Tantárgyak- Élelmiszertudományi Doktori Iskola

Kötelező tárgyak

  • Biometria
  • Általános kutatási ismeretek
  • Táplálkozás és funkcionális élelmiszerek
  • Élelmiszertudományi kutatások kiemelt területei
  • Élelmiszerkémia I. - II.

Kötelezően választható tárgyak

  • Elemanalitika (AAS, ICP), az élelmiszervizsgálat spektroszkópiai módszerei
  • A biotechnológia újabb eredményei, fókuszban az élelmiszer-biotechnológia
  • Élelmiszerbiztonság tudományos alapjai és gyakorlata
  • Innováció az élelmiszeriparban, funkcionális élelmiszerek fejlesztése
  • Élelmiszerek fizikai vizsgálata
  • Kromatográfia (GC, HPLC)
  • Mikotoxinok a táplálékláncban
  • Mikotoxinok bioszintézisének szabályozása
  • Élelmiszer-higiénia
  • Pesticidek élelmiszer-biztonsági megítélése

Szabadon választható tárgyak

  • Kapcsolt analitikai rendszerek
  • Élelmiszer-biztonsági kockázatelemzés alapjai
  • Minőségügyi rendszerek alkalmazása az élelmiszerláncban
  • Bioaktív komponensek zöldség és gyümölcsfélékben        
  • Nanorészecskék az élelmiszerekben
  • Élelmiszer toxikológia
  • Élelmiszer allergének és allergén-mentes termékek gyártásának szabályai és módszere
  • Speciális élelmiszer technológiák
  • Táplálkozás- és élelmiszermarketing
  • Fitonutriensek a táplálkozásban
  • Növényi tápanyagutánpótlás befolyása a humán táplálkozás elemeire
  • Állati modellrendszerekre alapozott táplálkozáskutatás genetikai és molekuláris sejtbiológiai alapjai     
  • Élelmiszerek piacra kerülésének jogi és közegészségügyi vonatkozásai   
  • Mezőgazdasági és élelmiszeripari szerves anyagok újrahasznosítása
  • Klímaváltozás (aszály, belvíz) élelmiszer-biztonsági hatásának vizsgálata távérzékelési eljárásokkal
  • Precíziós mezőgazdaság és élelmiszerminőség
  • DNS alapú mikroba fajazonosítás                           
  • Mikrobiológiai gyorsmódszerek az élelmiszer minőségi és élelmiszerbiztonsági vizsgálatokban
  • Növényvédő szermaradék analitika
  • Élelmiszerbiztonság az Európai Unióban    
  • Gyógyszer-tápanyag interakciók a farmakokinetikai folyamatokban
  • Nutrigenetika, nutrigenomika
  • Xenobiotikumok kedvező és kedvezőtlen interakciói tápanyagokkal
  • A táplálkozástudomány orvosi vonatkozásai és kísérletei
  • Növényi termékek tárolása, feldolgozása
  • A fehérjegazdálkodás mai helyzete és a jövő fehérjéi
Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:31