Élelmiszertudományi Intézet

Bemutatkozás

A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában, illetve elődszervezeteiben a mezőgazdasági termelésre közvetlenül épülő termékfeldolgozás, illetve nyersanyag- és termékminősítés már az oktatás kezdeteitől szervesen beépült a tananyagba. Hangsúlyos szerepet viszont 1991-ben kapott, amikor létrehoztuk az agrármérnöki képzésen belül a Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés szakirányt, amely azóta is népszerű a hallgatók között és megindult az élelmiszer analitika átoktatása a vegyészhallgatóknak. A szakirányon végzett hallgatók a régió élelmiszeripari üzemeiben helyezkednek el. A képzés irányítását, a szakmai anyag folyamatos fejlesztését 1995-től az akkor alakult Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék vette át, mely a képzés folyamatos fejlesztése, az élelmiszer feldolgozás és minőségbiztosítás külön szakként való akkreditálásával a Centrumban iskolát teremtett, s jelenleg Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet néven működik

Az oktatási rendszer átalakulásával az Intézet képzési kínálata is kibővült, s minden szinten lehetőséget biztosít a továbbtanulni vágyók számára. Alapképzésben az Élelmiszermérnök szakon az idei évben már a harmadik évfolyam kezdi egyetemi tanulmányait. A szakot sikeresen elvégző diplomások képesek:

  • élelmiszeripari nyersanyagok értéknövelő előállítására, tartósítására, biztonságos élelmiszerek előállítására, az élelmiszeripari folyamatok tervezésére, szervezésére, ellenőrzésére;
  • az élelmiszeripari műveletek alapjainak birtokában az élelmiszeripari feldolgozás és tartósítás korszerű technológiai és a biotechológiai eljárások alkalmazására;
  • élelmiszer alapanyagok és élelmiszerek vizsgálati módszereinek biztonságos alkalmazására, a főbb élelmiszer komponensek azonosítására;
  • az élelmiszer előállítás és forgalmazás területén az élelmiszer-előállítással kapcsolatos vezetési és szervezési, marketing, élelmiszeripari informatikai, szabványosítási és műszaki szabályozási elvek alkalmazására.

Az Élelmiszertudományi Intézet két mesterszakot kínál az élelmiszeripar és kapcsolódó tudományok iránt érdeklődő fiatalok számára. Az élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki képzés célja olyan szakemberek képzése, akik táplálkozástudományi és minőségügyi ismereteik alapján, mikrobiológiai, molekuláris biológiai, toxikológiai, analitikai tudásuk birtokában, megfelelő kockázatelemzési képességek birtokában logisztikailag és gazdaságilag hatékonyan tudják felügyelni és ellenőrizni a biztonságos és kiváló minőségű, az emberi táplálkozásra minden tekintetben alkalmas élelmiszer–előállítás folyamatát és forgalmazását annak etikai, jogi és élelmiszerbiztonsági aspektusait is figyelembe véve. A mesterszakon elsajátított ismeretek alapján a végzettek alkalmasak tanulmányaik doktori képzés keretében történő folytatására.

2009-ben indul az Élelmiszertudományi Intézet és a Debreceni Egyetem Farmakológiai Intézettel közösen akkreditált Táplálkozástudományi mesterszak, mely képzés célja olyan táplálkozástudományi mérnökök képzése, akik anatómiai, élettani, kémiai, mikrobiológiai és analitikai ismereteiket élelmiszertechnológiai és -feldolgozási ismereteikkel kiegészítve táplálkozástudománnyal kapcsolatos feladatokat magas színvonalon tudnak ellátni, részt venni a táplálkozási tanácsadásban, új élelmiszerek fejlesztésében, valamint klinikai diéták összeállításában. Talán ez az a szak, amellyel az agrárképzés rendszere a teljes élővilágot felöleli, hiszen a növényi és állati alapanyagokból előállított élelmiszerek élettani hatását, hasznosulását, humán egészségügyi és dietetikai aspektusait egyaránt elemzi.

Az oktatói-kutatói pálya iránt elhivatottak számára a Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományi Doktori Iskola biztosít lehetőséget tanulmányaik folytatására.

Frissítés dátuma: 2017.07.03.


v1.0-alpha95