Megkezdődött az agrár seregszemle

2020, augusztus 19 - 12:34
Négy nap, hatezer négyzetméternyi terület, huszonnégyezer maszk, több mint száz kiállító. Augusztus 18-21. között szigorú egészségügyi intézkedések mellett rendezik meg a XXIX. Farmer Expót a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

- A magyar mezőgazdaság ütésálló, az agrártermékek ütőképesek a piacokért folytatott, kiélezett gazdasági küzdelemben – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az idei Farmer Expo megnyitó ünnepségén.


- A koronavírus-járvány volt a magyar mezőgazdaság terheléspróbája, és az agrárium, a hazai élelmiszeripar kiállta a próbát. Az agrártermékek aránya a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből 43,6 százalék volt az év első három hónapjában és közel 809 millió euróval járult hozzá a nemzetgazdaság több mint 1855 millió eurós többletéhez – hangsúlyozta a miniszter.

Nagy István szerint a magyar agrárium minden idők legszárazabb tavaszán van túl, közel 300 ezer hektárnyi területet ér aszálykár.

- A versenyképes magyar mezőgazdaság egyik alapfeltétele az öntözéses gazdálkodás kiterjesztése. A következő tíz évbe a magyar kormány évi 17 milliárd forintot fordít az öntözéses gazdálkodás, vízkereslet és -kínálat területének fejlődésére. Ezt a folyamatot a kormány további egy milliárd euróval kívánja meggyorsítani a következő két évben, hogy a tervezett beruházások megvalósulhassanak a termelés biztonsága érdekében – tette hozzá az agrárminiszter.

A tárcavezető kiemelte: az idei Farmer Expo jelentőségét növeli, hogy a koronavírus-járvány megjelenése óta most először nyílik lehetőség a magyar agrárium szereplőinek a személyes tapasztalatcserére.

Immár 28. alkalommal ad otthont a szakkiállításnak a Debreceni Egyetem (DE). A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Környezetgazdálkodási Karának (MÉK) Élelmiszeripari Innovációs Központja idén először mutatkozik be a Farmer Expón. A kar standjánál a hallgatók által készített termékeket is megismerhetik a kiállításra kilátogatók.

- Olyan oktató- kutató egység vagyunk, amely halad a korral, és felveszi annak ütemét. A MÉK a Farmer Expón megmutathatja azt a szerteágazó munkát, amelyet a klasszikus agrárium mellett végez. Szeretnénk a térség vállalkozóit megismertetni továbbképzési, szaktanácsadási valamint innovációs tevékenységünkkel. A gazdatársadalom számára használható, piac- és gyakorlatorientált tudás átadása a célunk valamint, hogy hatékonyabban tudjunk együttműködni a térség vállalkozóival a kutatásfejlesztés és innováció területén - sorolta Stündl László, a DE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Környezetgazdálkodási Karának dékánja a hirek.unideb.hu portálnak.

A Debreceni Egyetem agrárkutatásainak eredményeivel is megismerkedhetnek a látogatók a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) standján.

- Az idei kiállításon kínálatunkból időszerű a Karcagi Kutatóintézet őszi búza, triticale, őszi borsó, pannon büköny és őszi árpa, valamint a Nyíregyházi Kutatóintézet rozs, szöszös bükköny és triticale vetőmagjainak értékesítése. Az elmúlt évekhez hasonlóan jó ütemben zajlanak a vetőmag eladásaink. Az előrendelések is azt mutatják, hogy az AKIT által előállított termékek jó minőségűek, és jól teljesítenek a piacon. Egy ilyen megjelenés tovább javíthatja az értékesítéseinket, miközben személyesen is bemutathatjuk legújabb kutatási, termelési eredményeinket a nagyközönség számára – vélekedett Zsombik László főigazgató-helyettes.

Állandó résztvevője az agrár seregszemlének a Debreceni Egyetem pallagi szakképző intézménye is, amely július elsejétől a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma nevet viseli.


- Folyamatosan újuló képzési rendszerünket szeretnénk megmutatni a kiállításon. Az agrár felsőoktatás átalakítása nagy hatással van a szakképzésre. Vonzóvá kell tenni a fiatalok számára a mezőgazdaságot, megmutatni annak modern oldalát. A XXI. század agrárképzésének nagy kihívása, hogy meg tudja-e szólítani a jövő generációját – mondta Filep Miklós intézményvezető.  

A Farmer Expo augusztus 21-ig várja a látogatókat. 

Sajtóiroda- ÉE

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.