Nekrológ Dr. Tanyi János professzor úrról

2021, február 22 - 10:45

DR. TANYI JÁNOS 1937. május 7-én született a Hajdú-Bihar megyei Polgáron. 1961-ben az Állatorvostudományi Egyetemen állatorvosdoktorként kitűnő diplomával végzett. 1973-ban az Állatorvostudományi Egyetemen szarvasmarha szakállatorvosi diplomát szerzett. 1973-ban influenza kutatásaiért a Magyar Tudományos Akadémia Elnökének kutatási jutalmát nyerte el. 1974-ben Madárinfluenza-vírusok előfordulása Magyarországon c. kandidátusi értekezéssel elnyerte az állatorvostudomány kandidátusa c. fokozatot. 1999-ben „Egyes állatbetegségek diagnosztikai eredményeinek és járványtanának értékelése” című munkájával a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett.

 

1961-1964 között a Szolnok megyei Állami Gazdaságok Igazgatóságán és a Szolnok megyei Palotási Állami Gazdaságban dolgozott. 1964. szeptember 1. óta a Debreceni Állategészségügyi Intézetben dolgozott. 1966-ban az Emlősdiagnosztikai Osztály, 1969-től az akkor létesült Virológiai Osztály vezetője, 1981-ben igazgatóhelyettes lett. 1989. január 1-től
2000. szeptember 1-jei nyugdíjazásáig a Debreceni Állategészségügyi Intézet igazgatója volt.

 

1972-ben megbízták a Debreceni Agrártudományi Egyetemen az Állategészségtan, 1976-ban az Állathigiénia c. tárgyak oktatásával. 1974-ben és 1978-ban Állategészségtan, 1976-ban az Állattartás higiéniája jegyzetei jelentek meg. Egyik szerzője volt a Mezőgazdasági Kiadónál 1984-ben megjelent Állategészségtan könyvnek, amely az agrártudományi egyetemeken kötelező tankönyv volt. Az Állategészségtan c. jegyzet 2. kiadását nívódíjjal tüntették ki. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Miniszter 1979-ben a Debreceni Agrártudományi Egyetemen, az Állatélettani és Állategészségtani Tanszéken, az Állategészségtan-állathigiénia tárgykör oktatására számára címzetes egyetemi tanár címet adományozott.

 

2000. október 1. óta a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszékének tudományos tanácsadója, 2003-tól pedig egyetemi tanára. 2001 óta a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékének ugyancsak c. egyetemi tanára.  2001-ben a Debreceni Egyetemen habilitált.

 

2007-től a Debreceni Egyetem professor emeritusa.

 

A Baromfibetegségek c. kézikönyv Orthomyxovírus-fertőzések és Madárinfluenza fejezeteket írta meg. A kézikönyv német nyelven a jenai Fischer Verlag kiadásában 1992-ben látott napvilágot.

 

1987-ben a MAE Állatorvosok Társasága Hutyra-emlékéremmel tüntette ki. 1995-ben Derzsy-díjat, 1996-ban Csontos József emlékérmet kapott. 2004-ben a Zoonozis Társaság számára a HŐGYES-AUJESZKY emlékérmet adományozta. Egyetemi nyugdíjazásakor, 2007-ben a Debreceni Egyetem Pro Educatione Agriculturae díjjal tüntette ki. 2009-ben a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Kari Tanácsától Marek József emlékérmet kapott. 2011-ben szakmai tevékenységét elismerve a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara Aranyoklevéllel, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. kimagasló szakmai életművéért és példaértékű elhivatottságáért Életmű-díjjal jutalmazta. 2012  novemberében az Országos Állatorvos Nap rendezvényén, az MTA Székházának dísztermében, az „Alapítvány a sertésállomány védelmére” kuratóriuma a sertésegészségügy területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért a Sályi Gyula díjat adományozta.

 

A Debreceni Akadémiai Bizottság orvosbiológiai és mezőgazdasági szakbizottságainak több munkabizottságában, a Magyar Agrártudományi Egyesületben, a Magyar Országos Állatorvos Egyesületben (2001-ig alelnök), az MTA Állatorvostudományi Bizottságában (2001-ig alelnök), a MOAE Baromfi-, Sertésegészségügyi Társaságának, valamint a Zoonózis Társaságnak vezetőségi tagjaként állandóan, több ad hoc bizottságban esetenként végzett szakmai tevékenységet. 2012-ig a Magyar Állatorvosok Lapja és 2006-ig az Acta Vet. Sci. Hungarica szerkesztőbizottsági tagja.

 

Több mint 30 éves szakmai tevékenysége során egyetemi jegyzetekből, könyvrészletekből, pályázatokból és szabadalmakból álló 29 önálló kiadványa, 126 tudományos és 37 ismeretterjesztő közleménye és különböző fórumokon tartott, saját megfigyeléseit, vizsgálatait, kutatásait is tartalmazó 242 előadása volt.

 

Dr. Tanyi János professzor urat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar saját halottjának tekinti.

 

Debrecen, 2021. január 27.

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.