Saját utas agrárképzés

2021, március 8 - 15:45
Az agrárium kiemelt fontosságú, stratégiai terület hazánkban. Az ágazat támogatása érdekében a Debreceni Egyetem Szenátusa decemberi ülésén létrehozta az agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettesi pozíciót, melyet Harsányi Endre egyetemi docens tölt be.

- Egyszerre kell lépést tartani a dinamikusan megújuló és fejlődő mezőgazdasággal, valamint az agrárfelsőoktatás átalakításával. A Debreceni Egyetem (DE) saját utat választott ebben a folyamatban, amely illeszkedik a több mint 150 éves debreceni agrárképzés hagyományaihoz, megfelel a kor kihívásainak, reagál a piaci igényekre. A DE rendszere támogatja, egyedülálló infrastruktúrája pedig lehetővé teszi a tervezett elképzelések megvalósítását – jelentette ki Harsányi Endre megbízott agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes.

Az egyetemi docens a hirek.unideb.hu-nak elmondta: számos kitörési pontot, új lehetőséget biztosít a megújuló agrárképzésnek a hazai mezőgazdaság.

- Az oktatásban egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak az informatikai és műszaki ismeretek. Ma a hatékony agrárszektor elképzelhetetlen a precíziós gazdálkodás és a megújuló energiaforrások felhasználása nélkül. Olyan gyakorlattal rendelkező szakembereket kell képeznünk, akik ezeket a bonyolult és összetett rendszereket alkalmazni és üzemeltetni is tudják, és az egyetemi padsorokból kilépve azonnal teljes értékű munkavállalói lehetnek egy mezőgazdasági vállalkozásnak – hangsúlyozta Harsányi Endre.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK), valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) oktatási és kutatási rendszerének megújítását hozhatják a változtatások – véli a rektorhelyettes, aki az AKIT főigazgatói feladatait is ellátja.

- Mivel sem oktatás, sem kutatás, sem pedig az innováció nem létezik kiválóan felkészült, szorosan együttműködő oktató és kutató gárda nélkül, célunk egy erős, összetartó és fejlődni akaró agráros közösség kialakítása. A kar dékánjával, Stündl László egyetemi docenssel rendszeres találkozók során egyeztettünk az oktatás és kutatás fejlesztését érintő feladatokról. A két szervezeti egység szoros együttműködésének kialakításával a fejlesztési célok gyorsabban és hatékonyabban elérhetővé válnak – mutatott rá a rektorhelyettes.

Az alapszakok rendszerének átdolgozásával, egyebek mellett az agrármérnöki képzést szeretnénk piacképesebbé tenni.

- A fiatalok számára csakis a műszaki, az informatikai újítások, az agrárinformatika és a robotika megismertetésével lehet vonzóbbá tenni a mezőgazdaságot. A technológiai fejlődés azonban az agronómia ismerete nélkül nem fog működni, a kettőnek együtt szimbiózisban, egyensúlyban kell lennie. Emellett sokkal szorosabbra szeretnénk fűzni a MÉK és az AKIT kapcsolatát. A tangazdaság kutatásainak támogatására, az innovatív ötletek megvalósítására még több uniós forrást akarunk bevonni, továbbá hangsúlyosabb szerepet szánunk a térinformatikai rendszeren alapuló szántóföldi növénytermesztés fejlesztésének – fejtette ki Harsányi Endre.

A jelenleg is folyó agrárfelsőoktatás átalakítása során a Debreceni Egyetemhez kerül az Újfehértói Kutatóintézet.

- Az intézmény életében nagyon mozgalmas időszak elé nézünk az új egység bevonásával. Az AKIT munkájában, a fejlesztésekben és a kutatásokban jelentős szerepet kap az Újfehértói Kutatóintézet. A gyümölcstermesztésben, a kertészeti technológiák fejlesztésében és a termékelőállításban új lehetőségek nyílnak meg. Szélesedhet például a medical food – a 100 százalék természetes alapanyagokból, kontrollált termelési technológiával előállított vényköteles termékek - készítmények palettája, amelyekhez a klinikai vizsgálata helyben biztosított – emelte ki a rektorhelyettes.
A szakember szerint a DE gyakorlatorientált agrároktatását nagyban segítik a több évtizedes partnerkapcsolatok. A duális képzés kiszélesítéséhez további vállalatokat kívánnak bevonni az oktatásba.
- Kiemelten fontos számunkra, hogy hallgatóinknak olyan gyakorlati képzőhelyet biztosítsunk tanulmányaik alatt, ahol a legújabb technológiákkal és a legmodernebb eljárásokkal ismerkedhetnek meg. Olyan tudásátadásra van szükség, amely követi az innovációs folyamatokat és gyakorlati tapasztalatokat is biztosít a hallgatóknak. A Debreceni Egyetem agrárképzését ezeknek a piaci követelményeknek megfelelően gondoltuk újra – mondta Harsányi Endre.

Az agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes műszaki ismereteket, precíziós gazdálkodást, és üzemeltetéshez kapcsolódó ismereteket fog oktatni a MÉK-en.

Harsányi Endre 2001-ben diplomázott gazdasági agrármérnökként a Debreceni Egyetemen, 2004-ben summa cum laude minősítéssel doktorált és 2012-ben habilitált. 2007-től dolgozik az intézményben. 2016 és 2019 között a Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet vezetői tisztségét töltötte be. 2019 és 2020 között a Mezőgazdasági és Gépesítési Intézet Igazgatója, utána pedig a Szent István Egyetem rektorhelyetteseként köszönt el Gödöllőtől. A Harsányi Endre nős, két gyermek édesapja.

Sajtóiroda - ÉE

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.