Genetika Csoport

A Genetika Csoport története

A genetika és nemesítés oktatásának és kutatásának jelentős hagyományai vannak a Mezőgazdaságtudományi Karon. A genetika és a nemesítés diszciplína egyetemi szintű meghonosításában úttörő szerepe volt Dr. Pásztor Károly egyetemi tanárnak és Dr. Borbély Imréné egyetemi docensnek. A biológiai tudományok fejlődésével sok új interdiszciplináris terület alakult ki az elmúlt évtizedek során. Az egyetemi oktatás során megvalósult az az alapvető célkitűzés, hogy a genetika, nemesítés, biotechnológia és vetőmagtermesztés egységes szemléletben kerüljön oktatásra.

A szántóföldi vizsgálatok között a biotikus és abiotikus stressz rezisztencia vizsgálata, a genotípusok tesztelése, a biológiai alapokkal kapcsolatos vizsgálatok és génbanki tevékenység szerepel. A biotechnológiai laboratórium rendelkezik a fehérje és DNS munkához szükséges feltételekkel, a növényi in vitro kutatáshoz elengedhetetlen eszközökkel.

A távlati nemesítői munka célkitűzése, megfelelő új fajták előállítása, a fenntartható mezőgazdaság, illetve korszerű agrotechnikák számára. Legfontosabb, a gyakorlatban alkalmazott nemesítési eljárások a gabonaféléknél a ciklusos konvergens keresztezés, a kalászutódsor, visszakeresztezés és a diallél analízis. Alkalmazott növénybiotechnológiai eljárások a kallusz-, a hajtás-, a gyökérindukció. A gabonaféléknél rendelkezünk azokkal a vonalakkal, keresztezési származékokkal, amelyek lehetőséget adnak a genetikai örökölhetőség vizsgálatára.

Frissítés dátuma: 2017.07.03.