Kutatás- Állatgenetikai Laboratórium

A tanszékhez kapcsolódik egy Állatgenetika Laboratórium, melyben az elmúlt 5 évben folyamatosan zajlanak molekuláris genetikai és proteomikai vizsgálatok. A labor elsődleges célja olyan molekuláris genetikai markerek azonosítása, melyek segítségével hatékonyabbá tehető az értékmérő tulajdonságokat kedvezően befolyásoló géneket hordozó egyedek azonosítása, szelekciója. A molekuláris genetikai vizsgálatok keretében alapvetően DNS és RNS vizsgálatokat végzünk. Az mRNS szintű expressziós vizsgálatokban a gének kifejeződésének mértékét határozzuk meg, különböző környezeti tényezők, illetve szövettípus alapján. A DNS vizsgálataink eleinte polimorfizmus vizsgálatokra korlátozódtak,amikor hús-, tej- betegség rezisztencia vagy szaporaságra ható gének genotípusát határoztuk meg és kerestünk összefüggést termelési tulajdonságokkal. Majd egyre több fajra/fajtára kiterjedő genetikai diverzitás vizsgálatot is végeztünk mikroszatellit, illetve mtDNS markerekkel. A biotechnológia, a molekuláris genetikai módszerek, technikák gyors fejlődése révén a kedvező géneket hordozó egyedek szelekciója megkönnyíthető, illetve gyorsabbá, hatékonyabbá tehető.

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a fogyasztóvédelem. A helytelen termelői, kereskedői gyakorlat során előfordul, hogy az adott élelmiszer nem a jelzett alapanyagokból készül el. Ez a gyakorlatban állati eredetű termékeknél azt jelenti, hogy idegen faj terméke található ez ételben, élelmiszerben. Munkánk során olyan DNS alapú metodika fejlesztésen dolgozunk, mely költséghatékonysága révén szerepet játszhat a nyers- és feldolgozott élelmiszerekben megtalálható állatfajok kimutatásában. 

Frissítés dátuma: 2017.11.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.