeges kávé)
Vaj és ízesített vaj
Tejföl (különböző zsírtartalommal)
Natúr és különböző gyümölcsös joghurtok (ivó és réteges változatok is)
Kefir
Friss sajtok (gomolya) natúr és különböző fűszeres ízesítéssel
Félkemény sajtok - natúr és különböző fűszeres ízesítéssel
Ordakészítmények (savókrém és –sajtok, vagy ricotta)
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504
stundl@agr.unideb.hu
Élelmiszertechnológiai Intézet
Malom üzemegység Mintatisztító és osztályozó rostagép PFEUFFER SLN3; Hántoló - koptatógép TM05 SATAKE; Rostagép laboratóriumi PFEUFFER SORTIMAT K5; Gyorsnedvesség meghatározó mérleg RADWAG MA 50; Koptatógép VILI 11; Köves malom forgószitával MB250 Malomipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára Hagyományos lisztek (búza, rozs, zab, kukorica, rizs, köles, szemescirok, hajdina, tritikálé, fénymag)
Fenti magvakból darák és korpák
Szénhidrát csökkentett lisztek, lisztekeverékek
Kedvező álettani hatású anyagokkal dúsított lisztkeverékek
Csökkentett glutén tartalmú lisztkeverékek
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504
stundl@agr.unideb.hu
Élelmiszertechnológiai Intézet
Sütőipari üzemegység Félautomata osztó-gömbölyítő gép DS30; Kiflisodró gép FR2C50; Tésztanyújtógép SZ510B; Hőlégkeveréses kemence RXB-610-SMART; Sokkoló hűtő-fagyasztó LAINOX RDM 122S; Vákuumcsomagoló PMVC 400 UIG; Steril anyakultúra főző GOLDTEJST;  Sütő- és édesipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára Vizes és tejes tésztából készült péksütemények
Dúsított tésztából készült péksütemények
Tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk
Omlós tésztából készült finom pékáruk
Leveles tésztából készült finom pékáruk
Kakaó tartalmú és egyéb bevonómasszák és ezekkel készült édesipari készítmények
Tartós édesipari lisztes készítmények (sós és édes kekszek)
Cukorkaáruk
Csokoládé és csokoládékészítmények
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes

https://www.youtube.com/watch?v=09xeO4Q5NxA&feature=youtu.be
Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504
stundl@agr.unideb.hu
Élelmiszertechnológiai Intézet
Tésztaipari üzemegység Tésztagyártó sor MAC 30 INOX, EAC 60-E C Tésztaipari munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára Dúsított száraztészták
Ízesített száraztészták
Színezett száraztészták
Körettészták (orsó, kagyló, széles metélt, spagetti)
Leves betétek (cérnametélt)
Csökkentett energia tartalmú száraztészták
Csökkentett gluténtartalmú száraztészták
Lisztkeverékekből készült száraztészták
Durum száraztészták
tojással dúsított száraztészták
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504
stundl@agr.unideb.hu
Élelmiszertechnológiai Intézet
Zöldség-gyümölcs feldolgozó Zöldség- gyümölcsmosó HAGYO; Kutter aprító forgótányéros TALSA K15; Gyümölcslé - prés HAGYO; Daráló, szeletelő, cutter ROBOTCOUPE 501W; Konyhai multifunkcionális robotgép MA 752; Magozó gép HAGYO 1000; Pasztőrőző HAGYO P200; Lécsomagoló HAGYO; Aszaló CFD 700; Aszaló CFD 700; Vákuumszárító szekrény CERAVAC 25; Kisüzemi extraktor NORMAG 300 L VESSEL EXTRACTION; Vákuum bepárló HEIDOPLH HEI-VAP, VACUUBRAND MD 4C; Liofilizáló CERALIO 10; Szuperkritikus folyadék extraktor CERA SZFE XTR; Rotációs vákumbepárló készülék BESE HEI VAP VALVE;  Zöldség-gyümölcs feldolgozási munkafolyamatok oktatása, egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztése, valamint az innovatív, illetve hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatása, mindezeken keresztül a tudás-transzfer szolgáltatások biztosítása a gazdasági szféra számára Zöldség- és gyümölcslevek (natúr, vagy vegyes változatban is)
Lekvárok, csatnik, szószok, dip-ek
Zöldség- és gyümölcs aszalványok, -szárítmányok
Zöldség- és gyümölcskivonatok
Növényi hatóanyag-kivonatok, extraktumok, liofilizátumok
https://mek.unideb.hu/hu/gyakorlatorientalt-elelmiszeres-kepzes

https://www.youtube.com/watch?v=jKBZqZ3TG2o&feature=youtu.be
Dr. Stündl László, +36 52 508 444 / 88504
stundl@agr.unideb.hu
Élelmiszertechnológiai Intézet
Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 09. 11:29