Természetpedagógus szakirányú továbbképzés indul Karunkon

2019, február 8 - 11:15
Az első évfolyam 2019 februárjában indul, a képzést a tervek szerint minden év elején meghirdeti az intézmény.

A gyakorlatorientált oktatáshoz ideális létszámmal, 10 fővel indul a természetpedagógus szakirányú továbbképzés a Debreceni Egyetem agrárkarán 2019. februárjában. A már diplomával rendelkező hallgatók háromféléves képzésben vesznek részt.

- 2012-ben alapítottuk - a hazai agrárképzési palettán új szakként - ezt a képzést, az oktatási feltételek viszont most váltak optimálissá ahhoz, hogy az első évfolyamot elindítsuk. A létszám is kedvező, hiszen így a hallgatókat személyre szabottan tudjuk oktatni. Nem csak pedagógus végzettséggel jelentkeztek hozzánk, hanem természetvédelmi mérnökök és biológusok is. Várunk ugyanakkor zoopedagógiai munkakörben dolgozókat is a hazai állatkertekből és vadasparkokból, hiszen két szakirányunk közül az egyik éppen a zoopedagógia, a másik pedig az erdőpedagógus – emelte ki Juhász Lajos, a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője.   

Az első félévben az alapozó tárgyakra, többek között az állat- és növényismeretre, illetve környezeti nevelési témákra helyezik a hangsúlyt. A képzésbe a Bölcsészettudományi Kar oktatói is bekapcsolódnak, mivel a tematikának a didaktika és a személyiségfejlesztés is része. A szakirányhoz kötődő tárgyak ez után következnek, a harmadik félévben pedig már a gyakorlat kerül előtérbe.

- Az első két félév végén önálló, vezetett gyakorlatokon kell részt venniük a hallgatóknak A képzés során olyan nemzeti parki területekre is eljutunk majd, ahol az oktatást is felvállalják. Terveink szerint tavasszal ellátogatunk a Hortobágyi Nemzeti Parkba, a Körös-Maros Nemzeti Parkba, a Kiskunsági Nemzeti Parkba és a Duna-Dráva Nemzeti Parkba, ősszel pedig bővítjük ezt a Bükki Nemzeti Park néhány bemutató helyével, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal - sorolta a tanszékvezető. Az önálló nyári gyakorlat keretei között vadasparkokban, állatkertekben, botanikus kertekben, erdei iskolákban használhatják fel a megszerzett tudást, szakmai tapasztalatokat szerezve..

A háromféléves, költségtérítéses képzést természetpedagógus végzettséggel zárják majd a hallgatók. A szakot a tervek szerint minden évben meghirdeti a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.  

 

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.