Pályázatok

A „GINOP PLUSZ-2.1.1-21 - Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című pályázati felhívás kapcsán a DE MÉK 2 db nyertes, konzorciumi formában megvalósuló pályázattal büszkélkedhet.

A két projektről röviden:

1. Projekt címe: Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban, fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozása

Partner neve: Gulyás János és Társa Kft.

Témafelelős: Dr. Kiss Attila Péter

Teljes költségvetés összege: 765 696 953 Ft

Támogatás teljes összege: 526 706 156 Ft

Debreceni Egyetem által elnyert támogatás összege: 180 364 600 Ft

Projekt rövid ismertetése:

Tudományosan megtervezett, életkorspecifikus, egyedi hatóanyag-kombinációk alkalmazása révén új, egészségvédő, csökkentett zsír-, és fokozott fehérjetartalmú hústermék-változatokat dolgozunk ki. Az alkalmazott előnyös élettani hatású komponensek fokozott biohasznosulása megvalósítása érdekében egyedi prebiotikum-kombinációkat fejlesztünk ki új biotechnológiai eljárással. Az inulin más szénhidrátokkal – pl. rezisztens keményítőkkel – történő alkalmazásával biztosítható a vastagbél teljes hosszában a probiotikumok kedvező élettani hatása.

Fehérjében gazdagított termékek kidolgozását növényi fehérjék célirányos hasznosítása által kívánjuk megvalósítani, amelyben a gabona-, kender-, hüvelyes- és pszeudocerália-, illetve algaliszteknek kiemelt szerep fog jutni. Ezen specifikus növényi fehérjeforrásokból egy új, hatékony, CPC-HPLC eljárással fehérjekivonatokat is előállítunk a termékek dúsítására.

Újdonság az is, hogy a starterekkel kompatibilis probiotikus baktériumokat alkalmazunk a fermentált húsáruk előállítása során. Hasonló kutatásokra eddig nem volt példa.

Napjainkban fokozódó igény mutatkozik olyan termékekre, amelyek tényleges élettani hatását tudományos igényességgel és hitelesen igazolják. A jelen munkánk ezen a téren hiánypótlónak tekinthető, hiszen nemzetközileg is újnak számító in vitro emésztési modellrendszerrel és humánklinikai vizsgálattal is igazoljuk a legígéretesebb új termékváltozatok fiziológiai előnyeit.

 

2. Projekt címe: Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal

Partner neve: FINO-FOOD Kft.

Témafelelős: Dr. Kiss Attila Péter

Teljes költségvetés összege: 934 062 606 Ft

Támogatás teljes összege: 651 414 950 Ft

Debreceni Egyetem által elnyert támogatás összeg: 227 931 886 Ft

Projekt rövid ismertetése:

A projekt célja speciális, antiallergén, illetve immunrendszer-támogató hatással is bíró új tejtermék család kifejlesztése, amellyel a tejfehérjére érzékeny fogyasztók számára nemcsak egy megfelelő, hanem azon túlmutatva egy funkcionális, egészségjavító alternatívát nyújtunk, illetve nemzetközileg is újnak számító in vitro és in vivo modellrendszerek alkalmazásával az új termékváltozatok élettani előnyeit, biológiai hasznosulását és valós biológiai hatását fogjuk igazolni, amely szintén egyedülálló az adott terület vonatkozásában.

A DE MÉK szervezeti egységei kötelékében zajló kísérleteink révén kifejlesztett, immunrendszer támogató hatással bíró új tejtermékek hiánypótló jellegűnek tekinthetők. A Fino-Food Kft. által felhasznált tej olyan A2 tejet adó szarvasmarháktól származik, amelyeket a Somogy megyei, zselici dombokon kaszált, természetes gyógynövényekben gazdag takarmánnyal táplálnak. Mindenezeken túlmenően egyedi biotechnológiai eljárással új takarmány premixet hozunk létre és keverünk a gyógynövényekben gazdag állati takarmányba, szintén a DE MÉK kutatási és humáninfrastruktúrára alapozva.

 

Az “ERASMUS +” program, “Stratégiai partnerségek a felsőoktatásban” nevű akciója keretében benyújtott “Knowledge triangle for food innovation by harnessing the tradition and assuring sustainability-KNOWinFOOD“ című pályázatunk támogatást nyert. A pályázati konzorcium tagjai: a Debreceni Egyetem, “Lucian Blaga University of Sibiu - Románia, University of Lyon 1 Claude Brarnard – Franciaország, University of Food Technologies Plovdiv – Bulgária, Supremia Ltd.- Románia. A pályázat futamideje 3 év, és célja egy többnyelvű e-platform létrehozása a nemzeti és tradicionális jellegű élelmiszerekre vonatkozóan, tanulmányozva ezeknek az élelmiszerlánc/biztonsáng-, táplálkozás- és marketing - specifikus jellemzőit. További cél, hogy a nemzeti és regionális jelentőségű élelmiszertermékekre alapozva, új termékfejlesztési koncepciókat dolgozzunk ki a hallgatók közreműködésével és tekintettel a KKV szektor innovációs igényeire. A projekt kapcsán a kiindulópontok a nemzeti jelentőségű tradicionális élelmiszerek lesznek, amelyeknek gyakorta nem ismertek a gyártási, minőségi és táplálkozás élettani jellemzői. Ilyen értelemben, mi továbblépünk e terén, és nemzetközi szinten, tudományos alapokon kívánjuk a tradicionális élelmiszerekkel kapcsolatos tudást megjeleníteni. A projekt keretében, az együttműködések révén, tudásháromszög alakul ki az egyetem, a hallgatók és a gazdasági szereplők részvételével, növelve az oktatás gyakorlati jellegét megjelenítve a tradicionális élelmiszerekre jellemző termékpályákat, miközben ezekre alapozva újabb magas hozzáadott értékű élelmiszereket fejlesztünk.

 

Frissítés dátuma: 2022.07.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.